Ο Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων Γιαννιτσών, Γουμενίσσης, Κιλκίς Αντώνιος Γεραντώνης
Το επίθετο Γεραντώνης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των επαρχιών Γιαννιτσών, Γουμένισσας και Κιλκίς κυριάρχησε πολλά χρόνια. Με το επίθετο αυτό υπήρξε ο Επαμεινώνδας Γεραντώνης που υπηρέτησε επί σειρά ετών τις δεκαετίες 1920 και 1930 στη Γουμένισσα με αξιόλογη δράση. Υπήρξε και συγγραφέας παιδαγωγικού περιεχομένου βιβλίων και σχολικών εγχειριδίων. Από αυτά πασίγνωστο είναι το “Αλφαβητάριο – Τα καλά παιδιά”, 1949 – 1952, για το οποίο κάναμε λόγο σε δημοσίευμά μας, (εφ. “Μαχητής του Κιλκίς”, φ. 2366/20-09-2022, σ. 19).
Την ίδια χρονική περίοδο υπηρέτησε στις επαρχίες Γιαννιτσών, Γουμενίσσης και Κιλκίς ο επιθεωρητής Αντώνιος Γεραντώνης. Κατάγονταν από το χωριό Καλλιθέα Φθιώτιδας. Υπηρέτησε δάσκαλος στα εκεί χωρία, πχ. Φτέρη 1911-1915. Αργότερα προήχθη σε Επιθεωρητή και τοποθετήθηκε στην περιοχή μας. Μετά τις επαρχίες Γιαννιτσών και Γουμενίσσης υπηρέτησε στο Κιλκίς για να επανέλθει στα πάτρια εδάφη του το σχολικό έτος 1934-1935. Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους παιδαγωγούς της εποχής του, (Λάμπρος Γριβέλλος, περ. “Ζολοπίτικα Χρονικά”, τ. Οκ. – Νοεμ. – Δεκ. 2009, σ.8.)
Και αυτού του Γεραντώνη, που είχε συγγένεια με τον δάσκαλο Επαμεινώνδα Γεραντώνη, η προσφορά, όπως διαπιστώνεται από δημοσιεύματα της εποχής, ήταν σημαντική στην περιοχή μας. Το 1928 πραγματοποιήθηκε στη Γουμένισσα τοπικό συνέδριο με θέματα της κωμόπολης και της επαρχίας Παιονίας. Οι εισηγητές πολλοί. Άνθρωποι από τον τόπο, υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικοί.
Ο επιθεωρητής Αντώνιος Γεραντώνης εισηγήθηκε θέματα παιδείας και σχολικών υποδομών. Σε εμπεριστατωμένη πρότασή του οφείλεται η ανέγερση των διδακτηρίων των των Δημοτικών Σχολείων 2ου Γουμένισσας, Αξιούπολης και Ευρωπού. Το πρώτο στερούνταν δικής του στέγης, τα δε δύο άλλα στεγάζονταν σε παλιά οικήματα των τοπικών κοινοτήτων, (εφ. “Μακεδονία”, «Τοπικόν συνέδριον εις Γουμένιτσαν», φ. 18-9-1928, σ. 5).
Από τα κτίρια εκείνα που οικοδομήθηκαν την περίοδο από το 1931 και μετά, της Γουμένισσας λειτουργεί και σήμερα ως 2ο Δημοτικό Σχολείο, της Αξιούπολης στεγάζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας “Ιωάννης Πολυχρονίδης” και του Ευρωπού στεγάζει το τοπικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σε σχετική ανταπόκριση για το έργο και τη δραστηριότητά του Αντωνίου Γεραντώνη στην περιοχή της Παιονίας διαβάζουμε: “….. παρέλαβεν μιαν παραμελημένην κατάστασιν λόγω των ανωμαλιών του Κράτους μας και κατώρθωσεν δια της αόκνου παρακολουθήσεως των εργασιών των σχολείων και της επιλογής του διδακτικού προσωπικού και των γενικών και τοπικών συνεδρίων να ανυψώσει την εκπαίδευσιν της περιφερείας εις επίζηλον επίπεδον…”, (εφ. “Μακεδονία”, 13-07-1927, σ. 2).
Ο Αντώνιος Γεραντώνης υπήρξε συγγραφέας άρθρων και βιβλίων. Σημαντικότερο έργο του ήταν η “Γραμματική της απλής καθαρευούσης”, για τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Όσα προαναφέρθηκαν είναι μερικά στοιχεία για τον Επιθεωρητή Αντώνιο Γεραντώνη και το έργο του στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια Γουμενίτσης, η οποία το 1927 μετονομάσθηκε σε Παιονία.