Κοινωνία

Ο δήμος Κιλκίς υπεραμύνεται της πολιτικής που εφαρμόζει για το πρόβλημα των αστέγων

Αίσθηση προκάλεσε το πρόσφατο σχόλιο του «Μαχητή» το σχετικό με την περίπτωση άστεγου συμπολίτη, που για αρκετές ημέρες έμεινε σε πρόχειρο κατάλυμα, το οποίο εγκατέστησε ο ίδιος σε σημείο έξω από το δημαρχείο Κιλκίς, καθώς το εν λόγω σχόλιο έθιγε γενικότερα το θέμα των αστέγων στον τόπο μας και της μέριμνας της τοπικής διοίκησης γι΄αυτούς.

Η αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας Δημήτρη Θεοδωρίδη, ο οποίος, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Μαχητή» αναφέρθηκε εκτενώς στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε ενέργειες του δήμου, δια της αρμόδιας υπηρεσίας του, για αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος, το οποίο προς το παρόν, σε επίπεδο δήμου Κιλκίς, αφορά σε συνολικώς οκτώ συμπολίτες.

Για τον συγκεκριμένο συμπολίτη, ο κ.Θεοδωρίδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι:
-Πρόκειται για συνταξιούχο, ο οποίος χρήζει απεξάρτησης, καθώς είναι εξαρτημένος από συγκεκριμένο πάθος, εξαιτίας του οποίου ανέκυψε γι΄αυτόν πρόβλημα στέγης, εκεί που πρώτα δεν υφίστατο.

-Ο δήμος έπραξε τα πάντα για τον ανωτέρω συμπολίτη, ώστε να βρεί στέγη σε κάποιο από τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα δύο νοσοκομεία, το φιλοξενείο αστέγων, τις εγκαταστάσεις υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας ή φιλανθρωπικών φορέων.

Επίσης, παρενέβη, ώστε ο συμπολίτης να στεγασθεί πλήρως σε σπίτι στην Τέρπυλλο, ενώ του εξασφάλισε φαγητό «επτά ημέρες την εβδομάδα». Σε όλες τις περιπτώσεις αυτός έφευγε από τις εν λόγω στέγες οικειοθελώς μέσα σε λίγες ημέρες, αρνούμενος περαιτέρω στέγαση.
-Κατόπιν τούτου ο δήμος συνέταξε υπομνήματα για την περίπτωση, τα οποία απέστειλε στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία και στην εισαγγελία πρωτοδικών Κιλκίς.

Και οι δύο αυτοί φορείς παρέπεμψαν στην ισχύουσα νομοθεσία, βάσει της οποίας «ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαβιώνει όπως επιθυμεί»! Είναι η διάταξη την οποία επικαλέσθηκε και η διεύθυνση αστυνομίας Κιλκίς, όταν νωρίτερα ο δήμος είχε ζητήσει τη δική της παρέμβαση: Από την στιγμή που δε προκύπτει παράνομη πράξη, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτε για την απομάκρυνση του άστεγου συμπολίτη από το συγκεκριμένο σημείο.

-Εν συνεχεία ο δήμος συνεργάσθηκε με ειδικό κέντρο απεξάρτησης στα Γιάννενα, στο οποίο ο συμπολίτης δέχθηκε να φιλοξενηθεί. Το εν λόγω κέντρο ήλθε σε συνεννόηση μαζί του και με το ΚΕΘΕΑ Θεσσαλονίκης, ώστε, μετά την αρχική απεξάρτησή του, να ενταχθεί σε «κλειστό» πρόγραμμα του δευτέρου, στην Θεσσαλονίκη, για την ολοκλήρωση της απεξάρτησης.

Καθ΄όλο αυτό το διάστημα ο εξαρτημένος συμπολίτης αρνείται να παραλαμβάνει το φαγητό που του προσφέρει καθημερινώς η υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

Αναζήτηση κτιρίου
Σε ό,τι αφορά στην συνολική αντιμετώπιση του θέματος, ο κ.Θεοδωρίδης ανέφερε για την αντιδημαρχία και την διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας ότι αναζητούν κατάλληλο κτίριο στο Κιλκίς, προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να στεγασθεί σ΄αυτό ένα κέντρο φιλοξενίας αστέγων, ενώ ο δήμος προβαίνει σε παρεμβάσεις για στελέχωση του εν λόγω κέντρου με εξειδικευμένο προσωπικό, «ώστε αυτό να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα