Ειδήσεις Video

Ο δήμος Κιλκίς τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των τριών Μαρτυρικών Χωριών του ανατολικού Κιλκίς

Με μια σεμνή και περιεκτική τελετή ο δήμος Κιλκίς τίμησε για πρώτη φορά τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος των Μαρτυρικών Χωριών του ανατολικού Κιλκίς, ογδόντα ένα χρόνια, ύστερα από το φριχτό αιματοκύλισμά τους από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Το Κλειστό, το Αμπελόφυτο και η Κυδωνιά αποτέλεσαν τα πρώτα θυσιαστήρια ελευθερίας στον μακρύ θλιβερό κατάλογο των ναζιστικών εγκλημάτων, οι αποκρουστικές χαράξεις των οποίων βρίσκονται στις Μαρτυρικές Πόλεις και τα Χωριά της ελληνικής επικράτειας.

Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Μνημείο Πεσόντων και περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση που έψαλαν οι εφημέριοι των Κοινοτήτων Ποντοκερασιάς και Ελληνικού, ομιλία για το χρονικό της τραγωδίας από τον αξιωματικό ε.α. Δημήτριο Τσιαμαντά,μέλος του Παραρτήματος Κιλκίς της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μετά το πέρας της τελετής ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης δήλωσε:

Το Ολοκαύτωμα των χωριών του ανατολικού Κιλκίς αποτελεί μια από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.

Το Κλειστό, το Αμπελόφυτο και η Κυδωνιά, στις 25 Οκτωβρίου 1941, πλήρωσαν με το αίμα των αθώων κατοίκων τους, την κτηνώδη βία των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Άμαχοι άντρες εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις πλατείες των χωριών και στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Κλειστό. Χωρίς έλεος, χωρίς οίκτο! Τα γυναικόπαιδα, έντρομα, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και για μέρες περιπλανήθηκαν στα δάση, ψάχνοντας ασφαλές καταφύγιο σε συγγενείς τους σε κοντινά χωριά.

Τα Μαρτυρικά Χωριά του ανατολικού Κιλκίς παραδόθηκαν στις φλόγες και ο μαύρος καπνός του φασισμού σκέπασε για πάντα την ύπαρξή τους.

Το Κλειστό, το Αμπελόφυτο και η Κυδωνιά έσβησαν για πάντα από το χάρτη και δεν ξανακατοικήθηκαν ποτέ.

Σήμερα, ογδόντα ένα χρόνια μετά τη δολοφονική μανία του Ναζισμού, ο Δήμος Κιλκίς, για πρώτη φορά με οργανωμένη μορφή, αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα των Μαρτυρικών Χωριών, με σεβασμό στη μνήμη τους και με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία τους.

Καταδικάζουμε τη φρίκη του πολέμου, τη θηριωδία του Γερμανικού ολοκληρωτισμού και των δεινών που επέφερε στην ανθρωπότητα και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να επαναληφθούν άλλα ολοκαυτώματα.

Ποτέ Ξανά!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καραμπίδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μείζονος αντιπολίτευσης Παύλος Τονικίδης και της ελάσσονος Δημήτρης Αγαθόπουλος και Αναστάσιος Καζαντζίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Ζώτος, Χρήστος Σαρβανίδης, η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα Ναβροζίδου, ο ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Βασίλης Τσάμης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Γιάννης Πολιτίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ν. Κιλκίς Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς Κωνσταντίνος Παπανικολάου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ελληνικού Παναγιώτης Πουλτουρτζίδης και Ποντοκερασιάς Κωνσταντίνος Αμανατίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]