Γενικά

Το νοσοκομείο Κιλκίς «αιχμή του δόρατος» στην «μάχη» κατά του νέου κορωνοϊού

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού, διασωληνωμένους και θανάτους κατέγραψε την Παρασκευή η χώρα μας, τη στιγμή που από χθές τέθηκαν σε ισχύ νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα.

Ειδικότερα την Πέμπτη για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 3.000 ημερησίων κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Παρασκευή 3.038 νέα περιστατικά μόλυνσης, 336 διασωληνωμένους και 37 θανάτους, που ανεβάζουν το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα σε 997, από τους οποίους οι 334 κατέληξαν μέσα στον Νοέμβριο.

Κορωνοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα – Οι περιοχές που ανησυχούν
Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 725 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 697 στην Αθήνα, ενώ προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές προκαλεί η περίπτωση της Πέλλας όπου καταγράφηκαν 148 κρούσματα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι διάσπαρτα και όχι όπως συνέβη πρίν από λίγες εβδομάδες σε δύο αναλόγου επιπέδου καταγραφές, όπου η συγκέντρωση αφορούσε κυρίως δυο μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων με αρκετούς εργαζομένους από τις δυτικές περιοχές του δήμου Παιονίας, κυρίως στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα προέκυψε από το διάστημα 26 με 29 Οκτωβρίου όταν και επισκέφθηκε την περιοχή πολύς κόσμος και ιδιαίτερα φοιτητές από άλλες περιοχές. Έτσι, σήμερα θα μεταβεί στην Πέλλα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να κάνει τεστ σε εργαζόμενους της περιφερειακής ενότητας, με τις σκέψεις όλων των παραγόντων και κατοίκων του νομού μας στο δυτικό του τομέα η εκεί έξαρση να μην επηρεάσει, όπως συνέβη προ μερικών εβδομάδων τις περιοχές μας τότε σε καθεστώς αυξημένων μέτρων προστασίας και τις περιοχές του Κιλκίς σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά του φορτία, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι αναλογικά και από τα χαμηλότερα στην Βόρεια Ελλάδα(39 κρούσματα εχθές με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ).

Κικίλιας: Επιστρατεύονται ΜΕΘ και ιδιωτικών νοσοκομείων
Οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να ασκούν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με την κυβέρνηση, τις αρμόδιες αρχές και το υπουργείο Υγείας να καταστρώνουν διαρκώς σχέδια και να είναι σε επαγρύπνηση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το κύμα της πανδημίας.

Κάτι που αποτυπώνεται και στον νομό μας όπου πλέον στην μάχη όσων νοσούν από τον Covid-19 σημείο αναφοράς είναι πλέον μόνον το νοσοκομείο του Κιλκίς, στο οποίο έχουν αποσπασθεί και δύο πνευμονολόγοι του νοσοκομείου της Γουμένισσας, καθώς οι δυνατότητες νοσηλείας από πλευράς υποδομών είναι διευρυμένες σε σχέση με το νοσηλευτικό της Παιονίας.

Θυμίζουμε ότι στο νοσοκομείο του Κιλκίς παρά τις αντιρρήσεις των νοσοκομειακών ιατρών και του συλλόγου των εργαζομένων, όπως αυτές έχουν γίνει γνωστές μέσω δημόσιων ανακοινώσεων, λειτουργεί από την αρχή της εβδομάδος ειδική πτέρυγα νοσηλείας για όσους ασθενούν από τον νέο κορωνοϊό με 40 διαθέσιμες κλίνες από τις οποίες οι τριάντα είναι καλυμμένες από ασθενείς, όταν στις λοιπές κλινικές σύμφωνα με τις πληροφορίες μας νοσηλεύονται μόνον μερικές δεκάδες ασθενών, καθώς εκτός των άλλων έχει μειωθεί με σχετική υπουργική απόφαση δραστικά η εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80%

Όπως δήλωσε μάλιστα την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάτι το οποίο βεβαίως δεν αφορά το νοσοκομείο του Κιλκίς το οποίο από ιδρύσεως δεν διαθέτει ΜΕΘ, αλλά που ταυτοχρόνως καταδεικνύει πόσο σημαντικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις και πρωτοβουλίες γύρω από την ίδρυση των στο άμεσο μέλλον, καθώς έχουν δρομολογηθεί και εγκριθεί όλες οι διαδικασίες και υπάρχουν και οι σχετικές πιστώσεις.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, που γειτνιάζει με την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς και τα όσα συμβαίνουν εκεί μας επηρεάζουν άμεσα (βλέπε και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις νοτιοανατολικές περιοχές του δήμου Κιλκίς), ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Έχουμε ήδη αξιοποιήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό νοσοκομείο.

Πηγαίνουν περιστατικά σε κλινική COVID και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του “Ιπποκράτειου” στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό.

Επίσης, μπήκε στη μάχη ο ‘”Κυανούς Σταυρός” και αύριο μπαίνει ο “Άγιος Λουκάς», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας. «Έχω δώσει ήδη την έγκριση στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, εάν και εφόσον χρειαστεί, να μεταφέρονται περιστατικά. Και γίνεται αυτή τη στιγμή από άλλα νοσοκομεία, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσα χθες, ότι αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Νότια Ελλάδα», συνέχισε.

Βεβαίως επειδή η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία εξ ορισμού δυναμική κατάσταση ,είναι κατανοητό ότι τα δεδομένα είναι αυτά που καθορίζουν και τις δράσεις ώστε να αντιμετωπισθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του ΕΣΥ και ότι αυτό που έχει σημασία όπως αναφέραμε και στον προηγούμενο “Μαχητή” είναι ότι η “μάχη” δίδεται με όλα τα διαθέσιμα όπλα, καθώς το κυρίαρχο για να κερδηθεί ο εν εξελίξη “πόλεμος” είναι ο περιορισμός της διασποράς του ιού και δευτερευόντως οι λοιποί παράγοντες, που αφορούν πιθανές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς η χώρα μας και κυρίως οι βόρειες περιφέρειες της, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει και η ενότητα του Κιλκίς είναι αυτές που λόγω κλιματολογικών συνθηκών (εναλλαγή κρύου, ζέστης) δοκιμάζονται περισσότερο από τις νοτιότερες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα