Πολιτική

Νοσηλεία προσφύγων-μεταναστών: Συμπράττουν νοσοκομεία-ΜΚΟ-ΕΚΑΒ

Δύο συσκέψεις με θέμα την αντιμετώπιση του ζητήματος περίθαλψης προσφύγων στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομύ αλλά και του φαινομένου συνοδείας των από πολυπληθείς ομάδες πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12.2.16 μία στο νοσοκομείο Κιλκίς και μία στο κέντρο υγείας Πολυκάστρου.

Η δεύτερη είχε ουσιαστικότερο περιεχόμενο, καθώς σε αυτήν συμμετέσχον, στελέχη των τοπικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Στυλιανός Βαμβίνης, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Θεόδωρος Μπαλαμπανίδης, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Αιμίλιος Σάτσογλου, ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ Κιλκίς Γεώργις Ζαχείλας και ο οικοδεσπότης της σύσκεψης και διοικητής του κέντρου υγείας Πολυκάστρου Γεώργιος Περπερίδης και εκπρόσωποι των ΜΚΟ που δρουν στους δύο καταυλισμούς πρσφύγων-μεταναστών όπως η Ζυλιέν Κολπέρ και ο Αντώνης Ρήγας και από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», Κορίνα Καλλιστρά από τους «Γιατρού του Κόσμου» και Αρης Μουτσινάς από την «Πράξις».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκαν μία σειρά από μέτρα γιά τον καλύτερο συντονισμό στην διαχείριση περιστατικών ασθενούντων προσφύγων και μεταναστών, και των συνοδών τους, που θα αξιολογηθούν σε νέα σύσκεψη, περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, την πλήρη διαχείριση των περιστατικών με ασθενούντες πρόσφυγες-μετανάστες θα έχουν τα ιατρικά στελέχη των ΜΚΟ τα οποία κατά περίστασιν θα τα κατευθύνουν προς τα νοσοκομεία Γουμένισσας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης αναλόγως της σοβαρότητας του περιστατικού.
Την μεταφορά των ασθενών θα αναλάβει το ΕΚΑΒ σε συνεργασία με σχετική μονάδα των «Ιατρών χωρίς σύνορα».
Μάλιστα, επειδή με τα υπάρχοντα δεδομένα η ανταπόκριση σε αυτήν την υποχρέωση επί εικοσιτετραώρου βάσεως από πλευράς του ΕΚΑΒ είναι ουσιαστικώς αδύνατη θα ζητηθεί η ενίσχυσή του από το ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, αποφασίσθηκε μαζί με τους ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα να προσκομίζονται πρόχειρα ιατρικά ιστορικά στην ελληνική γλώσσα υπό την επιμέλεια σύνταξης των με τους μεταφραστές που διαθέτουν οι ΜΚΟ, ενώ ανοικτή γραμμή τηλεφωνικής συνεννόησης θα υπάρχει μεταξύ των ΜΚΟ και των διευθυντών ιατρικών στελεχών γιά την διευθέτηση του οποιουδήποτε ιδιαίτερου ζητήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα της φιλοξενίας των συνοδών τους, που έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιαιτέρως ακανθώδες ζήτημα αποφασίσθηκε σε πρώτη φάση να γίνεται μία προσφορότερη διαδικασία σε ό,τι αφορά στην επιλογή των και κυρίως να αναζητηθεί μία λύση γιά την δημιουργία χώρων φιλοξενίας (ξενώνα) στο Κιλκίς τα έξοδα γιά τον εξοπλισμό του οποίου θα αναλάβουν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα».
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει συνεννόηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον δήμαρχο του Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη.

Μέσω των συγκεκριμένων επιλογών και αποφάσεων, που όπως αναφέραμε, θα αξιολογηθούν ουσιαστικώς στην πράξη οι συμμετασχόντες στην σύσκεψη εξέφρασαν την πεποίθησή τους, ότι θα εξαλειφθούν τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν εδώ και αρκετό καιρό γύρω από τα επίμαχα θέματα της καλύτερης και αποδοτικότερης νοσηλείας των ασθενών προσφύγων και της εξυπηρέτησης των συνοδών τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]