Κοινωνία / Πολιτική

«Το Νόμπελ ειρήνης δικαιωματικά ανήκει σε όλους τους Έλληνες»

«Το Νόμπελ ειρήνης δικαιωματικά ανήκει σε όλους τους Έλληνες», τονίζει σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης με αφορμή την διαδικτυακή εκστρατεία συνηγορίας στην απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης του 2015 στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου γιά την ανθρωπιά και αλληλεγγύη που επέδειξαν στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Γκουντενούδης αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Θέλω, αρχικώς, να ευχηθώ σε εσάς και το επιτελείο του Υπουργείου μία παραγωγική και εποικοδομητική χρονιά, ελπίζοντας ότι με την προσωπική σας συνεισφορά και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση αναφορικά με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Αφορμή της επιστολής μου είναι η διαδικτυακή εκστρατεία που πραγματοποιείται και βρίσκεται εδώ και κάποιο διάστημα στην επικαιρότητα σχετικά με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες για την ομολογουμένως πρωτοφανή επίδειξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Δεν μπορεί, φυσικά, να αμφισβητήσει κανείς τις αμέτρητες πράξεις αυταπάρνησης, τη φιλοξενία και τη βοήθεια που πρόσφεραν οι συμπολίτες κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Αιγαίου μας, οι οποίοι υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν πρόσφυγες από την Ασία και την Αφρική.

Ως δήμαρχος της ακριτικής Παιονίας, στην οποία βρίσκεται και η Ειδομένη, επίκεντρο του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος εδώ και ενάμιση χρόνο, σας διαβεβαιώνω ότι τον ίδιο ζήλο, την ίδια ανθρωπιά και αλληλεγγύη επέδειξαν όχι μόνο οι κάτοικοι και εθελοντές της Παιονίας, αλλά ολόκληρη η ελληνική επικράτεια και όλοι οι Έλληνες. Απόγονοι προσφύγων και μη, έχοντας ακούσει τις ιστορίες ξεριζωμών και μαρτυρικών διωγμών, δεν δίστασαν ούτε στιγμή να προσφέρουν αλτρουιστικά χείρα βοηθείας με σεβασμό και ελληνικό φιλότιμο, διδάσκοντας ήθος και προσφέροντας φιλοξενία, τροφή και στέγαση σε άγνωστους ανθρώπους, σε εγκύους γυναίκες, σε παιδιά συμβάλλοντας, όπως εύστοχα αναφέρει το κείμενο της εκστρατείας «στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Προτείνω, λοιπόν, κ. υπουργέ, η εκστρατείας να λάβει πανελλήνιο χαρακτήρα και η πρόταση απονομής του Νόμπελ Ειρήνης να αφορά τον ανώνυμο Έλληνα, σε όλους τους Έλληνες, που διδάσκουν καθημερινά, ότι η ανθρωπιά και η αγάπη δεν έχει χρώματα, δεν έχει θρησκείες ούτε καθορίζεται από οικονομικούς δείκτες και ετήσια εισοδήματα. Το Νόμπελ Ειρήνης ανήκει δικαιωματικά σε όλους τους Έλληνες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη