Πολιτική

Άμεση στήριξη στον τομέα υγείας του νομού ζητούν εκπρώσοποί του

Στην ανάγκη να βρεθούν τρόποι, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί ο νομός μας ως μία ειδική περίπτωση, είτε τιθέμενος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έχει ζητηθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σύσσωμων αυτοδιοικητικών φορέων του νομού μας είτε μέσω κάποιας άλλης διαδικασίας, ούτως ώστε να αντιμετωπισθούν αμεσότερα και καλύτερα τα θύματα εξασφάλισης της δημόσιας υγείας των κατοίκων του νομού μας αλλά και της υγιειονομικής φροντίδας των 23.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε διάφορα σημεία του νομού μας, εξέφρασαν μιλώντας στο ράδιο-«Μαχητής» προσωπικότητες του νομού μας, που προέρχονται από τον χώρο της υγείας, όπως ο διευθυντής του κέντρου υγείας Πολυκάστρου Γιώργος Περπερίδης, και οι πρόεδροι του φαρμακευτικού και ιατρικού συλλόγου Κιλκίς Δημήτρης Αγαθοπουλος και Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης αντιστοίχως.

Γιά το θέμα της παροχής υπηρεσιών υγείας στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό που σε επίπεδο νομού υπερβαίνει το 60% του συνολικώς ευρισκομένυ εν Ελλάδι αναφέρθηκε και ο συντονιστής της ΜΚΟ «Γιατροί χωρί Σύνορα» στην περιοχή της Ειδομένης Αντώνης Ρήγας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών γιά την αντιμετώπιση της κατάστασης, που εγκυμονεί κινδύνους απώλειας ζωών, όπως δήλωσε εσχάτως ο αρμόδιος γιά θέματα μετανάστευσης υπουργός Γιάννης Μουζάλας, καθώς εκτός των άλλων είναι ιδιαιτέρως μεγάλο το ποσοστό άνω του 15% των παιδιών ηλικιών κάτω των πέντε ετών στον καταυλισμό και στα διάφορα κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

Οπως πολύ χαρακτηριστικώς ανέφερε ο κ. Περπερίδης, οι δομές υγείας του νομού λειτουργούν ετούτη την περίοδο «σε οριακά επίπεδα» και χρειάζεται να ληφθούν αμέσως μέτρα ώστε να «αποφευχθεί η περίπτωση κατάρρευσής τους, με κίνδυνο να ενταθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση περιστατικών υγείας», κάτι πολύ πιθανό εάν δεν διαφοροποιηθούν τα πληθυσμιακά δεδομένα και οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε με την σειρά του ο κ. Παναγιωτίδης.

Κάτι στο οποίο συμφώνησαν άπαντες θέτοντας ως πρώτης προτεραιότητας γιά τον νομό το ζήτημα της αποσυμφόρησης των άτυπων και υπό στρατιωτική ευθύνη δομών φιλοξενίας, που έχει τεθεί με κάθε μέσον και προς ολες τις κατευθύνσεις χωρίς ωστόσο, όπως τόνισαν να υπάρχουν προς το παρών εξελίξεις, που να προσδίδουν αισιόδοξα, ότι θα συμβεί.

Το ίδιο απαισιόδοξοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, εμφανίσθηκαν αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού, δεδομένου ότι αρκετές από τις εξαγγελίες του αφορούσαν σε …μελλοντικές παρεμβάσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε κυρίως από πλευράς των δύο προέδρων των επιστημονικών συλλόγων στην τοπική εθελοντική δράση των μελών τους αλλά και της τοπικής κοινωνίας που συνεπικουρεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της υγείας μέσα από τις δράσεις, τις οποίες έχει αναπτύξει.

Εντυπωσιακή υπήρξε η αναφορά του κ. Αγαθόπουλου γύρω από την δράση του κοινωνικού φαρμακείου του οποίου την ευθύνη λειτουργίας έχει και το οποίο λόγω του μεγάλου όγκου προσφοράς, που δέχεται από εντός και εκτός Ελλάδος σε φάρμακα και λοιπό υγειονομικό υλικό όχι μόνον καλύπτει σε καθολικο σχεδόν βαθμό τις ανάγκες των κέντρων αλλά πράττει το ίδιο και γιά το νοσοκομείο του Κιλκίς.

Με εξαίρεση, όπως τόνισε, τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου λόγω ελλείψεως συνεργασίας με τις ΜΚΟ δεν έχει βρεθεί έως σήμερα τρόπος χορηγίας των.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της Νέας Εθνικής οδού Θεσσαλονίκη- Σερρών στους κόμβους του Αγ.Χαραλάμπους και της Αγ.Παρασκευής

Εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της Νέας Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Σερρών στους κόμβους του Αγ.Χαραλάμπους και της Αγ.Παρασκευής εκτελούνται από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης […]