Αγροτικά

«Καμμία σχέση με το φρέσκο το γάλα των …εννέα ημερών!»

Τις έντονες αντιρρήσεις αλλά και την παρέμβαση της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής Κιλκίς της ΝΔ προς τον αρμόδιο υπουργό ανάπτυξης, τα αρμόδια κομματικά όργανα, την περιφέρεια Κ.Μακεδονίας και τους δύο δήμους του νομού, προκάλεσε η δημοσιοποιηθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει αγορανομική διάταξη, με την οποία η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ορίζεται στις εννέα ημέρες από τις πέντε, που είναι σήμερα.
Στο σχετικό έγγραφο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανάπτυξης, το οποίο υπογράφουν ο υπεύθυνος του τομέα αγροτικού της ΝΟΔΕ/ΝΔ Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης και ο πρόεδρος Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε υπουργέ,
«Εν όψει της εκδηλωμένης προθέσεως να παραταθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε ημέρες στις εννέα ημέρες, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση καθώς, αφ’ ενός μεν ο ‘Ελληνας καταναλωτής έχει την δυνατότητα να επιλέξει από το ράφι όποιο είδος γάλακτος θέλει, φρέσκο ή μακράς διαρκείας, αφ’ ετέρου δε μια τέτοια ενέργεια το μοναδικό ουσιαστικό αποτέλεσμα που θα έχει είναι η παραπλάνηση των Ελλήνων καταναλωτών «βαφτίζοντας» το γάλα εννέα ημερών «φρέσκο», όταν αυτό θα έχει υποστεί τέτοια επεξεργασία που θα αλλοιωθούν πολλά από τα συστατικά του φρέσκου γάλακτος.
Εξ άλλου θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση ο κλάδος της κτηνοτροφίας (συγκεκριμένα η αγελαδοτροφία) που ήδη με τις ασκούμενες πολιτικές έχει μειωθεί κατά 50% με ολέθρια αποτελέσματα και για την εθνική οικονομία καθώς, υπενθυμίζουμε ότι υπολειπόμαστε κατά 200.000 τόννους της εθνικής ποσόστωσης και εισάγουμε περί τους 700.000 τόννους αγελαδινού γάλακτος σε διάφορες μορφές.
Τους μόνους, που θα ευνοήσει μια τέτοια απόφαση-ρύθμιση είναι οι γνωστοί λίγοι, που ελέγχουν την αγορά των τροφίμων στη χώρα και επιδιώκουν διαρκώς αυξανόμενα κέρδη εισάγοντας αθρόα γάλα ελεγχόμενης ποιότητας πουλώντας το ως «φρέσκο».
Αν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση να μειωθεί η υψηλή τιμή του φρέσκου γάλακτος στο ράφι, πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια στην έλλειψη ανταγωνισμού, στην υπερφορολόγηση των εταιρειών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος, στο μεγάλο κόστος δανεισμού.
Επειδή η διαβούλευση και ο διάλογος μεταξύ κυβερνώντων και παραγωγών -αγοράς αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, επειδή η κυβέρνησή έχει δείξει πλείστες φορές ότι σέβεται και υπολογίζει τον Έλληνα κτηνοτρόφο-παραγωγό, ελπίζουμε ότι δεν θα ληφθεί μία απόφαση βιαστικά, που ωφελεί προκλητικά τους ολίγους, βλάπτοντας τους πολλούς».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δραματική μείωση

Η στήλη συναντήθηκε τελευταία με τον πρώην δήμαρχο Κρουσίων (Κρουσσών) Γεώργιο Γαβριηλίδη, και η ερώτηση μας σχετιζόταν με το πολύ […]

Ακλόνητο «όχι»

Αμετακίνητη παραμένει η δημοτική αρχή Κιλκίς στο «όχι» της στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των Κρουσίων. Ακόμη και αν αυτό […]