Γενικά

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα.

Σε ανακοίνωση του σωματείου τους του Κιλκίς αναφέρονται τα εξής:

“Ένα χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και τη δολοφονία 57 ανθρώπων, το περσινό σύνθημα «Τα κέρδη τους – οι ζωές μας» παραμένει επίκαιρο, σε άμεση σύνδεση με τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα που σηκώνονται  το τελευταίο διάστημα. Η θλίψη των οικογενειών και του λαού, μαζί με τις μεγάλες κινητοποιήσεις πέρυσι, μια απαίτηση έχουν: οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν, να μην συγκαλυφθεί το κρατικό έγκλημα και η πολιτική που μετράει τις ζωές μας ως κόστος.

Με όρους κόστους – οφέλους διαμορφώνονται και οι πολιτικές όσον αφορά το χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, από τη στιγμή που διέρρευσε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο  «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»,  επιβεβαιώνονται τα  χειρότερα σενάρια για τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τα προγράμματα απεξάρτησης και τα Κέντρα πρόληψης.

Συγκεκριμένα, (άρθρο 46) τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα,  στα χέρια του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται  είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027,  η οποία  στο νομοσχέδιο αυτό αναφέρεται ότι  λήγει αυτοδίκαια χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027,  δεν υπάρχει  καμία δημόσια χρηματοδότηση για τα ΚΠ, τα οποία παύουν να είναι εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα Κέντρα πρόληψης ζούμε μαζί με το σύνολο του κόσμου, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας σε γονείς, εκπαιδευτικούς, εφήβους, παιδιά, μέλη των τοπικών κοινωνιών, ερχόμαστε σε επαφή με όλες τις δυσκολίες για τους χαμηλούς μισθούς που τελειώνουν στα μισά του μήνα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, το κόστος ζωής που εκτοξεύεται, τη δυσβάσταχτη φορολογία. Τη μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα για όσους μπορούν να καταβάλλουν το αντίτιμο. Το ξεσπίτωμα των  οικογενειών, με τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Τις πολεμικές δαπάνες που αυξάνονται, την ώρα που για τον λαό και τις ανάγκες του δεν «περισσεύει» ούτε ευρώ.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους  αγρότες και κτηνοτρόφους πανελλαδικά, στηρίζουμε τον αγώνα επιβίωσης που κάνουν. Ενώνουμε τη φωνή μας με φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που δίνουν αγώνα για την μη  εμπορευματοποίηση της Παιδείας, κόντρα στη στέρηση του δικαιώματος στη μόρφωση, για πτυχία με αξία και επαγγελματικά δικαιώματα. Συντονίζουμε τη δράση μας με συλλόγους και φορείς για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης σε κεντρική διοίκηση (κυβέρνηση, ΕΕ κλπ), σε δήμους και περιφέρεια.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στον Παλαιστινιακό λαό, παρά το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλλουν με τρομοκρατία και καταστολή όσων σηκώνουν ανάστημα. Λέμε  «καμιά εμπλοκή – Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο!» Πώς γίνεται να  βρίσκουν εν μία νυκτί δις ευρώ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και πολεμικές αποστολές εκτός Ελλάδας, για τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών, εφοπλιστών, τραπεζιτών και  δε βρίσκουν  λεφτά για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες, παρά πετάνε  ψίχουλα μέσω “pass” και επιδομάτων;

 

Για τα Κέντρα πρόληψης διεκδικούμε :

 

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»,  να συζητηθούν εξαρχής τα άρθρα που αφορούν την πρόληψη. Ο διάλογος να γίνει από μηδενική βάση.

 

  • Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της  Πρόληψης, της Θεραπείας και Κοινωνικής επανένταξης. Να διαφυλαχτεί η αντίστοιχη φιλοσοφία και οι πρακτικές που εμπεριέχουν τα διαφορετικά θεραπευτικά προγράμματα.

 

  • Να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης και συνολικά, οι οποίοι/ες με την παραπάνω από τριάντα έτη εμπειρία τους  και τις επιστημονικές τους παρεμβάσεις έχουν συμβάλει να είναι η Ελλάδα, μια από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά, στη μείωση της εξάρτησης σε νέες  ηλικίες.

 

  • Στελέχωση των 130 κενών θέσεων προσωπικού

 

  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

  • Ενιαίος φορέας Κέντρων πρόληψης, δημόσιου χαρακτήρα που θα εξασφαλίζει  Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης στη βάση των αποφάσεων του Σωματείου και στελέχωσή τους  με επαρκές, μόνιμο, πιστοποιημένο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

  • Τα Κέντρα Πρόληψης να παραμείνουν εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Διατήρηση της ταυτότητας, της φιλοσοφίας της και του περιεχομένου της Πρόληψης.

 

  • Να μην συγχωνευτούν Κέντρα Πρόληψης.

 

  • Να γίνουν Κέντρα Πρόληψης σε περιοχές που δεν υπάρχουν: Ανατολική – Δυτική Αττική, Πειραιάς και άλλοι Δήμοι στο Λεκανοπεδίο, Λασίθι

 

  • Να μην καταργηθεί το άρθρο 60 του ν. 4139 του 2013 και το άρθρο 61 του 3459 του 2006, τα οποία καταργούνται στο άρθρο 46 του υπάρχοντος προσχεδίου νόμου, καθώς με τα άρθρα αυτά: προβλέπεται η αναγνώρισή τους ως εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης (άρθρο 60), καθώς και η πάγια και τακτική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών), προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται και κάποιες ρήτρες που δυσκολεύουν το κλείσιμο των κέντρων πρόληψης (άρθρο 61)”.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα