Πολιτική

Νηπιαγωγοί: Καμία αλλαγή στο ωράριο – αντίδραση του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Κιλκίς

Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση για τροποποίηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν την απόσυρση της εν λόγω απόφασης, ωστόσο δεν τους επετράπη η είσοδος στο υπουργείο Παιδείας, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική κινητοποίηση.

ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τα Γρεβενά, τη Βέροια, το Κιλκίς, τη Λάρισα, στον Βόλο και άλλες πόλεις.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντέδρασε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25.1.21 στον χώρο έξω από τα γραφεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από το 10 νηπιαγωγείο Κιλκίς.

Κατά την διάρκειά της έγιναν αναφορές σε όλα τα σημεία, στα οποία αντιτίθενται οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και τα οπόία συμπεριλαμβάνονται σε έγγραφο που διένειμε ο σύλλογος στα μέλη.

Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ Κιλκίς , ενημερώνει τα μέλη του σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που κληθήκαμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε:

– Μετά τις τελευταίες αιφνιδιαστικές εξελίξεις, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τον κλάδο, η νέα υφυπουργός υπογράφει το ΦΕΚ 83/15-1-2021 για την τροποποίηση της ώρας αποχώρησης από το βασικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου: από τις 13:00 στις 13:10 = αύξηση διδακτικού ωραρίου κατά 1δέκα λεπτά.

Άραγε θα προλαβαίνει ο γονιός να παίρνει το παιδί του, που φοιτά στο νηπιαγωγείο και το παιδί του που φοιτά στο δημοτικό μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών ή για να επιτευχθεί αυτό , το υπουργείο σκοπεύει να αυξήσει και το ωράριο των δασκάλων;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ήδη επιβαρυμένο διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών (25 ώρες την εβδομάδα για όλους τους νηπιαγωγούς της σχολικής μονάδας, ανεξαρτήτως χρόνων υπηρεσίας και θέσης). Αντί να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των νηπιαγωγών γιά μείωση του ωραρίου και εξισορρόπηση των κριτηρίων με αυτά των δασκάλων ως προς το διδακτικό τους ωράριο, το υπουργείο απαξιώνει γιά μιάν ακόμη φορά τους νηπιαγωγούς και καταπατά αυθαίρετα τα δικαιώματα τους με πρόσχημα «τηνπροστασία από τη διασπορά του νέου κορωνοϊού».

Γνωρίζουμε, όμως, όλοι καλά ότι «ήρθε για να μείνει» Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας καταδικάζει ξεκάθαρα αυτήν την απόφαση, καλούμε τη ΔΟΕ να την καταγγείλει στην ηγεσία του υπουργείου και καλούμετην υφυπουργό να την πάρει πίσω.

Το θέμα του ωραρίου των νηπιαγωγών πρέπει, επί τέλους, να μπει δυναμικά και με προτεραιότητα στην ατζέντα των αγώνων των συνδικαλιστικών μας οργάνων , περισσότερο από ποτέ.

– Για τρίτη φορά το υπουργείο Παιδείας έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων με την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία (11.1.21).Όλο αυτό το διάστημα που ανοιγοκλείνουν τα σχολεία, έχουμεγίνει αδιάψευστοι μάρτυρες μια σειράς σημαντικών παραλείψεων, παλινωδιών, λαθών και τακτικισμών από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου ως προς την εξασφάλιση των απαιτούμενων, ουσιαστικών και ασφαλών προϋποθέσεων λειτουργίας των σχολείων.

Η «διαφήμιση» από την ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τα περιβόητα «νέα πολύ αυστηρά
μέτρα από τις 11/1 και εξής» δηλαδή του διαφοροποιημένου ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης και η χρήση διαφορετικών εισόδων – μέτρα που εφάρμοσαν με αποφάσεις τους σχεδόν όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων τον προηγούμενο Ιούνιο και Σεπτέμβριο – δεν έπεισαν κανέναν ως κάτι καινοτόμο και ως μέτρα που αρκούν.

Σχετικά με τον αερισμό των αιθουσών και τα ανοιχτά παράθυρα ως «σωτήριο» μέτρο, το υπουργείο για μια ακόμη φορά ξεχνά τις θερμοκρασίες στο νομό μας και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, μέσα στο καταχείμωνο.

Στηρίζοντας ομόφωνα την ανακοίνωση 1251/10-1-2021 της ΔΟΕ σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1/2021 και η οποία απόφαση στάλθηκε από τον σύλλογο μας σε όλα τα σχολεία, απαιτούμε άμεσα ώστε να μην οδηγηθούμε και πάλι σε νέο κλείσιμο των σχολείων και σε μία χαμένη μορφωτικά γενιά παιδιών:

*Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων μέχρι 15 μαθητές με τα απαραίτητα τετραγωνικά στην αίθουσα, τόσο κατά την πρωινή λειτουργία όσο και για το ολοήμερο τμήμα όπου έχουμε συγχρωτισμό μαθητών διαφορετικών τμημάτων.

*Μόνιμους διορισμούς στα σχολεία για την κάλυψη όλων των αναγκών και των ελλείψεων στα σχολεία. Επί πλέον εκπαιδευτικούς στην διάθεση των διευθύνσεων εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία. Όχι στις τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών.

*Προσλήψεις και αύξηση του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη όλου του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων από το πρωί έως το απόγευμα. Μην ξεχνάμε ότι στα νηπιαγωγεία του δήμου Κιλκίς, οι συμβάσεις των καθαριστριών είναι για τρίωρη απασχόληση και με οδηγία του δήμου που είχε έρθει στα νηπιαγωγεία, οι καθαρίστριες πρέπει να προσέρχονται για εργασία από τις 13:30’ έως τις 16:30’. Τι γίνεται στο υπόλοιπο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων σχετικά με την συνεχή καθαριότητα και υγιεινή εν μέσω πανδημίας;

*Παροχή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, άμεσα όταν τελειώνει και σε ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα.

*Να ανοίξουν οι κατηγορίες ευπαθών ομάδων που δικαιούνται άδεια.

*Άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εικόνα της διασποράς του ιού στις σχολικέςμονάδες.

*Μείωση της ύλης.

*Κάλυψη σε τεχνολογικό εξοπλισμό εκπαιδευτικών και μαθητών.

Αναμφίβολα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε και να επιθυμούμε τα σχολεία μας ανοιχτά με τη «δια ζώσης» αναντικατάστατη εκπαίδευση αλλά μόνον κάτω από τον αδιαπραγμάτευτο όρο της ασφάλειας και προστασίας της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

-Καλούμε την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, να απαντήσει στα ερωτήματα μελών του συλλόγου μας, γιατί την τρέχουσα σχολική χρονιά παρατηρείται εμφανής δυσκολία στις αντικαταστάσεις-καλύψεις των εκπαιδευτικών στα δημοτικά σχολεία και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στα νηπιαγωγεία σε περιπτώσεις αδειών (ειδικά βραχυχρόνιων και εκτάκτων);

– Σχετικά με την συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και τη συμμετοχή των «εκλεγμένων» μέσω της ηλεκτρονικής εκλογικής διαδικασίας- παρωδία με 95% αποχή , το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας στηρίζει πλήρως τις αποφάσεις της ΔΟΕ(1142/9-11-21), όπως αυτές ανακοινώθηκαν στο έγγραφο της 1245/4-1-2021 , το οποίο και στάλθηκε από τον σύλλογο μας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Μια εκλογική διαδικασία που καταργεί τις αρχές νόμιμων , δημοκρατικών ενεργειών και δικαιωμάτων. Μία εκλογική διαδικασία που
προσπάθησε να πείσει τους εκπαιδευτικούς να καταπατήσουν καταστατικές αρχές συλλόγων και παραταξιακές αποφάσεις. Οι συνάδελφοι, όμως, διαφύλαξαν τον κλάδο μέσω της ηχηρής αποχής τους.

*Δηλώνουμε ξεκάθαρα: Να παραταθεί η θητεία των αιρετών των εκλογών του 2018 και να διεξαχθούν εκλογές με ασφαλή δια ζώσης διαδικασία ψηφοφορίας, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

*Με σκοπό την ενότητα και την πρόκριση της βούλησης του κλάδου, την πραγματική και ηθική νομιμοποίηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, καλούμε όλους τους «εκλεγμένους» που θα ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας για τη συγκρότηση του ΠΥΣΠΕ Κιλκίς (τακτικούς, αναπληρωματικούς, τους επόμενους με βάση τη «σειρά εκλογής» «υποψήφιους») να μην αποδεχτούν τον διορισμό τους καταλαμβάνοντας τη θέση αιρετού και να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους στον ΣΕΠΕ Κιλκίς όπως οφείλουν, εφαρμόζοντας την 1142 απόφαση της ΔΟΕ.

* Το ίδιο καλούμε να κάνουν οι συνάδελφοι και για τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών στα Υ.Σ.

*Με βάση τις αποφάσεις της ΔΟΕ όσοι συνάδελφοι συμμετάσχουν στα νόθα υπηρεσιακά συμβούλια που θα συγκροτήσει το υπουργείο, διαταράσσουν την ενότητα του κλάδου και αναγκάζουν τα σωματεία να πάρουν όλα τα προβλεπόμενα πειθαρχικά μέτρα βάσει καταστατικού.

Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη και σε εγρήγορση να αντιδράσει δυναμικά σε ο,τιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας μέσα στους χώρους εργασίας μας, υποβαθμίζει τη δουλειά μας, καταπατά τα δικαιώματα μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα