Αποτελεί απαίτηση της συγκυρίας η άθληση χωρίς συνωστισμό
Γράφει ο Νίκος Τερζής*
Μετά την γενικότερη άρση των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί εξ αιτίας της πανδημίας COVID-19, το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με προοδευτικό και σταδιακό τρόπο, ώστε να ελεγχθούν και να διορθωθούν, αν χρειασθεί, οι διαδικασίες πρόσβασης σε αυτές και η λειτουργία τους.
Πρωταρχικό μέλημα της επιτροπής είναι, η άθληση να γίνεται με ασφαλή τρόπο, τόσο όσον αφορά στους αθλητές υψηλών επιδόσεων (ολυμπιακή ομάδα), όσο και στους αθλητές σωματείων αλλά και στους αθλούμενους πολίτες.
Ειδικότερα γιά τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ανοικτά στάδια στίβου (είτε της ΓΓΑ, είτε δημοτικά, είτε σωματειακά), πριν 15 μέρες ξεκίνησε η χρήση τους από αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η ΕΟΕ). Την προηγούμενη εβδομάδα επιτράπηκε η χρήση τους από ένα ευρύτερο σύνολο αθλητών της εθνικής ομάδας στίβου (από κατάλογο που έδωσε ο ΣΕΓΑΣ) καθώς και της Παρολυμπιακής Ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η Παρολυμπιακή Επιτροπή) και επίσης διαιτητές α’ εθνικής (από κατάλογο που έδωσε η ΕΠΟ).
Δεδομένου ότι η “επώαση” του ιού είναι 5-7 ημέρες, η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι σημαντική, διότι θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Για αυτό και η άρση πρέπει να γίνει με μικρά, προσεκτικά ελεγχόμενα βήματα και προοδευτικό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Από 18 Μαϊου, όταν πλέον θα έχουν ελεγχθεί και δοκιμασθεί οι διαδικασίες και οι συνθήκες λειτουργίας και όταν πλέον θα υπάρχει περισσότερη πληροφορία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα διευρυνθεί σταδιακά η χρήση και σε σωματεία και σε υποψηφίους ανωτάτων σχολών (ΤΕΦΑΑ, στρατιωτικές σχολές κλπ) που εξετάζονται σε αγωνίσματα αλλά και σε μεμονωμένους αθλούμενους πολίτες.
Βέβαιον είναι, ότι σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η μηδενική πιθανότητα μετάδοσης του ιού στους αθλητές και στα τεχνικά και προπονητικά στελέχη, η έναρξη προπονήσεων και αγώνων αποτελεί μία δύσκολη διαδικασία, που θα πρέπει να αποφασιστεί από τις διοργανώτριες αρχές με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες γιά τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε αθλήματος και τις οδηγίες των διεθνών ομοσπονδιών.
Η ασφάλιση έναντι οικονομικού ή υγειονομικού κινδύνου των αθλητών αποτελεί ευθύνη της διοργανώτριας αρχής που θα αποφασίσει την πραγματοποίηση ενός πρωταθλήματος ή αγώνων.
Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν με νέους κανόνες και νέες συνθήκες, στις οποίες όλοι και όλες θα πρέπει να συνηθίσουμε, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η περιορισμένη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και ενδεχομένως ο περιορισμένος χρόνος παραμονής. Έως τότε, το βάδισμα, το τρέξιμο, η γυμναστική μπορεί να γίνεται στους ελεύθερους χώρους, χωρίς συνθήκες συνωστισμού. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα οφέλη της άθλησης σε μία κοινωνία, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ανοίξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αυτό, όμως, θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα, ώστε να είμαστε σίγουροι γιά κάθε μας βήμα, με γνώμονα πάντα τις οδηγίες των ειδικών. Θα βιώσουμε πάλι τις ζωογόνες αθλητικές μας στιγμές, με νέες, όμως, συνήθειες και νέες συνθήκες και, πάνω απ’ όλα, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.-
*Φυσίατρος, ιατρός εθνικών αθλητικών ομάδων ατόμων με αναπηρία.