Πολιτική

N.Σαχπεκίδης: Γιατί ήταν σημαντική η πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το Σύστημα Υγείας

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση στις εργασίες του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ειλικρινής, με διάθεση αυτοκριτικής και ελπιδοφόρες υποσχέσεις.

Επισήμανε ότι «η πανδημία χτύπησε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βγήκε ουσιαστικά από μία δεκαετή οικονομική κρίση με σημαντικές αδυναμίες και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό» και παρέθεσε πως η κυβέρνηση έσπευσε να το στηρίξει και με ανθρώπινους πόρους αλλά και με υποδομές (υπερδιπλασιάστηκαν τα μόνιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, προσελήφθη έκτακτο προσωπικό με στόχο μέρος του να μονιμοποιηθεί, έγιναν ψηφιακά άλματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες).

Τι άλλο σημαντικό είπε, όμως ο Πρωθυπουργός;

Ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχτούμε ότι πάνω στην αντιμετώπιση της κρίσης του Covid αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας τις οποίες έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε «κάτω από το χαλί».

Παραδέχτηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της επόμενης μέρας είναι το χτίσιμο ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορεί αποτελεσματικά να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παραδέχτηκε επίσης ότι «η χώρα έχει έναν νοσηλευτικό χάρτη ο οποίος ξεκάθαρα δεν είναι ορθολογικός και δυστυχώς -δεν έχω καμία δυσκολία να το πω ανοιχτά και δημόσια, – τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία των οποίων συχνά η ίδια η πανδημία ξεπέρασε τις δυνατότητες τους.

«Άρα, τόνισε, ένας νέος, ορθολογικός χάρτης με αυτό το σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», ένας τρόπος δηλαδή να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο. Θεωρώ απόλυτη υποχρέωση μας να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Αυτή η παρέμβαση του Πρωθυπουργού με έκανε όχι μόνο να χαμογελάσω αλλά να προσυπογράψω ότι εφόσον αυτά υλοποιηθούν και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας στο νομό Κιλκίς μπορούν να λυθούν.

Θυμίζω τι έγραφα, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο άρθρο μου με θέμα: «Η πραγματικότητα για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς»

Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση, οι πολίτες, η χώρα μας συνολικά, αντιμετώπισε τον κίνδυνο του κορωνοϊού με υποδειγματική ψυχραιμία και άμεσα αντανακλαστικά απέναντι σε ένα πρόβλημα με πολλούς άγνωστους παραμέτρους. Και μπορούμε να πούμε ότι το αντιμετώπισε επιτυχώς. Λίγα τα κρούσματα, λίγες οι ζωές που χάθηκαν, το χαμόγελο ελπίδας το έβλεπες στα πρόσωπα των Ελλήνων.

Το τελευταίο δίμηνο η κατάσταση άλλαξε. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας χτύπησε σκληρά και η αντιμετώπισή του με πλήρες lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα δείχνει μεν ότι δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αλλά μάλλον δείχνει και ότι δεν τα κάναμε όλα σωστά.

Δεν έχω πλήρη εικόνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη την επικράτεια. Βλέπω όμως τι συμβαίνει στο νομό Κιλκίς. Το ζω καθημερινά και ως γιατρός και ως πολίτης.
Για να μη παρεξηγηθώ, πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα δεν είναι πρόσφορο για πολιτική ή προσωπική εκμετάλλευση.
Ποια είναι η ευθύνη μας, γιατρών, πολιτών, πολιτευομένων; Να δούμε την ουσία του προβλήματος, να εστιάσουμε και να προτείνουμε λύσεις εφικτές και αναγκαίες και να τις υποστηρίξουμε.

Αν δεν ακούσουμε τους ιατρούς και του νοσηλευτές/τριες του Νοσοκομείου, ποιον θα ακούσουμε; Ποιος δίνει καθημερινά τη μάχη απέναντι στη χειρότερη και πιο επικίνδυνη πανδημία των τελευταίων 100 χρόνων; Ποιους έχουν κατονομάσει και ευχαριστήσει δημόσια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πρώτος ο Πρωθυπουργός; Ποιους χειροκρότησαν στα μπαλκόνια οι Έλληνες στέλνοντάς τους ένα μεγάλο ευχαριστώ;

Δεν γίνεται λοιπόν να αναγνωρίζουμε την δύσκολη καθημερινή μάχη τους, δεν γίνεται να τους ευχαριστούμε και να μην ακούμε τη φωνή απόγνωσης και τα αιτήματά τους για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) καθώς και σε εξοπλισμό.

Αλλά ακόμη και μέρος του σύγχρονου εξοπλισμού που υπάρχει στο Γ.Ν. Κιλκίς δεν χρησιμοποιείται ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού (Αξονικός τομογράφος σε καθημερινή βάση και σύγχρονος ψηφιακός Μαστογράφος).

Αν δεν βιώσει κάποιος τις συνθήκες που εργάζονται καθημερινά οι ιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι εύκολο να κατανοήσει τι σημαίνει να είναι κενές οι μισές σχεδόν θέσεις των ειδικευμένων ιατρών (40 από 48), των ειδικευόμενων ιατρών (23 από 30). Για την κάλυψη των παραπάνω θέσεων χρησιμοποιούνται επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ιατροί με ιατροί με μετακίνηση από άλλους φορείς αλλά και πάλι (δηλαδή με προσωρινές λύσεις) οι θέσεις δεν καλύπτονται στο σύνολό τους.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αρκετοί ιατροί και νοσηλευτές/τριες, βρέθηκαν σε καραντίνα είτε γιατί ήταν θετικοί στον ιό είτε για προληπτικούς λόγους τότε καθένας αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει και συνεχίζει να διαθέτει πολλά κονδύλια για να στηρίξει την Οικονομία και το Επιχειρείν, αφού είναι πράγματι πολλοί οι κλάδοι που πλήττονται και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται όμως να στηρίξει ακόμη περισσότερο το Σύστημα Υγείας της χώρας αφού εκεί δίνεται η ύστατη μάχη όταν τα προληπτικά μέτρα αποτύχουν.

Καλές οι δωρεές, μακάρι δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας να στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αλλά ασφαλώς δεν είναι αυτή η λύση. Το κράτος οφείλει να θωρακίσει το ΕΣΥ και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό.
Και φυσικά μέχρι να γίνουν όλα αυτά, οι αρμόδιοι ας εξετάσουν και πρόσκαιρες λύσεις. Ας διερευνήσουν δηλαδή την δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας που αυτή την περίοδο δεν πιέζονται ιδιαίτερα, προς το νοσοκομείο Κιλκίς στο οποίο ιατροί και νοσηλευτές/τριες εργάζονται ξεπερνώντας τα όριά τους.

Αυτά έγραφα και χαίρομαι που αυτά υποστηρίζει και ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «… απαιτείται ένας νέος, ορθολογικός χάρτης με αυτό το σύστημα το οποίο ονομάζουμε «hub and spoke», ένας τρόπος δηλαδή να δημιουργούνται clusters νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία…»

Και ακόμη περισσότερο χαίρομαι που στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, μας δίνουν την δυνατότητα να υποστηρίξουμε τις υφιστάμενες υποδομές μας. Σε συνδυασμό και σε συνεργασία με μεγάλα κοινωφελή ιδρύματα να χτίσουμε νέα νοσοκομεία αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και το μεγάλο άλμα στην ψηφιακή υγεία.

Αυτού τους είδους την οργάνωση και αυτά τα κονδύλια χρειάζεται και περιμένει το Νοσοκομείο του Κιλκίς αλλά και οι υπόλοιπες δομές Υγείας του νομού μας.

*Ιατρός Καρδιοχειρουργός, πολιτευτής Ν.Δ. νομού Κιλκίς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα