Γενικά

Νίκος Μαρκόπουλος: “Τροχιά” αναβάθμισης ακολουθεί η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς

Tα ζητήματα που αφορούν στον τομέα υγείας είναι διαχρονικά εξαιρετικής σημασίας για οποιαδήποτε κοινωνία.

Γιά τον λόγο αυτό, αλλά και γιατί το τελευταίο ιδίως διάστημα διανύουμε μία περίοδο όπου έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις στην λειτουργία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού οργανισμού στην περιφερειακή μας ενότητα του νοσοκομείου Κιλκίς, επιλέξαμε να συζητήσουμε για αυτές μέσω σχετικής συνέντευξης με τον νέο διευθυντή της πιό φημισμένης κατά τεκμήριο κλινικής του, της ορθοπεδικής, Νικόλαο Μαρκόπουλο.

Έναν επιστήμονα που υπηρετεί την «Ονομασίας Προέλευσης» κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς γιά πάνω από δυόμιση δεκαετίες και ως εκ τούτου γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα τα της διαδρομής της, αλλά και ευρύτερα για την πορεία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος στον νομό μας του νοσοκομείου Κιλκίς

-Κύριε Μαρκόπουλε, είστε ο νέος διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς.

-Αποτελεί μεγάλη τιμή στο πρόσωπο μου η ανάθεση της διεύθυνσης της ορθοπεδικής κλινικής του ΓΝ Κιλκίς. Θεωρώ, ότι αποτελεί μία αναγνώριση της 25χρονης προσφοράς στον ορθοπεδικό χώρο σε όλες τις βαθμίδες της ορθοπεδικής επιστήμης.

-Το Κιλκίς φημιζόταν και φημίζεται για την ορθοπεδική κλινική του.

-Η ορθοπεδική κλινική του Κιλκίς αποτελεί μία από τις πλέον παραδοσιακές κλινικές της χώρας. Από τα σπλάχνα της έχουν ανδρωθεί και ανδρώνονται εδώ και δεκαετίες συνεχώς ιατροί ορθοπεδικοί- χειρουργοί όλων των βαθμίδων. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, εκτός από την μεγάλη τιμή αποτελεί και συγχρόνως μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση με την ανάθεση της διεύθυνσης.

-Ποιά η θέση της ορθοπεδικής κλινικής στον ορθοπεδικό χάρτη της χώρας;

-Παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια πολύ καλές και αξιόλογες όμορες ορθοπεδικές κλινικές, τολμώ να αναφέρω, ότι ένας μεγάλος όγκος περιστατικών (ίσως και το 60 % ) αποτελείται από ασθενείς όμορων νομών. Αυτό κάτι δείχνει αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του νοσοκομείου μας απαιτεί βελτιώσεις.

-Γνωρίζω, ότι έγινε αναμόρφωση των εξωτερικών ιατρείων της ορθοπεδικής.

-Ναι έχετε δίκιο. Θεωρώ ότι οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον πρώην δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, στον νυν Δημήτρη Κυριακίδη αλλά και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο για την επιχορήγηση ποσού 120.000 ευρώ για την αναμόρφωση των χώρων των ΤΕΠ , του ακτινολογικού και των εξωτερικών ιατρείων της ορθοπεδικής. Μετά από δεκαετίες πραγματοποιήθηκαν, επί τέλους, εργασίες εξωραϊσμού των χώρων που υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς και αποτελούν την βιτρίνα του νοσοκομείου. Διότι όπως γνωρίζεται τα εξωτερικά ορθοπεδικά ιατρεία του νοσοκομείου τα επισκέπτονται ασθενείς από όλη την Β. Ελλάδα, και όχι μόνο.

Αυτήν την αναβαθμισμένη “εικόνα” παρουσιάζει το εσωτερικό των εξωτερικών ιατρείων μετά τις εργασίες ανακαίνισης

-Ξεκινήσατε από την ορθοπεδική του Κιλκίς;

-Ναι, εγώ ήμουν μέλος της β΄ ορθοπεδικής κλινικής από το 2002 και είχα ως δασκάλους μου τον Θεόδωρο Μάτσο και Χρήστο Κρυστάλλη πριν την συγχώνευση τον δύο ορθοπεδικών κλινικών σε μία. Τους θεωρώ μέντορες μου και τους οφείλω την χειρουργική μου πείρα και κατάρτιση και ένα μεγάλο ευχαριστώ γιά όσα μου δίδαξαν.

-Ποιά η ορθοπεδική κλινική σήμερα;

Η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου εκτός από την διεκπεραίωση διαφόρων βαρύτητας ορθοπεδικών επεμβάσεων είτε εκτάκτων είτε τακτικών έχει και τον ρόλο της εκπαίδευσης και νέων ορθοπεδικών συναδέλφων στις διάφορες ορθοπαιδικές επεμβάσεις. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται ήδη σε εκπαίδευση και ειδικευόμενοι και αναμένεται άλλος ένας. Άρα ο ρόλος είναι ιδιαιτέρως σημαντικός.

-Πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες κινήσεις στην κλινική;

-Πρέπει να υπάρχει στοχοθεσία. Σίγουρα η ορθοπεδική κλινική όπως και όλη η δημόσια υγεία καταπονήθηκε πάρα πολύ με την πανδημία Covid-19. Η πανδημία οδήγησε τα τελευταία δύο έτη σε περιορισμό και αδυναμία διεκπεραίωσης μεγάλου αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων. Ελπίζω τώρα με την εκφύλιση της πανδημίας να επανέλθουμε σε μία χειρουργική κανονικότητα. Στόχος είναι θεωρώ να φτάσουμε έναν αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων άνω των 1200 τον χρόνο. Αυτό, βεβαίως, δεν δύναται να το πράξει μόνη της η ορθοπεδική κλινική. Θέλει την βοήθεια και την σύμπραξη του αναισθησιολογικού τμήματος.

-Υπάρχουν παράπονα για μικρό αριθμό αναισθησιολόγων;

Το ΓΝ Κιλκίς διαθέτει ένα άριστο σε επιστημονική κατάρτιση και προσφορά αναισθησιολογικό τμήμα. Προσέφερε μαζί με την παθολογική κλινική τα μέγιστα στην περίοδο της πανδημίας. Αυτήν την στιγμή το νοσοκομείο του Κιλκίς έχει τέσσερις αναισθησιολόγους (συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικού διευθυντή της νεοδημιουργηθείσας ΜΕΘ κ. Ι. Χούρη). Μία επίσης αναισθησιολόγος-εντατικολόγος του νοσοκομείου μας είναι αποσπασμένη στο Ιπποκράτειο. Είναι καλός αριθμός γιά περιφερειακό νοσοκομείο τηρουμένων των συνθηκών της παντελούς έλλειψης αναισθησιολόγων πανελληνίως. Δεν είμαστε, όμως, ευχαριστημένοι με τον αριθμό, διότι θα πρέπει να λειτουργήσει και η ΜΕΘ. Ελπίζω όμως στις άοκνες και διηνεκείς προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου Ι.Ανδρίτσου όπως το έχει ήδη αποδείξει με την έως τώρα θητεία του να λυθεί και αυτό το πρόβλημα. Η αύξηση του αριθμού των αναισθησιολόγων θα δώσει ανάσα σε όλον τον χειρουργικό τομέα καθώς θα επιφέρει και αύξηση του αριθμού των επεμβάσεων .

-Τι γίνεται, εν τέλει, με την ΜΕΘ;

-Μία «πονεμένη» ιστορία. Η ΜΕΘ έπρεπε να ήταν στελεχωμένη προ δεκαετιών. Είναι ευθύνη όλων μας που το νοσοκομείο της πόλης του Κιλκίς δεν την διέθετε στην περίοδο της πανδημίας. Είμαι υπέρμαχος της ΜΕΘ. Έρχονται μεγάλες προκλήσεις στην δημόσια υγεία. Η άποψη μου είναι, ότι σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς ΜΕΘ είναι καταδικασμένο να οδηγηθεί σε ένα μεγάλο κέντρο υγείας. Αλλά να υπάρχει ΜΕΘ οργανωμένη και αυτοδύναμη. Η ΜΕΘ δεν είναι κάτι αόριστο, δεν γίνεται δυστυχώς με το πάτημα ενός κουμπιού ούτε με ευχολόγια πρέπει κάποιοι να κάνουν στοχευμένες κινήσεις για να υλοποιηθεί.

Νοιώθω την ανάγκη λοιπόν και ως εκπρόσωπος των ιατρών στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου να ευχαριστήσω τον υπουργό Γιώργο Γιωργαντά του οποίου οι στοχευμένες ενέργειες κατάφεραν και ξεκλείδωσαν κονδύλια ύψους 2.500.00 ευρώ που αφορούσαν την ΜΕΘ και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ( που αφορά υπερήχους, χειρουργικά εργαλεία, και διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Έγινε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχει τελειώσει όμως.

Ο νέος αξονικός τομογράφος που ενίσχυσε την τεχνική υποδομή του νοσοκομείου Κιλκίς

Η συμβολή όμως του κ. Γιωργαντά δεν ήταν μόνο σ΄ αυτόν τον τομέα. Χάρη στις παρεμβάσεις του, και σε αγαστή συνεργασία με την διοίκηση, το νοσοκομείο του Κιλκίς εντάχθηκε από τα πρώτα νοσοκομεία στην ενεργειακή αναβάθμιση με έγκριση κονδυλίου 2.800.000 ευρώ. Eίναι ένα σημαντικό έργο διότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι κτιριακέςανεπάρκειες. Το νοσοκομείο του Κιλκίς είναι ένα παλιό νοσοκομείο και χρήζει τέτοιουείδους παρεμβάσεων.

Πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα προκηρύξεις και κάλυψη μόνιμων θέσεων ιατρών σε όλες τις ειδικότητες οι οποίες σταθεροποίησαν κλινικές των οποίων οι ελλείψεις ήταν χρόνιες. Μετά από δεκαετίες το νοσοκομειο του Κιλκίς διαθέτει γαστρενερολόγο (πραγματοποιούνται γαστροσκοπήσεις καιamp, κολονοσκοπήσεις) και πνευμονολόγο. Ήδη αυτή την στιγμή έχουν προκηρυχτεί δύο θέσεις παθολόγων, μία εντατικολογου (ΜΕΘ), και μίας βιοπαθολόγου –αιματολόγου.

-Μπορείτε να κάνετε μία αναφορά στις ορθοπεδικές επεμβάσεις, που πραγματοποιούνται στην κλινική;

-Οι επεμβάσεις αυτές δύναται να χαρακτηριστούν απο ήπιες, μέτριες, βαριές και μείζονος βαρύτητος. Η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου αντιμετωπίζει όλη την «γκάμα» των ορθοπεδικών περιστατικών είτε σε επίπεδο ορθοπεδικού τραύματος, είτε σε επανορθωτικές επεμβάσεις ισχίου, γόνατος και ώμου, αρθροσκοπήσεις γόνατος και ώμου, επεμβάσεις που αφορούν σε αθλητικές κακώσεις (ρήξη χιαστών) καθώς και επεμβάσεις άκρουποδός.

-Γίνεται εφαρμογή νέων τεχνικών εναρμονισμένων στις επιστημονικές εξελίξεις;

-Ναι ήδη γίνονται νέες προσεγγίσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος μας. Ήδη στις επανορθωτικές επεμβάσεις γόνατος εφαρμόζουμε τεχνικές πλοήγησης ( navigation) στα πλαίσια της ρομποτικής χειρουργικής γόνατος. Επίσης όσον αφορά την επανορθωτική χειρουργική ισχίου εφαρμόζουμε τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητος (ΜΙS-superpath). Mία επέμβαση αναίμακτη, η οποία οδηγεί άμεση κινητοποίηση του ασθενή. Τέλος με την μέθοδο αναισθητοποίησης των περιφερεικών νευρών υπο καθοδήγηση με υπέρηχο αυξήθηκε ο αριθμός των χειρουργείων άκρου ποδός με μία τεχνική αναισθησίας που δεν είναι διαδεδομένη. Αλλά αυτά ίσως τα αναφέρουμε πιο διεξοδικά κάποια άλλη στιγμή.

-Η ορθοπεδική έχει μεγάλο κόστος;

Η τεχνογνωσία είναι ακριβή. Και εδώ θα ήθελα πάλι να αναφέρω κάτι, που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Χάρη στην παρέμβαση του υπουργού κ. Γεωργαντά πριν μερικά χρόνια τριπλασιάσθηκε ο προϋπολογισμός της κλινικής και δυνάμεθα πλέον να έχουμε την δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων απόλυτης επιστημονικής αιχμής. Είναι κάτι, που όλη η οικογένεια της ορθοπεδικής στο Κιλκίς του το αναγνωρίζει

-Δεν χειρουργείτε, όμως, σπονδυλική στήλη.

Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες να πραγματοποιηθούν κυφοπλαστικής στην αντιμετώπιση σπονδυλικών κοιταγμάτων οι πρώτες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης στο πλαίσιο της σπονδυλοπλαστικής. Tα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τον τομέα της υγείας είναι διαχρονικά και υψίστης σημασίας γιά την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών και τον καθορισμό της ποιότητας ζωής σε μία κοινωνία.

-Η άποψή σας για την αναγεννητική ιατρική.

-Ήδη στα εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία της ορθοπεδικής εφαρμόζονται θεραπείες στην αντιμετώπιση εκφυλίσεων ή βλαβών του χόνδρου είτε με την χρήση υαλουρονικού οξέος είτε PRP είτε και πιό εξειδικευμένων θεραπειών με την χρήση βλαστοκυττάρων στο πλαίσιο της αναγεννητικής ιατρικής.

-Κάτι για το νοσοκομείο, που πρέπει να αλλάξει.

Νομίζω ότι πρέπει θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Μόνον έτσι θα βελτιωθούμε σαν νοσοκομείο. Θεωρώ, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι στις νέες προκλήσεις που πρόκειται να έρθουν στον τομέα της υγείας. Το νοσοκομείο πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια. Το σίγουρο είναι ότι γίνονται και πολλά και σωστά βήματα προς τα εμπρός και μάλιστα από πολλές κλινικές δεν θέλω να αναφερθώ σ’ αυτά, διότι αυτός δεν είναι ο ρόλος μου . Καλό θα είναι το θετικό να προβάλλεται και το λάθος να διορθώνεται. Το νοσοκομείο είναι όλων μας.

-Κάτι για επίλογο.

-Εύχομαι να κάνουμε έστω και ένα βήμα προς τα εμπρός. Το σίγουρο είναι, ότι θα προσπαθήσουμε γιά το καλύτερο. Υπάρχει δυναμική υπάρχει διάθεση υπάρχει όραμα. Σας θέλουμε δίπλα μας στα καλά και στα άσχημα.

Εύχομαι τις επόμενες ημέρες να μπορέσουμενα ανακοινώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο θα έχει αντίκτυπο στην αναβάθμισηκαι της κλινικής αλλά και όλου του νοσοκομείου.

Περισσότερα

Εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της Νέας Εθνικής οδού Θεσσαλονίκη- Σερρών στους κόμβους του Αγ.Χαραλάμπους και της Αγ.Παρασκευής

Εργασίες ασφαλτόστρωσης επί της Νέας Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Σερρών στους κόμβους του Αγ.Χαραλάμπους και της Αγ.Παρασκευής εκτελούνται από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης […]

Δείτε ακόμα

«Περαστικά πρόεδρε»

Τον πρώην πρόεδρο του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας και φίλο της στήλης και προβατοτρόφο στο ακριτικό Μικρόδασος τον Θωμά Καρυπίδη συναντήσαμε […]