Πολιτική

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, σχετικώς με την μυστική συνάντηση ακροδεξιών στοιχείων σε βίλλα στην πόλη του Πότσδαμ, τον Νοέμβριο του 2023, ανταποκρίθηκε και η συνομοσπονδία μεταναστευτικών οργανώσεων στην Γερμανία, της οποίας ηγείται ο καταγόμενος από το Πολύκαστρο, κάτοικος Βερολίνου εδώ και μισόν αιώνα, Νίκος Αθανασιάδης, πτυχιούχος πληροφορικής του πανεπιστημίου της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ως επικεφαλής της εν λόγω συνομοσπονδίας, ο κ. Αθανασιάδης εκπροσωπεί εννέα οργανώσεις και οκτώ εθνότητες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής.

Η συνάντηση απετέλεσε πρώτο θέμα όλων των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« … Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει αναγκάσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα θέματα της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας πιο δυναμικά. Προκειμένου να δώσει χώρο στη φωνή των πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προσκάλεσε εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων σε διάλογο την Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, στην Καγκελαρία.

Αυτό έγινε με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες και τις ανησυχίες των μεταναστών πολιτών και να εξασφαλίσει, ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν θα προκαλέσουν διακρίσεις ή ανισότητες. Ο διάλογος βοηθάει επίσης την κυβέρνηση να αναπτύξει πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Στην συνάντηση προσκάλεσαν και παρευρέθηκαν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz και η υφυπουργός Μετανάστευσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, κυρία Reem Alabali-Radovan. Παρευρέθηκε επίσης και ο ομοσπονδιακός υπουργός Καγκελαρίας Wolfgang Schmidt.

Ο Νίκος Αθανασιάδης, ως πρόεδρος της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων στη Γερμανία (BAGIV, με μέλη 9 οργανώσεις από 8 εθνότητες, η μεγαλύτερη στην Γερμανία), καθώς και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στην Γερμανία (ΟΕΚ), συμμετείχε στη συνάντηση και εξέφρασε τη γνώμη του για τα γεγονότα.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz και η υφυπουργός Μετανάστευσης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης Reem Alabali-Radovan με τους εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων

Ο κ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης και εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, τονίζοντας πως αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει ανεκτό, ενώ επισήμανε, ότι είναι θετικό το γεγονότος που τόσος κόσμος βγαίνει στους δρόμους και αγωνίζεται για τις αξίες της δημοκρατίας και ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού. Αναγνώρισε, δε, στην τοποθέτησή του την ανάγκη για κοινή δράση και ενότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί και οι δημοκρατικοί θεσμοί θα παραμείνουν ασφαλείς.

Χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική πολιτική και δικαιοσύνη και προγράμματα για την προστασία από τις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Οι οργανώσεις μεταναστών έχουν ήδη αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και η προώθηση στοχευμένων προγραμμάτων θα βοηθούσε σημαντικά στη βελτίωση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης και στον περιορισμό της επιρροής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) και άλλων ακροδεξιών δυνάμεων. Προγράμματα, που προωθούν συγκεκριμένες συζητήσεις και δραστηριότητες κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, είναι ζωτικής σημασίας.

Συνολικά, για να επιτύχουμε μια δίκαιη και ανοικτή κοινωνία, πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα που θα προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και θα προστατεύουν από τις διακρίσεις και τον ρατσισμό, ενισχύοντας παράλληλα τη συμμετοχή και την ένταξη όλων των πολιτών στην κοινωνία.

Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αναπόσπαστο μέρος της γερμανικής κοινωνίας. Η υποστήριξη των συλλόγων μας διασφαλίζει την καλύτερη προστασία μας καθώς και όλων των μεταναστών στην Γερμανία.

Ο Νίκος Αθανασιάδης, κλείνοντας την τοποθέτησή του τόνισε, ότι θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση και την σφυρηλάτηση της δημοκρατίας μας και στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα