Πολιτική

Νερό και αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας «σημάδεψαν» την συνεδρίαση του ΔΣ Παιονίας

Τον διπρόσωπο ρωμαϊκό θεό Ιανό θύμισε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας της Τρίτης 26/2/19.

Και τούτο διότι από την μια «σημαδεύτηκε» από ένταση, υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και «σκηνικό» σε εντελώς απαράδεκτο σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας ενός κορυφαίου θεσμικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄βαθμού και από την άλλη με τις εξελίξεις σε ιδιαιτέρως σημαντικά για την τοπική κοινωνία θέματα όπως της υδροδότησης της έδρας του δήμου, δηλαδή του Πολυκάστρου από νερό των πηγών του όρος Πάικου στην περιοχή της Κάρπης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολύ αρνητικό κλίμα, που διαμορφώθηκε, διαδραμάτισε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης που είχε διαδοχικές διενέξεις με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίου Πέτρου Γεώργιο Παρασκευόπουλο με κατοίκους του Άσπρου και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη, για διαφορετικούς λόγους και αιτίες, οδηγώντας, εκτός των άλλων, στην αποχώρηση των μελών της μείζονος μειοψηφίας από την συνεδρίαση για πρώτη φορά στα χρονικά στην πορεία της θητείας της τωρινής διοίκησης.

Κάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να συνεχισθεί η συνεδρίαση με οριακή απαρτία και μόλις δεκαπέντε δημοτικούς συμβούλους παρόντες στην συζήτηση επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης.

Αιτία της αποχώρησης στάθηκε η επιμονή του δημάρχου να μην ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό «ως ατόμου χαμηλής νοημοσύνης» που απηύθυνε κατά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνου Σιωνίδη με αφορμή την στάση του τελευταίου στην προγενέστερη διένεξη του δημάρχου με τον πρόεδρο του Αγίου Πέτρου, εκτιμώντας αυτή ως προϊόν συμπόρευσης των στα προεκλογικά δρώμενα και σκοπιμότητας, και όχι ως παρέμβαση επεξηγηματικού χαρακτήρα σε σχέση με την αδυναμία του τελευταίου να κατανοήσει έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και να μην προχωρήσει στην θετική γνωμοδότηση παραχώρησης σχετικής έκτασης για την λειτουργία παιδικού σταθμού όπως συνέβη σε δεύτερο χρόνο.

Υδροδότηση
Στο δεύτερο σκέλος της συενδρίασης είχαμε την έγκριση υποβολής πρότασης για την υδροδότηση πρώην δήμων Πολυκάστρου και Αξιούπολης από τις πηγές Πάικου για την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου εσωτερικών «Φιλόδημος».

Η επικαιροποιημένη μελέτη που εκπόνησαν ο δήμος Παιονίας και η ΔΕΥΑ είναι ύψους 4.750.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο δήμος.

Πλέον και αφού έχει ολοκληρωθεί ήδη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, το έργο της μεταφοράς νερού από το Πάικο στο Πολύκαστρο μπαίνει στην τελική ευθεία εντασσόμενο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την χρηματοδότηση του.

Η δημοτική αρχή Παιονίας θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου αυτού αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Κάρπης έπειτα από δημόσια διαβούλευση.

Η μεταφορά νερού από τις πηγές Πάικου θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολούσε την περιοχή μας με την βελτίωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Δίκτυο ύδρευσης
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας ενέκρινε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Παιονίας και της ΔΕΥΑ Παιονίας για την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης από τον οικισμό Λιμνοτόπου μέχρι τον οικισμό Άσπρου.

Το έργο αυτό γίνεται με την χρηματοδότηση από το υπουργείο εσωτερικών μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ύψους 248.000 ευρώ.

Ακόμη βρίσκεται υπό δημοπράτησιν το έργο της κατασκευής αγροτικής οδοποιίας ύψους 639.800 ευρώ για την «Κατασκευή και βελτίωση υφιστάμενου αγροτικού δρόμου οικισμού Νέας Καβάλας – οικισμού Σιταριάς» ευρώ μήκους 3.525μ με χρηματοδότηση από το Ε.Π. της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας για την δράση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικής εκμεταλλεύσεις».

Τέλος, εγκρίθηκε από την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ Ε.Π. Κ.Μακεδονίας η δημοπράτηση για το έργο του βιολογικού καθαρισμού Γουμένισσας για την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με την μέθοδο των τεχνητών υγροβιοτόπων για την κάλυψη των συνολικών αναγκών του οικισμού σε συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων με τελικό στόχο την προστασία υπόγειου ορίζοντα και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα