Ελλάδα

Ο νέος κορωνοϊός είναι υπαρκτός και επικίνδυνος εχθρός για την ζωή

Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πολλά και δύσκολα προβλήματα. Το πιο επικίνδυνο είναι η πανδημία του Covid-19, που πρωτοεμφανίσθηκε στην Κίνα και στην συνέχεια επεκτάθηκε σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα κράτη της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με πλούσια και μεγάλα κράτη, η μικρή Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας (άνοιξη του 2020). Η επιτυχία της αυτή ήταν απόρροια της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης και επιτροπής εμπειρογνωμόνων ιατρών καθώς και τους γεγονότος, ότι η πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα με τα προληπτικά μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση ύστερα από εισηγήσεις των ειδικών ιατρών.

Ασφαλώς πολύ μεγάλη υπήρξε και η συμβολή των ιατρών, των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, που έδωσαν τις μάχες κατά του κορωνοϊού στην πρώτη γραμμή με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυταπάρνηση, σώζωντας πολλές ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία έδειξε μία μικρή κάμψη κατά τους θερινούς μήνες.

Πλην, όμως, επανήλθε με μεγαλύτερη οξύτητα και επιθετικότητα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο και συνεχίζει απτόητη το δυσάρεστο θανατηφόρο έργο της. Εξηγήσεις γιά το φαινόμενο, λέγονται και γράφονται από πολλούς αρμόδιους και αναμόδιους, εκείνο όμως που είναι βεβαιωμένο από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων είναι, ότι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχουμε αύξηση στον αριθμό των θανάτων καθώς και ότι ο ιός τώρα προσβάλλει και άτομα μικρότερης ηλικίας.

Το κακό, όμως, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός, ότι τώρα αυξήθηκε και ο αριθμός των απείθαρχων συνωμοσιολόγων, που συνειδητά ή ασυνείδητα γίνονται συνεργοί του κορωνοϊού αρνούμενοι να αποδεχθούν την ύπαρξή του, δυσανασχετούν και κάποιοι από αυτούς δεν εφαρμόζουν τα σωτήρια -αλλά όχι ευχάριστα- μέτρα, που επιβάλει η κυβέρνηση, όπως είναι η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων από άλλους ανθρώπους.

Η ανυπακοή αυτή που βοηθά στην εξάπλωση του κορωνοϊού ανάγκασε την Πολιτεία να επιβάλει και άλλα μέτρα, όπως είναι η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, του λιανεμπορίου, των σχολείων καθώς και την ήπια απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών ιδιαίτερα κατά τα βράδια.

Αποτέλεσμα των μέτρων αυτών είναι η ελαφρά μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Όμως, παρά την μείωση αυτή ο αριθμός των εισαγόμενων στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συνεχώς αυξάνει, όπως δυστυχώς αυξάνει και ο αριθμός των θανάτων. Ο κορωνοϊός δεν είναι πλέον αόρατος, είναι ορατός και βρίσκεται εντός των πυλών.

Κυκλοφορεί ανάμεσά μας και χτυπάει όποιον συναντήσει αδιάκριτα από φύλλο και ηλικία. Με σχετική αισιοδοξία μπήκαμε στον Δεκέμβριο, ελπίζοντας, ότι η πτωτική πορεία του κορωνοϊού θα συνεχιστεί με παράλληλη ελάττωση του αριθμού των εισαγομένων στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις ώστε να μειωθεί και η πίεση στο σύστημα υγείας, που κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στην Πολιτεία να άρει κάποια από τα απαγορευτικά μέτρα για να γιορτάσουμε τις Άγιος Μέρες των Χριστουγέννων με υγεία και λιγότερους περιορισμούς, ελπίζοντας, ότι ο καινούργιος χρόνος θα φέρει δώρο στην παγκόσμια κοινωνία το πολυπόθητο εμβόλιο, που θα απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόρο, το άγχος και τους κινδύνους του κορωνοϊού. Όμως, προσοχή!

Θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πάθος να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα που θα ορίσουν οι ειδικοί πχ την μάσκα, τις αποστάσεις κλπ.

Κι αυτό, γιατί ο κίνδυνος να επανέλθει η επιδημία δεν εξέλιπε, είναι υπαρκτός. Ας κάνουμε λίγο ακόμη χρόνο υπομονή γιά να μην πάνε στον βρόντο οι μέχρι τώρα θυσίες μας. Οι οιωνοί είναι άριστοι. Σε λίγους μήνες το σωτήριο εμβόλιο θα είναι στην διάθεσή μας.

Μέχρι τότε ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες των «ψεκασμένων» πεμπτοφαλαγγιτών συνωμοσιολόγων, που με τα επιπόλαια, ανεύθυνα και αστήρικτα κηρύγματά τους παρασέρνουν τους ανθρώπους και κάποιους από αυτούς τους οδηγούν στον θάνατο. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας και στα κηρύγματα των ανεύθυνων λαϊκιστών πολιτικών και δημοσιογράφων που προσπαθούν μέσα από την υγειονομική κρίση να προσποριστούν κομματικά οφέλη.

Η κοινωνία μας βρίσκεται σε αδυσώπητο πόλεμο με τον κορωνοϊό. Γιά να τον νικήσουμε πρέπει να διεξάγουμε τον πόλεμο ενωμένοι, ο καθένας από το μετερίζι στο οποίο τάχθηκε. Καθήκον όλων να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδημόνων ιατρών και υπεύθυνης κυβέρνησης και όχι σε σαλτιμπάγκους.

Μπορεί κατά την διεξαγωγή του πολέμου να γίνονται και κάποια λάθη. Όμως, τα λάθη και οι ολιγωρίες θα ερευνηθουν μετά το τέλος του πολέμου, γιά να καταλογισθούν τυχόν ευθύνες και να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα γιά να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη μελλοντικά.

Μέχρι τότε, όμως, ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ. Όπως διδάσκει ο μέγας ιστορικός της αρχαιότητας ο Θουκυδίδης: «Ο καλύτερος τρόπος και η ασφαλέστερη άμυνα για το στράτευμα είναι να διατηρεί αυστηρή ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ και να υπακούει στους αξιωματικούς του: Ο νοών νοείτω και ο «έχων ώτα ακούειν ακουέτω» («αυτός που είναι ικανός να το αντιληφθεί, ας το αντιληφθεί»).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα