Νέες “γέφυρες”επικοινωνίας του Κιλκίς με τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας
Νέες “γέφυρες” επικοινωνίας του Κιλκίς με τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας “ρίχνει” η αδελφοποίηση του 2ου γυμνασίου Κιλκίς με το 3ο γυμνάσιο του Βιτιάζεβο προαστίου της πόλης Ανάπα τηςς Νότιας Ρωσίας της αρχαίας ρλληνικής Γοργ. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:Εκπαιδευτική αποστολή της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που αποτελούνταν από στελέχη της εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων πραγματοποίησε επίσκεψη από τις 22 έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε σχολεία της περιφέρειας Krasnodarsky kray της Νότιας Ρωσίας. Από το Κιλκίς συμμετείχαν ο διευθυντής της Α/θμιας Εκπ/σης κ. Άρης Παπαδόπουλος και οι διευθυντές του 2ου Δημοτικού Κων/νος Ταλαμπίρης και του 2ου Γυμνασίου Αλέξανδρος Ταμουτσίδης. Η αποστολή επισκέφθηκε σχολεία της πόλης Anapa όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το εκπαιδευτικό σύστημα, τις υποδομές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στη Ρωσία. Ακόμη αντάλλαξε απόψεις με εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης και αποκόμισε χρήσιμες εμπειρίες.
Σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πόλη-θέρετρο Ανάπα, στις 24/9 υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Δημοτικό Κιλκίς και το σχολείο No3 του Vityazevo, ένα προάστιο της Ανάπα με έντονο το ελληνικό στοιχείο και χρώμα. Σημειώνεται ότι το 30 % των μαθητών είναι ελληνικές καταγωγής όπως και ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Μουρατίδης. Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκαν στην είσοδο του σχολείου με τους ήχους της ποντιακής λύρας χορευτικά του συλλόγου ¨Γοργιππία¨ και μαθητών του σχολείου με τις παραδοσιακές ποντιακές στολές. Ακόμη παρουσιάσθηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και κουλτούρας.
Πρόκειται για συνεργασία με σχολεία που προωθούν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας καθώς στις περιοχές αυτές υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και ισχυρή επιθυμία εκμάθησης της γλώσσας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς τονίζοντας ότι «την αδελφοποίηση των δύο λαών την έχει κάνει αιώνες πριν η Ιστορία και η Ορθοδοξία. Με την συνεργασία των σχολείων που υπογράφηκε, μαθητές κι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να βαδίσουν σε ιστορικά μονοπάτια που συνδέουν την Ελλάδα με τις περιοχές αυτές της Μαύρης θάλασσας ενισχύοντας δεσμούς αιώνων».
Στόχος της συνεργασίας είναι η εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και η προώθηση της επικοινωνίας μέσω της εκμάθησης της αντίστοιχης γλώσσας.
Η συνεργασία αφορά σε:
– κοινές δραστηριότητες, ανταλλαγή πληροφοριών, εκπαιδευτικών και μαθητών.
-εφαρμογή κοινών δράσεων με έμφαση στον πολιτισμό, την ιστορία, τη γεωγραφία, τη λογοτεχνία.
-ανταλλαγή εκπαιδευτικής ύλης, όπως χάρτες, βιβλία, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό κλπ.
-εκπόνηση των προγραμμάτων, των μεθόδων και οδηγιών για την εκμάθηση γλώσσας της χώρας εταίρου και διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων.