Νέα σεισμική δόνηση (4,1 Ρίχτερ) σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε και έγινε αισθητός σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τρίτης 2.1.18., ενώ και σήμερα το πρωί στις 07:32 σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 2,5 βαθμών βορειοδυτικά του Κιλκίς.
Η σεισμική δόνηση των 4,1 βαθμών έγινε στις 19:36 με επίκεντρό την ίδια περιοχή που από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς έδωσε μια σειρά σεισμικών δονήσεων.
«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ′ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.
«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς.
Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς.
Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
«Θα πρέπει να περιμένουμε»
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι επαρκή για να έχουμε μια καλή εικόνα της όλης διέγερσης. Δεν φαίνεται να έχουμε κάποια προϊστορία στον χώρο όπου εκδηλώθηκε η σεισμική ακολουθία» είπε στον «alpha 96.5« ο καθηγητής γεωφυσικής στο τμήμα γεωλογίας του ΑΠΘ Μανόλης Σκορδύλης αναφορικά με τον σεισμό μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Δροσάτου.
«Το 1931 σημειώθηκε ισχυρός σεισμός στην περιοχή 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χώρου όπου σημειώθηκε ο σημερινός, και η περιοχή του σεισμού του ’31 όπως και αυτή η περιοχή , ανήκουν σε μία μεγάλη σεισμική «ζώνη» που ονομάζεται «Σλαβομακεδονική», ωστόσο δεν σχετίζονται μεταξύ τους οι σεισμοί», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με εμπειρικές εκτιμήσεις του κ. Σκορδύλη «ένας σεισμός με μέγεθος 4,8 Ρίχτερ προφανώς θα δώσει κάποια μετασεισμική ακολουθία η οποία όμως δεν αναμένουμε να απλωθεί τόσο πολύ ούτε στον χώρο ούτε στον χρόνο.
Αφότου συλλέξουμε κάποια στοιχεία, αν και εφ’ όσον είναι ο 4,7 ο κύριος σεισμός, θα πρέπει να περιμένουμε μετασεισμική ακολουθία μέσα στις επόμενες ημέρες, έχοντας πάντα υπ’ όψιν ότι σε μία τυπικά εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία ο μεγαλύτερος μετασεισμός έχει μια διαφορά μεγέθους από τον κύριο περίπου μία μονάδα»
Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Σκορδύλης: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια αντικειμενική και πλήρη εικόνα της κατάστασης πριν παρέλθουν 24 ώρες. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια ασφαλή εκτίμηση. Τέτοιου μεγέθους σεισμοί πολύ δύσκολα μπορούν να ενεργοποιήσουν γειτονικά ρήγματα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο αυτό θα το βλέπαμε ή θα το δούμε μέσα στις επόμενες ώρες».
«Δεν επαναπαυόμαστε»
«Είμαστε επιφυλακτικοί με τις πληροφορίες που έχουμε σχετικά με τους σεισμούς» δήλωσε στον «alpha 96.5» ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης σχετικά με την σεισμική ακολουθία στην περιοχή, τονίζοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα από την πυροσβεστική ή την αστυνομία».
Αναφορικά με τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κτίρια της περιοχής λόγω της σεισμικής ακολουθίας ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι είναι εις γνώσιν της διεύθυνσης τεχνικών έργων ποια κτίρια μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα
Στην συνέχεια ο κ. Βεργίδης είπε τα εξής:
«Οι πλινθόκτιστες οικοδομές είναι λίγες στην περιοχή αλλά γενικά δεν κινδυνεύει ο κόσμος στον αστικό ιστό και στα γύρω χωριά. Δεν επαναπαυόμαστε όμως .Είμαστε σε επιφυλακή και σε επικοινωνία με την πυροσβεστική , με την αστυνομία και τις υπηρεσίες του δσήμου. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε κάτι άλλο αργότερα».