Πολιτική

«Κόντρα» ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τον διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς

Σφοδρή «μετωπική» σύγκρουση μεταξύ των νομαρχιακών επιτροπών Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το θέμα του νοσοκομείου Κιλκίς, με αφορμή την πρόσφατη απομάκρυνση του διοικητή του Θεμιστοκλή Ανθρακίδη και την επικριτική ανακοίνωση της ΝΕ/ΠΑΣΟΚ για αυτήν. Η εν λόγω ανακοίνωση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ που αντέδρασε με δική της ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Είναι απορίας άξιον γιατί η Ν.Ε Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ έσπευσε ασμένως να εκδώσει ανακοίνωση για την αξιολόγηση και την απομάκρυνση του πρώην διοικητή του νοσοκομείου Κιλκίς κ. Ανθρακίδη.
Θα περίμενε κανείς τέτοιου είδους ανακοινώσεις να γινόντουσαν από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα υγείας του νομού, εντός και εκτός νοσοκομείου.

Όπως θα ήταν άκομψο και από την δική μας πλευρά να αναφερθούμε σε ένα ζήτημα που δεν μας αφορά αφού οι αρμοδιότητες ανήκουν αλλού και αφορούν την γενικότερη δημόσια διοίκηση.
Όμως, με αφορμή την απομάκρυνση του κ. Ανθρακίδη από την θέση του διοικητού του νοσοκομείου Κιλκίς, η ανακοίνωση της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ εμπλέκει “τοπικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς” χωρίς να τους κατονομάζει για την εν λόγω απομάκρυνση.
Προφανώς η Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ δεν έχει διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν της. Κρίνει δηλαδή εξ ιδίων τα αλλότρια.
Η πρακτική της όλα αυτά τα χρόνια ήταν να εμπλέκεται αμέσως στους διορισμούς των προϊσταμένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο, πέραν της κομματικής ταυτότητας του ενδιαφερόμενου. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει εσκεμμένως να αναφερθεί στο πως τοποθετήθηκε ο κ. Ανθρακίδης στην θέση αυτή, με ποιες διαδικασίες και με ποια προσόντα.

Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του νόμου ή όχι; Μπήκε στη διαδικασία ανοιχτής προκήρυξης ή όχι;
Εάν δεν απαντηθούν αυτά είναι τουλάχιστον απρεπές να ωρύονται κάποιοι για παράνομη και καθεστωτική πρακτική. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ αλλά και αρκετούς ανώνυμους και επώνυμους των τοπικών και όχι μόνο, ΜΜΕ.

Όσο δε για την αξιολόγηση, θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα μπαίναμε σε αυτήν την διαδικασία. Η αξιολόγηση του κ. διοικητή και της διοίκησης των νοσοκομείων γίνεται στην καθημερινότητα που βιώνουν ασθενείς και προσωπικό. Και αν δεν κάνουμε λάθος προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η επιστημονική επιτροπή και η ένωση νοσοκομειακών ιατρών περιγράφηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υγειονομικές μονάδες του νομού μας.

Θα αναγνωρίσουμε σαφώς ότι οι ευθύνες δεν είναι μόνο του κ. διοικητή και της διοίκησης αλλά αυτές βαρύνουν και την πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων τουλάχιστον 6 χρόνων οι οποίες με την δραστική μείωση των δαπανών για την υγεία οδήγησαν στην τραγική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, επιβαρύνοντας οικονομικώς τους ασθενείς οι οποίοι για να βρουν την υγεία τους πρέπει πλέον να την αναζητήσουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Στην εν λόγω συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ (απόντος του κ. διοικητή) ετέθη και το ερώτημα εάν θα πρέπει να αναδειχθεί η τραγικά υποβαθμισμένη πραγματικότητα των νοσοκομείων ή θα πρέπει να την ωραιοποιήσουμε λιγάκι για να μην προκαλέσουμε στην κοινή γνώμη περαιτέρω υποβάθμιση.
Και η απάντηση από την πλευρά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν καθολική. ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Αυτήν την πραγματικότητα ανέδειξαν πριν από δύο εβδομάδες τα τοπικά ΜΜΕ και δεν κατανοούμε τα κροκοδείλια δάκρυα ωρισμένων εκπροσώπων του Τύπου.
Όσο δε για την ανάδειξη των νέων διοικητών των νοσοκομείων κοντός ψαλμός αλληλούια. Η δημόσια προκήρυξη των θέσεων δεν θα αργήσει και τότε θα φανεί η διαφορά για το πως εννοεί ο καθένας την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.

Και κάτι τελευταίο. Εδώ και ένα χρόνο, από τον Γενάρη και μετά (άραγε γιατί;) πολλοί παράγοντες στην δημόσια διοίκηση κάνουν τα πάντα για να «υπονομεύσουν» την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ένα κομματικό κράτος που οικοδομήθηκε από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται με νύχια και με δόντια, συνεπικουρούμενο από πολλά ΜΜΕ, για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με παλιά υλικά δεν μεταρρυθμίζεται το κράτος, Η δημόσια διοίκηση ανήκει στην κοινωνία και με ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες πρέπει να στελεχωθεί.»

«Προσπαθεί να «βαφτίσει» το κρέας…ψάρι»

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που σε απαντητική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξης:

Σε απάντηση της τουλάχιστον φαιδρής και προκλητικής ανακοίνωσης της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, έχουμε να επισημάνουμε συνοπτικά τα κάτωθι:

1. Οι νυν διοικήσεις των νοσοκομείων εκρίθησαν και τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία μέσω της διαδικασίας ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος του νόμου 4052/2012, διαδικασία την οποία ακολουθεί, στρεβλά όμως, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι θητείες των διοικητών οι οποίες και διεκόπησαν βιαίως και παρανόμως, ήταν τριετείς και συνεπώς έληγαν νομοθετικώς στο τέλος του 2016. Περιμέναμε να είστε περισσότερο διαβασμένοι.

2. Προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας υπήρχαν πάντοτε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως το τελευταίο έτος κατά τη διάρκεια της καταστρεπτικής διαχείρισης του ευαίσθητου τομέα της υγείας από την κυβέρνηση των νεόκοπων μνημονιακών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γιγαντώθηκαν. Η βαρουφάκεια διαπραγμάτευση σας σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων τα οποία επέβαλε η ανικανότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, οδήγησαν σε ασφυξία τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.

3. Πως είναι δυνατόν να ευαγγελίζεσθε εσείς ότι δήθεν θα επιλέξετε διοικήσεις νοσοκομείων με κριτήρια αξιοκρατικά, όταν με το που βγήκατε κυβέρνηση διορίσατε τον πρώην γραμματέα της νομαρχιακής σας επιτροπής ως αντιπρόεδρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και μάλιστα ως εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών στο διοικητικό συμβούλιο; Επίσης, τον νυν γραμματέα σας τον διορίσατε ως πρόεδρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κιλκίς, προτού καν αναλάβει τα κομματικά του καθήκοντα! Αλήθεια με ποια αξιοκρατική διαδικασία διορίστηκαν άραγε οι ως άνω στις θέσεις αυτές όπως και εκατοντάδες άλλοι (μεταξύ αυτών τέκνα, ανήψια και διάφοροι άλλοι ομόκλινοι/ες) που στελεχώνουν τον κομματικό σας στρατό; Μήπως σε λάθος σπίτι αναζητείτε το σχοινί του κρεμασμένου;

Οι κυβερνητικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύτατες για την καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας. Μέσα σε ούτε ένα χρόνο διακυβέρνησης κατάφεραν να ισοπεδώσουν ό,τι μέσα σε πέντε χρόνια πέτυχε ο ελληνικός λαός με θυσίες. Χρέωσαν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ την χώρα με τις επικίνδυνες και τραγελαφικές παλινωδίες τους χάνοντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας εντός κι εκτός της χώρας. Διέλυσαν και αφελλήνισαν το τραπεζικό σύστημα, πούλησαν τα κόκκινα δάνεια στα ξένα αρπακτικά, μειώνουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις και χτυπούν ανελέητα το αγροτικό εισόδημα οδηγώντας την πρωτογενή παραγωγή σε μαρασμό και εξαφάνιση. Απόδειξη των ανωτέρω η επιβολή από την κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» ενός επαχθέστατου νέου μνημονίου, του καταστρεπτικότερου όλων.

Σας συμβουλεύουμε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώσετε το κομματικό ενδιαφέρον σας στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση που λυσσαλέα στηρίζετε μέσω «νέων κοινωνικών αγώνων» και «απεργιών» όπως μόνο εσείς ξέρετε να κάνετε, ελπίζουμε χωρίς γιαούρτια και αγανακτισμένους αυτή τη φορά…

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]