Κοινωνία

Παρά τον άστατο καιρό γιορτάστηκαν τα «Μπουμπουχέρια»

Γιά τα «Μπουμπουχέρια» του Βαφειοχωρίου η επαλήθευση υπήρξε πανηγυρική την Καθαρά Δευτέρα 23.2.15.
Παρά τον άστατο καιρό οι χαρακτηριστικές παραδοσιακές μεταμφιέσεις, η παρουσίαση παραδοσιακών χορών και η «πλημμύρα» αναλόγων τραγουδιών, δηλαδή σκωπτικών και συμφώνων με το πνεύμα του καρναβαλιού, η αφθονία παραδοσιακών νηστήσιμων εδεσμάτων και το ανεξάντλητο κέφι, «κόντρα» στα «σημεία των καιρών» απετέλεσαν ισχυρό «μαγνήτη» γιά κατοίκους και επισκέπτες του κεφαλοχωρίου, που γιά αρκετές ώρες έδωσε την αίσθηση μιάς …πολυσύχναστης, πολύβουςη πολιτείας!

Όπως αναφέρθηκε, το καθαροδευτεριάτικο καρναβάλι του Βαφειοχωρίου …τα είχε όλα: Παράδοση, φορεσιές, χρώματα, εδέσματα, χορό, τραγούδι και …πολλές εκπλήξεις, ενώ δεν έλειψε και η σάτιρα της τρέχουσας επικαιρότητας («άρμα» ….Βαρουφάκη, BMW των ….750.000 ευρώ! Κλπ).

Το κέφι ξεχείλιζε αστείρευτο σε όλη την διάρκεια της πομπής των καρναβαλιστών, που ξεκίνησε από το πρώην δημοτικό σχολείο, διέσχισε κεντρικούς δρόμους, έκανε στάση στην μεγάλη πλατεία και επέστρεψε στο σχολείο, με το μέγα πλήθος ….απτόητο από τις διακυμάνσεις του καιρού (που μία έβρεχε, μία «σταματούσε»).

«Δράστες» αυτού του …«εμπρησμού» της διάθεσης, που έφερε το ξεφάντωμα οι μουσικοί Γιάννης Μαυρίδης (γκάιντα), Αντώνης Γιάντσης (κλαρίνο), Χρυσοβαλάντης Ζώρας (κρουστά) και Γιώργος Καρατζόβαλης (πλήκτρα), οι τραγουδίστριες Αλεξάνδρα και Νικολέτα Γουγουλάκη και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του «Αγίου Τρύφωνος» Γουμενίσσης.

Οσο για την ομάδα των «Μπουμπουχεριών», παρέπεμπε στις αντίστοιχες παραδοσιακών ελληνικών καρναβαλιών, όπως οι Μπούλες Ναούσης, οι Κουδουνοφόροι Σοχού, τα Ραγκουτσάρια Καστοριάς κλπ, σε μία απολύτως επιτυχημένη μικρογραφία, αρκετή γιά να δικαιώσει την φήμη, με την οποία περιβάλλουν το Βαφειοχώρι, και καθιστούν ελκυστικό το καθαροδευτεριάτικο καρναβάλι.

Και αν κρίνει κανείς από τις εντυπώσεις των επισκεπτών, του χρόνου, πρώτα ο Θεός και καιρού επιτρέποντος, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η παρουσία ακόμη και σημαντικού τετραψηφίου αριθμού από αυτούς!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα