Πολιτική

Γεώργιος Μπαλάσκας: Μπορούμε

Γράφει ο Γεώργιος Μπαλάσκας*

Το χρονικό διάστημα, στο οποίο ζούμε, μόνον η λέξη «χάος» θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει. Από τους πρόποδες της ανάπτυξης που βρισκόταν η χώρα, κατρακύλησε στο χειρότερο σημείο από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Μια κυβέρνηση άπειρη και χωρίς γνώση των ευρωπαϊκών συσχετισμών, έφερε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.

Το 2016 μπήκε μ’ ένα αισιόδοξο συμβάν. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη απρόσμενα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αμέσως έδωσε τα δείγματα γραφής του. Ήδη στο μικρό διάστημα της αρχηγίας του ξεκίνησε να εκσυγχρονίζει το κόμμα.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει μια ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι σε μια ιδιαίτερα προβληματική κυβέρνηση, ενώ σηματοδοτεί την πολιτική ενηλικίωση ενός ως «γερασμένου» κόμματος και εγκαινιάζει τη δυνατότητα άρθρωσης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ενός οράματος για μια παραγωγική Ελλάδα.

Η πολιτική που εκφράζεται από τον νέο Πρόεδρο, θεωρεί ότι «μονόδρομος» επιβίωσης αποτελεί η ανάπτυξη μέσα από τη επέκταση του ιδιωτικού τομέα. Μετά την παταγώδη αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης, οι επί μέρους διαφωνίες και ο σκεπτικισμός έχουν αμβλυνθεί, καθώς καθίσταται πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Παράλληλα, ανάγκη είναι να μειωθούν οι φόροι και να αξιοποιηθούν οι λίγοι εθνικοί και οι κοινοτικοί πόροι σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας. Σε επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν. Έτσι θα υποκατασταθούν αρκετά από τα εισαγόμενα είδη και η χώρα θα θωρακιστεί από μελλοντικές κρίσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην εργασία.

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να πειστεί ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν εκπροσωπείται ότι μπορεί να εκφραστεί αξιόπιστα και να χρησιμοποιήσει καταλυτικά τις δυνάμεις του για να βγει η χώρα από την κρίση, έτσι ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα που έπονται.

Όλοι πια καταλαβαίνουμε το βάρος της ευθύνης και των επιλογών μας. Μένει να αποδείξουμε ότι δε θα σπαταλήσουμε και αυτή την ευκαιρία. Σήμερα ζούμε μια πρόγευση από τι μπορεί να ακολουθήσει και μια απόδειξη για το πόσο εύκολα μπορούν να χαθούν θυσίες ετών.

Στον νέο αγώνα που ξεκινά η τοπική κοινωνία μας στο Κιλκίς, πρέπει για μια κόμη φορά να αποδείξει ότι συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις, στο πλάι μιας ευρωπαϊκά προσανατολισμένης παράταξης. Στην τοπική μας κοινωνία με τα τόσα προβλήματα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι ευρύτερες δυνάμεις να κινητοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε μια πρωτότυπη, καινοτομική και επαρκή πολιτική και προγραμματική πλατφόρμα, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα κυβερνηθεί στο μέλλον με τη βοήθεια στέρεων και μόνιμων βάσεων.

Ο προγραμματικός διάλογος που διενεργείται το τελευταίο διάστημα στο κόμμα της Ν.Δ. καθώς και οι επικείμενες εκλογικές διαδικασίες θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους μας να αλλάξουμε το στυλ και το ύφος της πολιτικής, με βασικούς πυλώνες την ειλικρίνεια, την αξιοπιστία και κυρίως τον πραγματισμό που περισσότερο απ΄ όλα έχει ανάγκη η χώρα.

Το 2015 οι δυνάμεις του χάους παντού έμοιαζαν να κερδίζουν έδαφος. Για να είναι το μέλλον διαφορετικό, εμείς οι πολίτες πρέπει να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε όσους υπόσχονται μαγικές λύσεις χωρίς βάση στην πραγματικότητα. Μπορούμε!

* Δάσκαλος, δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Με τους πολίτες και όχι με τους πολιτικούς στην πορεία διαμαρτυρίας για τον δρόμο καρμανιόλα του Κιλκίς»

Στην πορεία διαμαρτυρίας πολιτών για τον φονικό οδικό άξονα στο Κιλκίς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.10.23, συμμετείχε ο ανεξάρτητος […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Παναγιώτη Γουδαμάνη στην λαϊκή αγορά του Κιλκίς