Κοινωνία

Μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνουν στο δήμο Κιλκίς

Μουσικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιήσει το τμήμα απασχόλησης, τουρισμού και πολιτισμού του δήμου Κιλκίς.
Στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων διοργανώνονται παραστάσεις δύο μουσικών εκπαιδευτικών τμημάτων.
Ειδικότερα θα δώσουν παραστάσεις:
-Το σχήμα “Duo Passe ParTout” που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «CINE CONCERT» όπου θα γίνει προβολή δύο ασπρόμαυρων ταινιών του βωβού κινηματογράφου, με «ζωντανή» μουσική επένδυση από πιάνο, σαξόφωνο και κρουστά, μία υπέροχη κινηματογραφική συναυλία με δύο σπαρταριστές ασπρόμαυρες κωμωδίες «Γείτονες» και «Μία εβδομάδα» του 1920 με πρωταγωνιστή τον Μπάστερ Κήτον, που έχουν αφήσει εποχή στον βωβό κινηματογράφο. Οι ταινίες επενδύονται ζωντανά με μουσικό αυτοσχεδιασμό αναδεικνύοντας την εικόνα. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με την εκτέλεση αυθεντικών συνθέσεων για πιάνο και σαξόφωνο του διεθνούς ρεπερτορίου.
Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία πρωτότυπη μουσική κινηματογράφου να γεννιέται και να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια τους, βιώνοντας έτσι την ιδιαίτερη αξία που προσδίδει ο ήχος στην εικόνα, να δουν πρωτόγνωρες, ασυνήθιστες τεχνικές στη χρήση των οργάνων και να αντιληφθούν την διαφορά της αυτοσχεδιαστικής μουσικής με την «κλασσική» μορφή σύνθεσης. Θα τους δοθεί επίσης η δυνατότητα να συμμετέχουν και οι ίδιοι με μικρές αυτοσχεδιαστικές παρεμβάσεις.
Με το προσιτό και ιδιαίτερα «διασκεδαστικό» μέσο της εικόνας οι μαθητές μπορούν να διεισδύσουν στον πανέμορφο αλλά και σύνθετο κόσμο της μουσικής.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 60΄ – 75’ (εξαρτάται από την επιθυμία των μαθητών να γνωρίσουν τα όργανα και τις διάφορες τεχνικές από πιο κοντά – σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς).
Στο πιάνο και τα κρουστά είναι η Ευτυχία Βενιωτά ενώ στο σαξόφωνο και κρουστά ο Γιώργος Λυγερίδης
Το πρόγραμμα «Cine – Concept» απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Θα δοθούν δύο παραστάσεις στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Kιλκίς την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 και ώρες 9.30 και 11.00.
-Το σχήμα «beARTive» που θα παρουσιάσει μια θεατρική πρόταση που συνδυάζει τη θεατρική πράξη, τη ζωντανή μουσική και τη βιωματική μάθηση με τίτλο «Αβάντι Μαέστρο».
Οι μαθητές μπαίνουν στον κόσμο της μουσικής από την πύλη των ξύλινων πνευστών και συγκεκριμένα των σαξοφώνων, κάνοντας τη γνωριμία με όλη την τετραμελή οικογένεια , το σοπράνο, άλτο, τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο. Ταυτόχρονα ακούν ζωντανά υπέροχα μουσικά κομμάτια από το διαχρονικό διεθνές ρεπερτόριο και όλα αυτά διανθισμένα με χιούμορ, σκηνοθετικά ευρήματα και σεναριακές ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Τέσσερις εξαιρετικοί σαξοφωνίστες, με κορυφαίο τον διεθνούς φήμης μουσικό, Θεόφιλο Σωτηριάδη, ένας ανυπόμονος ντράμερ και μια… απίθανη δημοσιογράφος μπλέκουν σε μια ιστορία με πολύ γέλιο, υπέροχη μουσική και απρόβλεπτο τέλος!
Στο τέλος της παράστασης υλοποιείται διαδραστικό γνωστικό παιχνίδι και παρέχεται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων εκπαιδευτικό υλικό (πληροφοριακό υλικό και ερωτηματολόγιο) σχετικό με την παράσταση. Το υλικό αυτό θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τους μαθητές τους, για να εμπεδώσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τη γνώση που αποκόμισαν παρακολουθώντας την παράσταση.
Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Λίζας Κωνσταντοπούλου ενώ η μουσική επιμέλεια του Θεόφιλου Σωτηριάδη.
Παίζουν Μελίνα Γαρμπή (δημοσιογράφος), Θεόφιλος Σωτηριάδης (μαέστρος και σοπράνο σαξόφωνο), Αντώνης Kαρακώστας (άλτο σαξόφωνο), Κατερίνα Μουντζέλη (σοπράνο σαξόφωνο), Τάσος Λαζόπουλος (βαρύτονο σαξόφωνο), Δημήτρης Ρόμπος (ντραμς)
Η παράσταση απευθύνεται σε μαθητές των όλων των τάξεων του δημοτικού και γυμνασίου.
Θα δοθούν τρεις παραστάσεις (διάρκειας 50 λεπτών περίπου η καθεμία) στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Kιλκίς την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014, με ώρες έναρξη 9.00 και 10.30 το πρωί και 12 το μεσημέρι.
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφορίες είναι: 23413-52205 (Σοφία Κεσίδου).
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για εγγραφές των σχολικών συμμετοχών είναι: 23413-52146 και 6937.083.085 (Φεβρωνία Τεβρεντζίδου).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα