Κοινωνία

Μουσείο το πρώην στρατιωτικό φυλάκιο Ακρίτα εις μνήμην του Γρηγόρη Αυξεντίου

Την μνήμη του θρυλικού υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Γρηγόρη Αυξεντίου τίμησαν ο δήμος Λύσης και ο δήμος Κιλκίς σε μια σεμνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20.9.14.
Στο χώρο του μνημείου του, στον Ακρίτα, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του δημάρχου Λύσης Συμεών Παντού, του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη και αντιπροσωπείας του συλλόγου αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνικής Οργάνωσης Κυπριακού Αγώνα).

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι δύο δήμαρχοι εκθείασαν τον ηρωισμό του Κύπριου αγωνιστή και υπογράμμισαν ιδιαιτέρως ότι χρέος της νεώτερης γενιάς, που είναι η διατήρηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης. Ο δήμαρχος Κιλκίς επέδωσε στον ομόλογό του του Δήμου Λύσης αναμνηστικό πλακίδιο.

Επακολούθησε κατάθεση στεφάνων, εμφάνιση της Κυπριακής χορωδίας και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.
Η κυπριακή αποστολή επισκέφθηκε το φυλάκιο, όπου είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός ο Γρηγόρης Αυξεντίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως μουσείο προς τιμήν του.

Επ’ αυτού, οι δήμαρχοι Κιλκίς και Λύσης συζήτησαν τις λεπτομέρειες σχετικά με την διαμόρφωση του χώρου του φυλακίου. Για την ευελιξία της όλης διαδικασίας ο κ. Σισμανίδης πρότεινε τη σύσταση τριμελούς επιτροπής με τη συμμετοχή των δύο δήμων, η οποία σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες θα προχωρήσει στην επίβλεψη του έργου. Επί τάπητος τέθηκαν και οι προοπτικές συνεργασίας των δήμων Κιλκίς και Λύσης ο οποίος θυμίζεται ότι είχε αδελφοποιηθεί με τον πρώην δήμο Δοϊράνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δημήτρης Τσαντάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα του Δήμου Δοϊράνης Ιωάννης Σισμανίδης και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ακρίτα Αναστασία Φλώρου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα