Πολιτισμός

Μορρυλίων Πόλις: «Μικρές εκθέσεις… άγνωστων αρχαιοτήτων εκ Κιλκίς»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο συνομιλίας με τη σύγχρονη κοινωνία μέσω της επικοινωνιακής δράσης της «Μικρές (περιοδεύουσες) εκθέσεις… άγνωστων αρχαιοτήτων εκ Κιλκίς».

Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση θεματικών εκθέσεων μικρής κλίμακας με στόχο την άμεση και διαρκή αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα.

Οι εκθέσεις αυτές πρόκειται να παρουσιάζονται αρχικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς και στη συνέχεια να περιοδεύουν σε ποικίλους σταθμούς, όπως σχολεία και νοσοκομεία, στρατόπεδα και φάρμες ή φυλακές, για να συνομιλήσουν με διαφορετικές αντίστοιχα ομάδες κοινού.

Μια τέτοια πρόταση συνιστά η νέα περιοδική έκθεση της Υπηρεσίας «ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ», η οποία θα παρουσιάζεται στην Αίθουσα Α (προθάλαμος) του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, με διάρκεια από 2 Αυγούστου μέχρι 22 Σεπτεμβρίου 2019, φιλοδοξώντας να συστήσει στους πολίτες του Κιλκίς μια ενδιαφέρουσα κωμόπολη των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της περιοχής τους (σημ. Άνω Απόστολοι) με αναπτυγμένη γεωργοκτηνοτροφία, κυρίως αγελαδοτροφία, όπως συμβαίνει μέχρι τις μέρες μας, και ένα υπερτοπικής εμβέλειας Ιερό του Ασκληπιού, όπως συνάγεται από επιγραφικά τεκμήρια.

Τα μέσα επικοινωνίας της έκθεσης συνιστούν τέσσερα δίγλωσσα (στην ελληνική και αγγλική) banners. Το ένα παρουσιάζει λήψη από αέρος της αρχαίας Μορρύλου, ενώ τα άλλα τρία αναφέρονται στον τόπο της αρχαίας πόλης, στο Ιερό του Ασκληπιού και σε επιγραφικές μαρτυρίες – τιμητικά ψηφίσματα πολιτών της Μορρύλου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]

Απεδείχθη, ότι… χρειάζονται

Συγκαταλέγεται στα θέματα, στα οποία η στήλη κατά καιρούς αναφέρεται με αρνητικό σχολιασμό, καθώς από τότε, που ανέκυψε, συνεχίζει να […]