Αγροτικά

Μόνιμο βοσκότοπο, έμφαση στα βιολογικά και ευρυζωνικότητα για προσέλκυση νέων αγροτών ζητάει η Ε.Ε.

Ζητούµενο η προσέλκυση νέων αγροτών σε Ελλάδα και Ιταλία, βάσει των οδηγιών που έχει αποστείλει η Κοµισιόν προκειµένου να συντάξουν τα κράτη τα στρατηγικά τους σχέδια η επεξεργασία των οποίων οφείλει να έχει τελειώσει εντός του 2022, προτού τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισµός της ΚΑΠ το 2023.

Παρόµοιες σχετικά κατευθύνσεις δίνει η Κοµισιόν και στα υπόλοιπα κράτη µέλη της Μεσογείου, µε την Πορτογαλία να καλείται να διαµορφώσει δράσεις που θα ενισχύσουν το πνεύµα του επιχειρείν στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, ενώ η Ισπανία καλείται να προχωρήσει σε αλλαγή µοντέλου καταβολής ενισχύσεων, αξιοποιώντας το εργαλείο της αναδιανεµητικής αλλά και προχωρώντας την διαδικασία της εσωτερικής σύγκλισης.

Οι χώρες θα καθορίσουν τον τρόπο µε τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν τους 9 στόχους σε επίπεδο ΕΕ µε τη χρήση µέσων της ΚΑΠ, ανταποκρινόµενοι στις ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων τους. Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή στοχεύει στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισµό της ΚΑΠ, µετατοπίζοντας την έµφαση από τη συµµόρφωση και τους κανόνες στα αποτελέσµατα και τις επιδόσεις. Η διαδικασία ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδίου ξεκινά µε δύο βήµατα.

Πρώτον, πρέπει να προετοιµαστεί µια ανάλυση SWOT (αξιολόγηση των πλεονεκτηµάτων, των αδυναµιών, των ευκαιριών και των απειλών) βάσει αξιολόγησης και ιεράρχησης των αναγκών. Αυτά περιλαµβάνουν ανατροφοδότηση από τα ενδιαφερόµενα µέρη µέσω διαφόρων µηχανισµών. ∆εύτερον, πρέπει να επιλεγεί ένας εκ των προτέρων αξιολογητής ο οποίος καλείται να εκτιµήσει την εκτίµηση των αναγκών, συµπεριλαµβανοµένων των διαδικασιών που χρησιµοποιούνται για τη συµµετοχή των ενδιαφεροµένων µερών.

Μόνιµοι βοσκότοποι και έµφαση στα βιολογικά

Μόνιµοι βοσκότοποι, έµφαση στα βιολογικά και αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα διαµορφώνουν τις βασικές κατευθύνσεις που δίνει η Κοµισιόν στις ελληνικές διαχειριστικές αρχές.

Η χώρα καλείται επίσης να βελτιώσει τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασµού τροφίµων. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις προσπάθειες για ανανέωση των γενεών στις αγροτικές περιοχές, περιορίζοντας τα εµπόδια εισόδου στον τοµέα, ιδίως τα οικονοµικά εµπόδια, και θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιµετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας και του χάσµατος µεταξύ των φύλων στην απασχόληση, καθώς και στην επέκταση της ευρυζωνικότητας στις αγροτικές περιοχές.

Όσον αφορά την κλιµατική και περιβαλλοντική δράση, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει το µοντέλο βιο-οικονοµίας της αυξάνοντας τη συµβολή των γεωργικών αποβλήτων και των υποπροϊόντων στην παραγωγή ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, αν και η Κοµισιόν προειδοποιεί ότι ταυτόχρονα πρέπει να εργαστεί για τη διατήρηση της ελκυστικότητας των αγροτικών τοπίων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της υγείας του εδάφους αντιµετωπίζοντας τη διάβρωση του, εµβαθύνοντας την αποδοτικότερη χρήση του νερού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα