Γενικά

Μόνιμη η Ιερά Μητρόπολη Γουμένισσας απο την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου

Από την Τετάρτη 1.10.14 η ιερά μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου είναι μόνιμη, και όχι προσωπαγής όπως ίσχυε από δημιουργίας της το 1991.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε ύστερα από ψήφιση σχετική τροπολογίας επί νομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων με εισηγητές τους βουλευτές της ΝΔ Αννα Καραμανλή και Γιάννη Αμανατίδη, την οποία υπέγραψε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.
Μετά την μετατροπή της ιεράς μητροπόλεως σε μόνιμη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κκ Δημήτριος αποκτά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ενώ εξαλείφεται κάθε περίπτωση εκκλησιαστικής επανενιαιοποιήσεως του νομού Κιλκίς, όπως προβλεπόταν να γίνει οποτεδήποτε από το προηγούμενο καθεστώς.
Στην μετατροπή της ΙΜΓΑΠ σε μόνιμη συνηγόρησαν:
-Η επιλογή της Πολιτείας γιά κατάργηση όλων των παλαιών προσωποπαγών και κενών μητροπόλεων.
-Η υποστήριξη αυτής της μεταβολής από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία έλαβε και την σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Ικανοποιήθηκε ένα καθολικό αίτημα του λαού της Παιονίας»

Ως δικαίωση ενός πολυετούς αγώνα του σεβασμιώτατου κκ Δημητρίου και ενύλωση-ικανοποίηση ενός καθολικού αιτήματος του λαού της Παιονίας χαρακτηρίζει την μονιμοποίησή τηςη ιερά μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Έμπλεοι ανακουφίσεως και χαράς, γνωστοποιούμε την μονιμοποίηση της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Τελεσφόρησε επί τέλους η επίμονη μακρά προσπάθεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Γουμενίσσης κκ. Δημητρίου, ήδη από το 1998-99, από τα πρώτα χρόνια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Με επανειλημμένες νομοκανονικές αναγωγές του Μητροπολίτου προς κάθε κατεύθυνση και τις τελικές θεμελιώδεις εγκρίσεις από τα αποφασιστικά εκκλησιαστικά όργανα, τ.έ. το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο (Νοέμβριος του 2010) και την Εκκλησία της Ελλάδος (2009, 2011). Και με εφαρμογή των αναγκαίων νομικών προϋποθέσεων (τ.έ. αποδοχή του Μητροπολίτου Κιλκισίου, υιοθέτηση των τοπικών θεσμικών φορέων-τ. Δήμων Γουμένισσας, Αξιούπολης, Πολυκάστρου και Ευρωπού και της Κοινότητας Μ. Λιβαδίων). Με υιοθέτηση του δικαίου αιτήματος, τόσο ευεργετικού για τη συνοριακή επαρχία, από τον κ. Πρωθυπουργό και το σημερινό κ. Υπουργό Παιδείας, χάρη στην ανάληψη της αποφασιστικής εκ νέου προωθήσεως από τον Βουλευτή Κιλκίς κ. Γ. Γεωργαντά, με εύλογη συναίνεση των Βουλευτών του νομού μας, με υιοθέτηση της τροπολογίας νόμου από τους Βουλευτές των πολιτικών σχηματισμών της Βουλής με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (3ο Τμήμα/ συνεδρία 01.10.2014).
Στο πλαίσιο συναλληλίας Εκκλησίας-Πολιτείας, με απαραίτητη, αναπόδραστη και καθοριστική την προσωπική συμβολή των εκάστοτε προσώπων-φορέων-παραγόντων, όλη η Παιονία ευχαριστεί την βουλευτική και την πολιτική/πολιτειακή ανταπόκριση όλων των επωνύμων πολύτιμων συνεργών στις μακρόχρονες εύλογες όσο και επίμονες προσπάθειες του Μητροπολίτου Γουμενίσσης: τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την αποφασιστική εντολή του, το σημερινό Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για τη δίκαια συγκατάθεσή του, τον εισηγητή-βουλευτή κ. Γεώργιο Γεωργαντά που ανέλαβε από καιρό υπεύθυνα και αποφασιστικά την καθοριστική προώθηση του θέματος στη Βουλή, και τους άλλους δύο βουλευτές του Νομού μας κ. Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και κ. Θεόδωρο Παραστατίδη για τη συναίνεση, την βουλευτή κ . Άννα Καραμανλή ως εισηγήτρια επί του Νομοσχεδίου που περιλάμβανε την τροπολογιά, τον βουλευτή κ. Ιωάννη Αμανατίδη για τη ρητή δήλωση της πολιτικής συμφωνίας όπως και όλους τους βουλευτές των πολιτικών σχημάτων που μετείχαν στην αποδοχή της τροπολογίας. Η Παιονία ευχαριστεί τη στελέχωση των Δημοτικών Συμβουλίων των τέως Δήμων Γουμένισσας, Αξιούπολης, Πολυκάστρου και Ευρωπού και της τ. Κοινότητας Μεγ. Λιβαδίων, για τη δίκαια γενναιοδωρία των αποφάσεών τους υπέρ της μόνιμης Μητρόπολης. Η Παιονία ευχαριστεί το Σεβ. Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ για την απαραίτητη αποδοχή του αιτήματος. Η Παιονία ευχαριστεί με υποκλινή σεβασμό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και σύνολη την Εκκλησία της Ελλάδος και αναγωγικά την Α.Θ.Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη Μητέρα Εκκλησία, για την αποφασιστική έγκριση του σπουδαίου αυτού και ιστορικού δεδομένου.
***
Η μονιμοποιημένη Μητρόπολη ως προς την επαρχία Γουμενίσσης μαζί με τα Γιαννιτσά προϋπήρξε αυτοτελής στα 1924-1932, διακονηθείσα από τους πρόσφυγες Αρχιερείς Σμάραγδο Χατζηευσταθίου (1924-᾽27) και Βασίλειο Παπαδόπουλο (1928-᾽32). Προ του 1924 ανήκε στην Έδεσσα (Ι.Μ. Βοδενών) και από τα 1932 υπήχθη στο Κιλκίς (Ι.Μ. Πολυανής, Αξιωτών, Παιονίας & Κιλκισίου). Στα 1991 ιδρύθηκε μεταξύ αρκετών ἀλλων προσωρινών και προσωποπαγών ως Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων βασικών και ιστορικών Ενοριών και τις επίσης ιστορικές ενορίες από τους Ευζώνους μέχρι τη Γέφυρα στην κάθετη εκτίνειά της. Στη Μητρόπολη τοποθετήθηκε από την Ιεραρχία ο από Λαρίσης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος. Η συνεχής ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου με όλη την ενοριακή στελέχωση (εκκλησιαστική, δημιουργική, πολυευεργετική, αναστηλωτική) έδωσαν και δίνουν μέχρι σήμερα λαμπρά δείγματα στη διανυθείσα 24ετία.
Ήδη εξασφαλίσθηκε η διατήρηση και η συνέχεια στην ποιμαντική φροντίδα και την κοινωφελή έγνοια και κυρίως στην εκκλησιαστική πορεία της σπουδαίας αυτής πνευματικής έπαλξης.
Γι᾽ αυτό και αναπέμφθηκε Δοξολογία Ευχαριστήρια και Δέηση στην Ι. Μονή τῆς Παναγίας Γουμένισσας, με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, με το Σεβασμιώτατο κκ. Δημήτριο περιστοιχισμένο από τους Ιερείς και Διακόνους της πόλεως. Η ολοκλήρωση των τεράστιας σημασίας αναστηλωτικών εργασιών στον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπως και άλλα δημιουργικά έργα (ολοκλήρωση του μεγαλοπρεπούς ναού Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου) θα εύρουν σταθερό ανάδοχο ποιμαντικής μέριμνας τη νέα μόνιμη Μητρόπολη.
Η Παναγία πρεσβεύουσα και ο Άγιος Γεώργιος ικετεύων στο Μεγάλο Θεό και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, την κεφαλή της Εκκλησίας, να δαψιλεύουν τα κρείττονα σε όλους τους συνεργούς αυτής της μεγάλης και ιστορικής ευλογίας για τον τόπο μας.

Περισσότερα

Παρέμβαση πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτικών συνταξιούχων γιά επιστροφή των δώρων και των επιδομάτων αδείας

Από την πανελλήνια ομοσπονδία πολιτικών συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η επιστροφή των δώρων και επιδομάτων αδείας κρίνεται στις […]

Ο δήμος Κιλκίς σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου διέλευσης οχημάτων αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων από ιδιοκτησίες περιοχής Ηρώου

Νέα “επεισόδια” προστίθενται στο “σήριαλ” της αυθαίρετης διέλευσης οχημάτων αποκομιδής βαρέων απορριμμάτων από ιδιοκτησίες στην περιοχή του λόφου του Ηρώου, […]

Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]