Πολιτική

Την μνήμη των εκτελεσθέντων στο Μεταλλικό τίμησε η ΤΟ/ΚΝΕ

Επίσκεψη στο Μεταλλικό πραγματοποίησε την Κυριακή 17.7.16 η ΤΟ Κιλκίς της ΚΝΕ, εν όψει του 42ου φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», το οποίο είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 3.9.16, στο πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

«….Αφορμή για την επίσκεψη στο χωριό ήταν η εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του Μεταλλικού του Κιλκίς, που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κιλκίς. Εκ μέρους του ΤΣ Κιλκίς της ΚΝΕ κατατέθηκε στεφάνι, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ρία Αλτιπαρμακίδου.

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, από την Μαρία Αποστολίδου, έγινε αναφορά στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες που συμμετείχαν οι κάτοικοι του Μεταλλικού από το 1922 κιόλας όταν εγκαταστάθηκαν στο χωριό, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στα γεγονότα της 16ης του Ιούλη του 1944.

Τότε μεγάλος αριθμός ΠΑΟτζήδων περικύκλωσε το χωριό και αφού μπήκε μέσα μάζεψε όλους τους άντρες από 16 έως 70 ετών και τους συγκέντρωσε στο σχολείο. Εκεί τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν με σκοπό να καταδώσουν τα καταφύγια του ΕΑΜ και ονόματα των ανταρτών.

Επειδή κανένας από τους κρατούμενους κατοίκους του χωριού δεν μαρτύρησε το παραμικρό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των φασιστικών ομάδων της περιοχής ο Κ. Παπαδόπουλος για να συμμετάσχει και ο ίδιος στα βασανιστήρια. Και αφού οι άντρες του χωριού συνέχιζαν να μένουν αλύγιστοι, οι ΠΑΟτζήδες προέβησαν σε επτά δολοφονίες, οι έξι από τις οποίες έγιναν μέσα στο χώρο του σχολείου.

Αργότερα έφτασαν στο χωριό και οι Γερμανοί. Έγιναν συλλήψεις και όλοι ξανανακρίθηκαν στην αστυνομία Κιλκίς. Την επόμενη το πρωί οι νεότεροι στάλθηκαν σε αγγαρείες και από τους μεγαλύτερους οι πιο «επικίνδυνοι» στάλθηκαν στις φυλακές Παύλου Μελά και στο λατομείο Άρες για καταναγκαστική εργασία.
ΤΕΧΝΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΤΟ ΚΚΕ
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πινακοθήκη της «Τέχνης» η οποία βρίσκεται στο χωριό και φιλοξενεί 165 έργα επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών. Στην πινακοθήκη φιλοξενούνται έργα απεικόνισης της καθημερινής ζωής λαϊκών ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα μέσα από όλες σχεδόν τις τεχνοτροπίες, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μέσα από τις φυλακές και τις εξορίες όπως έργα της Βάσως Κατράκη και του Γεώργιου Φαρσακίδη, καθώς και η ξυλογραφία του νεκρού Κώστα Γαβριηλίδη από τον Χρήστο Δαγκλή.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνολική υποβάθμιση του πολιτισμού τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και την μηδενική χρηματοδότηση από τις κρατικές δομές τέτοιων πρωτοβουλιών.

Έπειτα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο τοπικής Ιστορίας του Μεταλλικού. Αξίζει να αναφερθεί πως με προσπάθεια κατοίκων του χωριού, και μελών και φίλων του ΚΚΕ, το μουσείο προσπαθεί να δημιουργηθεί χωρίς καμία κρατική ή οποιαδήποτε χρηματοδότηση, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα.

Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του μουσείου Θοδώρα Σοφιανίδου «Οι νέοι και οι νέες από το χωριό και την περιοχή γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία του τόπου τους, ακόμα και για την ιστορία των παππούδων και προ-παππούδων τους. Δεν τα μαθαίνουν, ούτε τα βρίσκουν πουθενά. Οπότε η δημιουργία του μουσείου είναι ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει στο να μάθουν και να διδαχθούν οι νέες γενιές από τους αγώνες των προηγούμενων».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε αναφορά για την αρχική δημιουργία του χωριού από πρόσφυγες του Καυκάσου, για την εξέλιξη της ιστορίας του από τους πρώτους αγροτικούς αγώνες τη δεκαετία του 1930, τη συμβολή του χωριού στους καπνεργατικούς και εργατικούς αγώνες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δημιουργία του πρώτου πυρήνα του ΚΚΕ στον νομό Κιλκίς ήδη από το 1925, που ήταν στο Μεταλλικό αλλά και η συνέχεια της ηρωικής πορείας των κατοίκων του, στον ελληνοϊταλλικό πόλεμο, στην κατοχή μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αργότερα με τον ΔΣΕ, αλλά και μετά στους πιο σύγχρονους αγώνες στην περίοδο της δικτατορίας και μέχρι σήμερα».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα