Μιχάλης Χαραλαμπίδης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί θα καταρρεύσει»
Με τον πολιτικό και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος μίλησε με θέμα «Το νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η λύση του τουρκικού προβλήματος σήμερα – Η ανθρωπιστική Ευρώπη», ξεκίνησε την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 ο νέος κύκλος του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, με τη συμμετοχή πολιτικών, εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης, και πολιτών από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, «η Ελλάδα είναι η χώρα που θα δείξει τον άλλο δρόμο, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και έχει ευθύνη και κατάρα να πρωταγωνιστήσει, σημείωσε και σχετικά με τη στάση της Τουρκίας είπε ότι η μεγάλη κρίση της γειτονικής χώρας είναι η κρίση ταυτότητας των Τούρκων, μιλώντας για «αγώνα σωτηρίας της τουρκικής ταυτότητας». Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης εκτίμησε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί θα καταρρεύσει».
Τέλος, ο ομιλητής Μιχάλης Χαραλαμπίδης, χαρακτήρισε ως τον «καλύτερο Έλληνα ‘πολιτικό’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο» με το Πατριαρχείο να αναδεικνύεται σε υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας για ανάγκη επανασύνθεσης της εθνικής μας παιδείας και επανασύνδεσης της ιστορικής μας μνήμης.
Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ και υπεύθυνη του ΛΕΠ Ειρήνη Καγιαμπίνη.
Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στην συμπλήρωση 20 ετών ζωής του ΛΕΠ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, σημείωσε πως την κρίσιμη αυτή περίοδο που απειλούνται γεωστρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας στο Αιγαίο, στη ΝΑ Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο και αλλού, που αμφισβητείται η κυριαρχία της χώρας μας, οφείλουμε να φωτίσουμε αυτά τα ζητήματα και να δώσουμε εφόδια, χαρακτηρίζοντας τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη ως «κλασσική περίπτωση τροφοδοσίας τέτοιων πολιτικών επιχειρημάτων, αναφορικά με την άμυνα της χώρας και των ιστορικών ζητημάτων, που αφορούν τον ελληνισμό διαχρονικά». «Έχουμε καθήκον στην πατρίδα, στους προγόνους, στον Ελληνισμό αλλά και στα παιδιά μας να τα εφοδιάσουμε και να εφοδιαστούμε κι εμείς ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος», σημείωσε ο Σίμος Δανιηλίδης.
Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Φεστερίδης, πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η οποία συνέδραμε την εκδήλωση.
Το «παρών» έδωσαν, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, ο Συνταγματάρχης Δόβας, ως εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Χρήστος Μήττας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο Γρηγόρης Τέκος, ταμίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Α.Π.Θ., Δημήτρης Αποστόλου εκπρόσωπος Λέσχης Αξιωματικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, οι αντιδήμαρχοι, Παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης, Κοινωνικής Πολιτικής, Ιωάννα Αλεξιάδου, Τεχνικών Έργων, Στέλιος Γκατζές, Πρασίνου, Παρή Γενίτσαρη Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Τσακιρίδης, οι πρόεδροι της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης και του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός με την αντιπρόεδρο Σοφία Ανδριανίδου, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Ακολουθεί το υπόλοιπο πρόγραμμα:
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου: Ευτυχία Φράγκου. Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι μη χαμένες πατρίδες».
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου: Δημήτρης Σταματόπουλος, καθηγητής τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Μετασχηματισμοί της Μεγάλης Ιδέας και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (19ος-20ος αιώνας)».
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου: Σάββας Καλεντερίδης, γεωστρατηγικός αναλυτής, εκδότης. Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος ε.α., επιστημονικός συνεργάτης – ερευνητής στα Institute for National and International Security (INIS) και Strategy International: «Η Γεωπολιτική στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος».
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου: Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – πολιτικός αναλυτής. Κώστας Χατζηαντωνίου, συγγραφέας: «Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα».
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου: Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα».
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου: Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., τομεάρχης διαπεριφερειακών συνεργασιών και πρώην πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας: «Γεωπολιτικές δυναμικές στο Σύμπλοκο της Μεσογείου: Ελλάδα και Κύπρος».
Τετάρτη 1 Μαρτίου: Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας ‘Ο μαύρος καβαλάρης’».
Δευτέρα 6 Μαρτίου: Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας Κυπριακού Κοινοβουλίου, πρόεδρος Επιτροπής Φακέλου για την Κύπρο. Ηλίας Λεοντάρης, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου: «Είναι η ώρα για ένα νέο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο;».
Δευτέρα 13 Μαρτίου: Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: «Ποντιακός Ελληνισμός 1909 -1923».
Το πρόγραμμα ομιλιών, προβολών και διαλέξεων υπό την αιγίδα του δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Info: Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων). Ώρα έναρξης για τις διαλέξεις και τις προβολές: 18.00. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Πηγή: efxinospontos