Μετά τα μνημόνια….
Η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο και επιτόκιο 3,9% – στα επίπεδα της προ κρίσης εποχής, αποτελεί ένα ακόμα σημείο πιστοποίησης της εξόδου από τα μνημόνια και την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική κανονικότητα. Ο διεθνής τύπος αναφέρθηκε με εξαιρετικά θετικά σχόλια σε αυτή την εξέλιξη, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Μία σειρά άλλων ενθαρρυντικών εξελίξεων, έρχονται να προστεθούν στην άποψη πως η οικονομία μας έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, μετά τον Αύγουστο του 2018. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η αύξηση των εξαγωγών, καταδεικνύει μόνιμα- και όχι περιστασιακά χαρακτηριστικά- στις δυνατότητες της οικονομίας. Η αύξηση σε σχέση με το 2017 κατά 11% περίπου, χωρίς τα πετρελαιοειδή, και 16% συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών για το 2018, αποτελεί “ένα μικρό θαύμα” σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων κ. Σακελλαρίδη. Η ίδια επισημαίνει πως παρά τα προβλήματα του έντονου ανταγωνισμού, η εξαιρετικά ταχύτερη επιστροφή του Φ.Π.Α (κάποτε διαρκούσε έως και χρόνο) ενισχύει τη ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Το ισοζύγιο ενάρξεων/διακοπών νέων επιχειρήσεων (32.000 ενάρξεις, 18.000 διακοπές για το 2018 και 2.907 ενάρξεις προς 1.489 διακοπές τον Ιανουάριο του 2019), έρχεται να προστεθεί στο επίσης θετικό Ισοζύγιο του 2017. Αυτό σημαίνει πως η καταθλιπτική εικόνα των “λουκέτων”, μικρών κυρίως επιχειρήσεων, δείχνει να μένει οριστικά πίσω. Επιπρόσθετα, μια ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια κατά της γραφειοκρατίας, που ξεκίνησε στα μέσα του 2018- η ΥμΣ (Υπηρεσία μίας Στάσης)- δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Έως το τέλος του 2018, τα στοιχεία του Β.Ε.Α (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών ) δείχνουν πως 447 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν το νέο θεσμό.
Η χρησιμοποίηση της πιστωτικής κάρτας, σοβαρό μέσο κατά της φοροδιαφυγής, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις καθημερινές συναλλαγές. Οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων, στοχευμένοι και περισσότερο αποτελεσματικοί, αποδίδουν περισσότερα φορολογικά έσοδα. Το κτηματολόγιο και η αποτύπωση των δασικών χαρτών, έχουν κάνει τεράστια βήματα προς την ολοκλήρωσή τους.
Μόλις πρόσφατα, αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό σχέδιο νόμου για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ένας θεσμός που θα χρηματοδοτεί στοχευμένες δράσεις με στόχο την αξιοποίηση των εθνικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας. Μια τράπεζα με εξασφαλισμένους πόρους από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 5 δισ. Ευρώ και δυνατότητες μόχλευσης στα 11 δισ. Ευρώ περίπου.
Ακούστηκε τίποτα από όλα αυτά, από τα κανάλια της διατεταγμένης καταστροφολογίας; Επιχειρήθηκε κάποια αποτύπωση συγκριτικά με την κατάσταση που προϋπήρχε; Διατυπώθηκαν επιχειρήματα για το πόσο ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και της αποτύπωσης των δασικών χαρτών; Συζητήθηκε πουθενά το γεγονός ότι η μόνη χώρα στην Ε.Ε που στερείται Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι η χώρα μας; Ασφαλώς όχι!
Τα Μ.Μ.Ε του Μαρινάκη και του Αλαφούζου περιορίζονται στις κραυγές του κ.Γεωργιάδη, τις ακροβασίες της κ. Σπυράκη και την ακόρεστη δίψα για εξουσία του Κυριάκου. Του προασπιστή της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας τάχα, που ζητούσε από το Σεπτέμβριο του 2016 εκλογές…
Για να περάσουμε και στα υπόλοιπα, αυτά που αφορούν το μέσο πολίτη, αυτόν που δοκιμάστηκε σκληρότατα την τελευταία οκταετή περίοδο των μνημονίων. Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιδότησης του ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11%, το όνειδος του υποκατώτατου μισθού (αυτή η χυδαία νεοφιλελεύθερη εφεύρεση) για τους νέους κάτω των 25 ετών, καταργήθηκε.
Η φορολογία των επιχειρήσεων από φέτος, περιορίζεται σταδιακά σε βάθος τετραετίας στο 25%, οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών μειώθηκαν, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ελέγχει την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και επιβάλλει πρόστιμα ακόμα και σε τράπεζες. Το αμέσως επόμενο διάστημα νομοθετείται μακροχρόνια ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών ( πιθανότατα σε 120 δόσεις) με διαγραφή προστίμων και υπό προϋποθέσεις και μέρος του κεφαλαίου. Το επίπεδο της Δημόσιας Παιδείας, των υποδομών και της Υγείας, σταδιακά, αλλά εμφανώς, αναβαθμίζεται.
Θα ήταν αφελές βεβαίως να ισχυριστεί κανείς ότι ζούμε σε κάποια ιδεατή κοινωνία, ότι οι πληγές των μνημονίων έχουν επουλωθεί, πως δεν υπάρχουν ολιγωρίες, δισταγμοί, πισωγυρίσματα στην καθημερινή άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως θα ήταν και προκλητικά κακόβουλο να θεωρήσει κάποιος, πως παθογένειες δεκαετιών, μπορούν να θεραπευθούν με μαγικές συνταγές.
Ωστόσο η αλλαγή σελίδας στη νοοτροπία, στις κατευθύνσεις, στην υπεράσπιση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι εμφανής. Η ανάπτυξη φαίνεται σταθερή, το ίδιο και το οικονομικό κλίμα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται, το 2019 είναι το κρίσιμο έτος που τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, αποτυπώνονται και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Καθώς οι καταστροφικές προβλέψεις της Ν.Δ διαψεύδονται η μία μετά την άλλη, καθώς η “Αριστερή παρένθεση” μετρά τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης, καθώς οι συντάξεις δεν κόπηκαν, καθώς η χώρα πέρασε θετικά όλες τις αξιολογήσεις, καθώς ο δημοσιονομικός “κόφτης” δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, καθώς η προληπτική γραμμή στήριξης και το τέταρτο μνημόνιο αποτελούν πλέον αποκυήματα φαντασίας στα μυαλά του Κυριάκου και της Φώφης, ο αρχηγός της Ν.Δ διατυπώνει τη νέα επαναστατική θεωρία. Πως οι αγορές μας δάνεισαν επειδή… προβλέπουν κυβέρνηση της Ν.Δ στις επόμενες εκλογές.
Ευσεβείς πόθοι… και οι καταστροφικές προφητείες, και η μελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου στις εκλογές του Οκτωβρίου…
* Οικονομολόγος, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ