Πολιτική

«Μυρίζει» ξανά «μπαρούτι» η κατάσταση στην μεθόριο

«Μπαρούτι μυρίζει» η κατάσταση στην περιοχή του δήμου Παιονίας με αφορμή τα συμβαίνοντα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Τα προβλήματα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο και η «με το σταγονόμετρο» είσοδος των προσφύγων στο έδαφος της γειτονικής χώρας λόγω και της απεργίας των ιδιοκτητών αγοραίων οχημάτων (ταξί) της Γευγελής, που αναζητούν μερίδιο στα έσοδα «μπλοκάροντας» την μετακίνηση των μέσων της σιδηροδρομικής οδού έχουν δημιουργήσει «ασφυξία» στα δύο σημεία του δήμου Παιονίας, όπου συγκεντρώνονται όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Ηδη στην κατασκήνωση των ΜΚΟ στην Ειδομένη έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, καθώς έχουν συγκεντρωθεί περίπου δύο χιλιάδες προσφύγων, αλλά και αρκετοί λαθρομετανάστες, που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση, ενώ υπερδιπλάσιος αριθμός έχει συγκεντρωθεί 15 χιλιόμετρα νοτιότερα στην περιοχή του «Πλάζα» επί της εθνικής οδού, δεδομένου ότι έχουν αφιχθεί κοντά στα εκατό λεωφορεία.
Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και μεταξύ όσων προσφύγων και λοιπών μεταναστών χρησιμοποιούν τον άτυπο καταυλισμό καθώς σ’ αυτόν έχουν παρεισφρύσει και κακοποιά στοιχεία που επιχειρούν να επωφεληθούν των συνθηκών, που επικρτούν και είναι ευνοϊκές γιά την τέλεση επιθέσεων με σκοπό χρηματικά και λοιπά «λάφυρα», κυρίως τηλεφωνικές συσκευές.

Ενδεικτικές της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην επίμαχη περιοχή, ήταν οι δραματικές εκκλήσεις Σύρων χριστιανών προσφύγων προς μέλη της Υπατης Αρμοστίας προσφύγων αλλά και τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις γιά την στρατοπέδευσή τους σε χώρους ασφαλέστερους.

Βεβαίως, η πολύωρη παραμονή στην περιοχή έχει προκαλέσει και περαιτέρω προβλήματα, καθώς λόγω του μεγάλου συνωστισμού και της αδημονίας, που επικρατεί, γιά την συνέχεια της πορείας των, υπήρξαν αντιδράσεις από μέρους των συγκεντρωμένων που οδήγησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης 4.2.16 σε κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Ευζώνων στο ύψος του «Πλάζα» με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων γιά ένα εικοσάλεπτο περίπου και να αποκατασταθεί μετά την παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
Πέραν τούτου η ανησυχία των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και των τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών καθώς την ώρα του αποκλεισμού της ΠΑΘΕ στην περιοχή παρευρέθη και ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης είναι έκδηλη γιά το τί μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι μεγαλύτερη συγκέντωση θα επιδεινώσει την έτσι κι αλλιώς προβληματική κατάσταση.

Στελέχη της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ αναφέρονταν στην άμεση ανάγκη δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας χωρίς ωστόσο να δηλώνουν την τοποθεσία λειτουργίας του, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο γιά στρατόπεδο στην περιοχή της Σίνδου, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές.

Σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού κυρίως προσφύγων και δευτερευόντως μεταναστών σε περιοχές όπως αυτή του «Πλάζα» εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε διαφόρους τομείς, καθώς εκτός των άλλων ένα ενδεχόμενο ατύχημα στις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων και αερίων που λειτουργούν εκεί θα είχε πραγματικά πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα γιά την ζωή των χιλιάδων συγκεντρωμένων.
Η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε κατάλληλη περιοχή είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη καθώς τα πιθανά προβλήματα στις κατά τόπους βορειότερες περιοχές και χώρες της πατρίδας μας θα λειτουργούν πάντοτε αλυσιδωτά προβλήματα στο έδαφός μας και η όποια έξαρσή τους θα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να ελεγχθεί.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]