Πολιτική

Μήνυμα αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η σύνδεση της μνήμης με την ιστορία δίνει δύναμη για για το μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.

«Έχουμε ιερό χρέος να θυμόμαστε αυτή τη μαύρη σελίδα της ιστορίας, η οποία – στις 19 Μαΐου 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα – “εισήλθε” στη δεύτερη και σκληρότερη φάση της.

Την περίοδο 1916-1923, εξοντώθηκαν περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο.

Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών», τονίζει ο κ. Βεργίδης.

«Ο Ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στα θύματα αυτής της τραγωδίας. Οι Έλληνες του Πόντου που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες και άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό τριών χιλιετιών, εκκλησίες, προγονικά εδάφη και σχολεία, έφτασαν με καραβάνια στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές όπως ο νομός Κιλκίς, δίνοντας τον δικό τους αγώνα επιβίωσης και διατηρώντας τον πολιτισμό, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους» επισημαίνει ο κ.Βεργίδης.

«Η ιστορική μνήμη δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό, αλλά καθήκον και ανάγκη για τη διαφύλαξη των αξιών και τη μεταλαμπάδευση της ιστορικής αλήθειας στις επόμενες γενιές» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]