Αθλητισμός

Μ.Γεωργιάδης: «Προτιμώ να χαθεί η αγωνιστική χρονιά, προέχει η υγεία των ανθρώπων»

Γράφει ο Κώστας Ίντος

Στα 47 του ο Μίλτος Γεωργιάδης, με καταγωγή από το Αξιοχώρι, έχει να παρουσιάσει λίγους «σταθμούς» στην ποδοσφαιρική ζωή του.

Ήταν πάγια η τακτική του να στεριώνει στις ομάδες, που τις υπηρετούσε, και όχι να τις αλλάζει… σαν τα πουκάμισα.

Με την αθλητική ιδιότητα πέρασε από Ακαδημία Κούδα, Αχιλλέα Τριανδρίας, Αξιό Αξιοχωρίου, Πάικο Γουμένισσας και ΑΕ Πολυκάστρου.

Ασκώντας τα προπονητικά καθήκοντα, πέρασε από τους πάγκους του Αξιού Αξιοχωρίου, του Πάικου Γουμένισσας και τα τελευταία χρόνια της ΑΕ Πολυκάστρου.

Ο Μίλτος Γεωργιάδης παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Ίντο την ακόλουθη συνέντευξη:

Δώδεκα χρόνια μακριά από τις εθνικές κατηγορίες η ΑΕ Πολυκάστρου…

– Η θέση της ομάδας είναι στις εθνικές κατηγορίες. Το καταδεικνύει αυτό το πλούσιο βιογραφικό της, με οκτώ χρόνια στην γ’ και 19 στην δ’. Στο πέρασμα του χρόνου υπάρχει φυσιολογική φθορά, με τα στάδια ακμής και παρακμής. Αισιοδοξώ, ότι θα γυρίσουμε σε εκείνα τα ένδοξα χρόνια, με την ΑΕΠ στον φυσικό χώρο.της.

-Δεκαοκτώ χρόνια μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς η ΑΕ Πολυκάστρου…

-Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, εξ αιτίας των οποίων δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο. Άλλοτε προσπάθειες με ηχηρές μετεγγραφές πρωταθλητισμού, χάνοντας τον τίτλο στις λεπτομέρειες. Ενώ κάποιες χρονιές προτίμησε το ντόπιο έμψυχο δυναμικό και τους χαμηλούς προϋπολογισμούς, χωρίς να έχει την ισχύ, που απαιτεί η κορυφή. Μένουμε στα έξι πρωταθλήματα του παρελθόντος, με την όρεξη να υπάρχει γιά ανάλογα επιτεύγματα στο μέλλον.

Δώδεκα χρόνια μακριά από την κατάκτηση του κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς η ΑΕ Πολυκάστρου…

– Κάθε τίτλος είναι δελεαστικός. Η ΑΕΠ των οκτώ κυπέλλων είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστεί. Εάν δεν υπάρχει πορεία προς το τρόπαιο, η χρονιά χαρακτηρίζεται αποτυχημένη γιά όλους τους συντελεστές της ομάδας.

-Το τελευταίο μεγάλο ατομικό «πρότζεκτ» της ΑΕ Πολυκάστρου ήταν πριν από σαράντα χρόνια ο Παγώνης Βακαλόπουλος…

– Δεν μπορώ να δώσω λογική εξήγηση, διότι έχει «στερέψει» από κορυφαία ταλέντα όχι μόνο το Πολύκαστρο, αλλά και όλος ο νομός Κιλκίς. Στον 20ο αιώνα αναρίθμητοι Κιλκισιώτες πέρασαν από τα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στον 21ο αιώνα χάθηκε η παραγωγική διαδικασία. Θα προσπαθήσουμε να το αντιστρέψουμε.

– Μπορεί να συνδυάσει η Α.Ε. Πολυκάστρου τον πρωταθλητισμό με την παράλληλη προώθηση δικών της παιδιών από τα τμήματα υποδομής;

– Ασφαλώς. Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται ταλέντα από την «ακαδημία». Με συγκεκριμένες ποιοτικές προσθήκες μπορεί να επιτευχθεί το πολυπόθητο.

– Ποιό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην λειτουργία της ΑΕ Πολυκάστρου;

-Γιά να έχει ποδοσφαιρική υγεία ένας σύλλογος, πρέπει να υπάρχει αρμονία στις σχέσεις διοίκησης – προπονητή – παικτών. Οι παράγοντες της ΑΕΠ «τρέχουν» πάρα πολύ, τόσο γιά την πρώτη ομάδα όσο και γιά τις υποδομές. Ελπίζω να δικαιωθούν για τον μεγάλο αγώνα που διεξάγουν.

– Ποιά μειονεκτήματα πρέπει να υπερκεράσει η ΑΕ Πολυκάστρου;

– Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, είναι το οικονομικό. Αγωνιστικές δυσκολίες δεν υπάρχουν.

– Αξιολόγηση της φετινής σύντομης α1 ΕΠΣ Κιλκίς, όπου πρόλαβαν να διεξαχθούν οι πρώτες τέσσερες αγωνιστικές…

-Δεν έχουμε ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης, λόγω του σύντομου διαστήματος, κατά το οποίο διεξήχθησαν αγώνες. Η Κρηστώνη έδειξε, ότι είναι πάρα πολύ δυνατή. Πολλές ομάδες είναι ισάξιες από εκεί και κάτω.

– Στα συν του ποδοσφαίρου του νομού Κιλκίς η σύσταση του συνδέσμου προπονητών;

– Θετικότατη κίνηση. Συμπεριλαμβάνομαι στα ιδρυτικά μέλη. Αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, το μέλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο. Υπάρχουν καταρτισμένοι προπονητές, που μπορούν να βοηθήσουν και τις ομάδες και να «ανεβάσουν» το ποδοσφαιρικό επίπεδο του νομού.

-Το σχόλιό σου για τους διαιτητές του νομού Κιλκίς.

– Βρίσκονται σε καλό σημείο. Προσπαθούν γιά το καλύτερο. Είναι αξιόλογοι.

– Εάν υπάρξει «απελευθέρωση» των αθλητικών δραστηριοτήτων, με το «πράσινο φως» της Πολιτείας, στο πεντάμηνο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούλιο, γιά 22 αγωνιστικές ημέρες στην α1 κατηγορία ΕΠΣ Κιλκίς, και πέντε ημερομηνίες ,που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς, υπάρχουν 21 διαθέσιμα Σάββατα και 22 διαθέσιμες Τετάρτες. Προλαβαίνουμε ή να … «μπει λουκέτο»;

– Οι περισσότερες ομάδες δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το «πλάνο». Τα «ρόστερ» των ομάδων είναι ολιγάριθμα. Οι παίκτες βρίσκονται σε πολύμηνη απραξία, και εάν επαναδραστηριοποιηθούν με τέτοια συχνότητα αγώνων, θα δούμε σοβαρούς τραυματισμούς. Η καταπόνηση των ερασιτεχνών αθλητών δεν θα έχει προηγούμενο. Οι διοικήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις, που απαιτούν οι έλεγχοι γιά τον νέο κορωνοϊό. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι μαθητές της γ’ λυκείου θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις. Οι φοιτητές θα έχουν εξεταστική περίοδο. Αρκετοί ποδοσφαιριστές θα έχουν αγροτικές υποχρεώσεις ή και ενασχόληση με τουριστικά επαγγέλματα. Είμαι καθέτως αρνητικός. Προτιμώ να χαθεί η αγωνιστική χρονιά, διότι προέχει η υγεία των ανθρώπων.

– Εάν γινόταν να πατήσεις… το κουμπί του παρελθόντος, σε ποιά εποχή θα ήθελες να γυρίσουμε γιά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Κιλκίς;

-Αναμφιβόλως στην δεκαετία του ’80. Αναρίθμητα σωματεία, κρατικές επιχορηγήσεις, κόσμος στα γήπεδα, μεγάλο πάθος. Κάθε εποχή έχει τα δικά της όμορφα γεγονότα. Το ποδόσφαιρο έχει εξελιχθεί. Αν το δει σωστά ο φίλαθλος, χωρίς τις παλιές κακές νοοτροπίες, μπορεί να το αγαπήσει και να επιστρέψει στις κερκίδες.

– Φοβάσαι, ότι ο νέος κορωνοϊός θα οδηγήσει στην διάλυση ομάδων;

– Κάποτε ο νομός Κιλκίς είχε 102 σωματεία και τώρα 36. Η οικονομική κρίση κατέστρεψε τα πάντα. Είμαι σίγουρος, ότι θα εξαφανιστούν και άλλες ομάδες. Ο νέος κορωνοϊός οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων και φέρνει οικονομικό μαρασμό. Από την στιγμή που μειώνεται ολοένα και περισσότερο η οικονομική δύναμη των παραγόντων, αυτό θα έχει αντίκτυπο στα σωματεία.

– Λιγοστές οι ομάδες που διαθέτουν τμήματα υποδομής στον νομό. Το δεδομένο αυτό προεξοφλεί δυσοίωνο μέλλον για το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο;

-Οι υποδομές έχουν αναπτυχθεί, με αξιόλογους προπονητές, που δουλεύουν συνεχώς. Είμαι βέβαιος, ότι με υπομονή και δουλειά θα βγουν οι αξιόπιστοι παίκτες του μέλλοντος.

-Θα επιθυμούσες ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος της α1 κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς;

– Πρέπει να γίνει πιό ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, με την συμμετοχή μόνο δέκα ομάδων. Είναι σωστό να υπάρχουν αγώνες διαβάθμισης («πλαίυ οφ») γιά τον τίτλο αλλά και γιά την παραμονή («πλαίυ άουτ»).

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα