Πολιτική

Ίδια σειρά με μικρότερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Την παντοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική πολιτική «σκηνή» ετούτη την περίοδο επιβεβαίωσαν με τον πλέον χαρακτηριστικό και ξεκάθαρο τρόπο τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής 20.9.15, σύμφωνα με τα οποία, και πέραν πάσης προσδοκίας, το απερχόμενο κυβερνών κόμμα έλαβε 35,46% διατηρώντας επί της ουσίας την προ οκταμήνου διαφορά του από τον κύριο αντίπαλό του την ΝΔ που έλαβε 28.10%.

Μία καταφανής εκλογική νίκη, που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και αξία, καθώς επετεύχθη μετά από διάσπαση στο εσωτερικό του κόμματος και παρά το γεγονός, ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει το τρίτο κατά σειρά «μνημόνιο» μέσω σε συνθήκες, εκτός των άλλων, εφαρμογής του μέτρων των κεφαλαιακών ελέγχων από τις τράπεζες.

Απολύτως ενδεικτικά επ’ αυτού είναι τα αποτελέσματα και σε τοπικό επίπεδο καθώς παρά την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην πρωτοκαθεδρεία των τοπικών πολιτικών δυνάμεων, είχαμε το «κλείσιμο» της «ψαλλίδας» με τον νικητή των εθνικών εκλογών, τον ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο ποσοστών, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου και σε επίπεδο απολύτου αριθμού ψηφοφόρων που ήσταν στο 1,52% από 3,6% και 835 από τους 2197 ψήφους αντιστοίχως.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Μία «ισχνή», βεβαίως, διαφορά που μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί, εάν στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συναθροιζόταν το ποσοστό της «Λαϊκής Ενότητας» που προήλθε από την διάσπασή του και έλαβε 1,92% και 1052 ψήφους στον νομό μας.

Στους σημαντικούς παράγοντες των εκλογών της Κυριακής είναι σίγουρα και η αυξημένη αποχή, που «τσίμπησε» σχεδόν δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες του περασμένου Ιανουαρίου στο 46,95% από το 36,4%, την μεγαλύτερη των τελευταίων ένδεκα ετών.

Ο μεγάλος κερδισμένος σε επίπεδο νομού αλλά και σε εθνικό επίπεδο, καθώς εισέρχεται στην Βουλή είναι το κόμμα της Ενωσης Κεντρώων, που σημείωσε αξιολογότατη αύξηση ποσοστών από το 2,65% του Ιανουαρίου στο 4,19% την Κυριακή 20.9.15.

Επιτυγχάνοντας μάλιστα κάτι μοναδικό σε επίπεδο νομού, να αυξήσει σε απόλυτους αριθμούς τους ψηφοφόρους κατά 677 από τους 1618 στους 2245.

Κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 1,48% χάνοντας, όμως, παρά ένα 1000 ψηφοφόρους αλλά ούτε με τον σύνδεσμο της «Χρυσής Αυγής» που ναι μεν αύξησε τα ποσοστά από το 8,6% στο 9.47% όμως σε απόλυτους αριθμούς είχε μιάν ανεπαίσθητη μείωση κατά 50 ψηφοφόρους από τους 5244 στους 5194.

Στους ηττημένους κατατάσσονται τα κόμματα των ΑΝΕΛ και του «Ποταμιού» που είχαν σημαντικές απώλειες 1,05% και 1,49% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, στα ίδια περίπου επίπεδα κυμάνθηκαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Αριστερά) και Κ.Κ.Ε., ενώ σχετικά μικρή με βάση και την εθνική της επίδοση ήταν η καταγραφή της πρωτοεμφανιζόμενης «Λαϊκής Ενότητας» με 1,98%.

Όσον αφορά στην σύνθεση της αντιπροσωπείας του νομού Κιλκίς στην Βουλή των Ελλήνων, παρέμεινε η ίδια: Γιώργος Γεωργαντάς (ΝΔ), Θόδωρος Παραστατίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Χατζησάββας (Χρυσή Αυγή).

Περισσότερα

Δεξίωση του επανεκλεγέντος δημάρχου Κ.Σιωνίδη προς τους υποψηφίους της παράταξης «Παιονία της Προόδου»

Ευχαριστήρια δεξίωση παρέθεσε ο επανεκλεγής δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης προς τους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ» την Τρίτη […]

Δείτε ακόμα