Μικρή ενίσχυση γιά τον αμπελώνα Κιλκίς

Έως τις 15 Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τις διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) η βαθμολογία, που συγκεντρώνουν οι παραγωγοί, ώστε να τους χορηγηθούν οι νέες άδειες φύτευσης οιναμπέλων έως την 1η Αυγούστου, οπότε και θα λάβουν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (e-mail) τους τις σχετικές εγκρίσεις.
Όπως δήλωσαν στην «Η» οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς από το υπεύθυνο γιά την σύνταξη της σχετικής βαθμολογίας τμήμα της φυτικής και ζωικής παραγωγής, το μεγαλύτερο κομμάτι έχει ολοκληρωθεί και απομένουν στοιχεία που σχετίζονται με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ των αγροτών που δεν έχουν αποδοθεί επισήμως ακόμη στο τμήμα σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφτασαν σε εθνικό επίπεδο τις 2.316 για 3.896 αγροτεμάχια (25.023) στρέμματα και σε τοπικό επίπεδο αφορούν σε ογδόντα παραγωγούς γιά οκτακόσια περίπου ουσιαστικώς στρέμματα και βάσει του νέου καθεστώτος, οι αιτούντες αν συγκεντρώσουν αρκετά υψηλή βαθμολογία θα λάβουν άδεια γιά ολόκληρο το αγροτεμάχιο που ζήτησαν.
Σε αντόθετη περίπτωση θα λάβουν άδεια γιά λιγότερα στρέμματα ή μπορεί ακόμη και να μην τους δοθεί καμμία άδεια φύτευσης.
Όπως γίνεται αντιληπτό οι ενδιαφερόμενοι γιά νέες άδειες αμπελώνα είναι πολλοί, και η μοιρασιά είναι γιά ακόμη μία φορά δύσκολη.
Γιά παράδειγμα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος ελιάς και αμπέλου του αρμόδιου υπουργείου Διονύση Γραμματικό, αν ένας παραγωγός έχει υποβάλει αίτηση γιά δύο αγροτεμάχια και το ένα συγκεντρώνει οκτώ βαθμούς και το άλλο πέντε, τότε γιά το πρώτο ίσως λάβει άδεια γιά ολόκληρη την έκταση, καθώς κρίνεται ως υψηλή η βαθμολογία. Γιά το δεύτερο αγροτεμάχιο θα υποστεί μείωση ή μπορεί να μην λάβει καθόλου άδεια.
Όπου υπάρχει ισοβαθμία μεταξύ παραγωγών, τότε οι άδειες θα κατανεμηθούν κατά αναλογία. Όπως και να έχει πάντως το πράγμα, η μοιρασιά θα εξαρτηθεί και από τις επιδόσεις των άλλων παραγωγών που ζήτησαν άδεια.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι οι εκτιμήσεις του τοπικού τμήματος φυσικής και ζωικής παραγωγής κάνουν λόγο γιά δημιουργία νέω αμπελώνων, που δύσκλολα θα ξεπεράσουν τα τριάντα στρέμματα.
Μία έκταση η οποία, αν εν τέλει επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα είναι σίγουρα μικρή γιά έναν τομεά που σταθερά τα τελευταία χρόνια έχει αυξημένο κύκλο εργασιών και συνεισφέρει σημαντικούς πόρους στην τοπική οικονομία και στους παραγωγούς που ασχολούνται με αυτόν.
Όσον αφορά την βαθµολογία, σύµφωνα µε τη νέα εγκύκλιο και την υπουργική απόφαση που ορίζουν τις λεπτοµέρειες για τον τρόπο αξιολόγησης των αιτήσεων, οι πόντοι θα µοιραστούν ως εξής:
Πώς θα μοιρασθούν οι πόντοι
Κριτήρια Προτεραιότητας/Καθορισµός συντελεστή βαρύτητας κριτηρίων και συντελεστή συµµόρφωσης σε αυτά:
Με ένα βαθµό πριµοδοτούνται οι εξής:
– Αιτούντες χωρίς οινοποιήσιµα σταφύλια µε δέσµευση να εγκαταστήσουν βιολογική καλλιέργεια για µία πενταετία σε ολόκληρη την έκταση που προορίζεται για νέα φύτευση, ή κάτοχοι βιολογικών αµπελώνων που εφαρµόζουν ήδη για µία 5ετία τη µέθοδο αυτή πριν την υποβολή της αίτησης. Το αντίστοιχο ισχύει και για τα συστήµατα πιστοποίησης για ολοκληρωµένη διαχείριση.
– Αιτούνται που καλλιεργούν σε εκτάσεις που βρίσκονται σε πλαγιές ή αναβαθµίδες.
– Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού (δεν διαθέτει παράνοµα φυτευµένες εκτάσεις)
Με δύο βαθµούς πριµοδοτούνται οι εξής:
– Φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που φυτεύουν οινοποιήσιµα αµπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι). ∆εν θεωρούνται νεοεισερχόµενοι όσοι παραγωγοί διαθέτουν έκταση φυτεµένη µε οινοποιήσιµες ποικιλίες µέχρι ένα στρέµµα, η οποία δεν προορίζεται για εµπορική χρήση παρά µόνο για οικιακή κατανάλωση. Ο έλεγχος διενεργείται βάσει των στοιχείων του Αµπελουργικού Μητρώου ως προς την υφιστάµενη κατάσταση των αµπελώνων µε οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου και µε την επισύναψη ηλεκτρονικά, βεβαίωσης από τον σχετικό Φορέα Πιστοποίησης, για τις περιπτώσεις που ο παραγωγός δηλώνει ότι εφαρµόζει κανόνες βιολογικής παραγωγής ή πραγµατοποιεί εφαρµογή εθνικού συστήµατος πιστοποίησης AGRO 2-1 και 2-2.
– Εκτάσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς.
Το παραπάνω κριτήριο πληρούται αν το ή τα συγκεκριµένα αγροτεµάχια που προσδιορίζονται στην αίτηση βρίσκονται σε ένα από τα ακόλουθα είδη περιοχών:
(1) περιοχές σε ορεινές εκτάσεις, σε υψόµετρο άνω των 500 µέτρων τουλάχιστον, µη συµπεριλαµβανοµένων υψιπέδων ή
(2) µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, (όταν καταστεί δυνατόν θα προστεθεί το υποκριτήριο της κλίσης >15% )
– Εάν το µέγεθος της συνολικής γεωργικής εκµετάλλευσης του αιτούντος κυµαίνεται από 50 έως και 150 στρµ (Ο.Σ.∆.Ε 2015) και ο αιτών έχει στην κατοχή του έκταση φυτεµένη µε οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου, ανεξάρτητα από το µέγεθος της εν λόγω έκτασης
Με 3,2 βαθµούς πριµοδοτούνται οι εξής:
-Το µέγεθος της συνολικής γεωργικής εκµετάλλευσης του αιτούντος κυµαίνεται από 5 έως και 50 στρµ σύµφωνα βάσει Ο.Σ.∆.Ε 2015 και ο αιτών έχει στην κατοχή του έως 20 έως 50 στρµ. φυτεµένα µε οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου.
Με τέσσερις βαθµούς πριµοδοτούνται οι εξής:
– Το µέγεθος της συνολικής γεωργικής εκµετάλλευσης του αιτούντος κυµαίνεται από πέντε μέχρι και 50 στρµ σύµφωνα βάσει Ο.Σ.∆.Ε 2015 και ο αιτών έχει στην κατοχή του έως 20 στρέµµατα φυτεµένα µε οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου.