“Οι Μικρές Ιστορίες της Επανάστασης” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, φιλοξενεί την έκθεση «Μικρές ιστορίες επανάστασης» από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου.
Πρόκειται για μία έκθεση σύγχρονων ενδυμάτων που δημιούργησαν φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Πηγή έμπνευσής τους ήταν γεγονότα και πρόσωπα του αγώνα, όπως αποδόθηκαν στις γραπτές πηγές της εποχής αλλά και στις σύγχρονες του αγώνα ή μεταγενέστερες εικαστικές δημιουργίες.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεμιστοκλής Κοσμίδης παρέστη στην περιοδική έκθεση “Μικρές ιστορίες Επανάστασης” του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης Κιλκίς του ΔΙΠΑΕ η οποία εγκαινιάστηκε το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την βελτιωμένη εκδοχή της ενδυματολογικής πρότασης των τελειόφοιτων του τμήματος, εμπνευσμένη από την επαναστατική περίοδο, την οποία είχε αναδείξει ο δήμος Κιλκίς σε διαδικτυακή εκδήλωση τον περασμένο Μάιο με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Τις ‘’Μικρές Ιστορίες Επανάστασης” επιμελήθηκαν οι διδάσκοντες στο Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης της Σχολής Επιστημών Σχεδιασμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Νίκος Μυκωνιάτης δρ Ιστορίας της Τέχνης και επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος, Βενετία Κουτσού ενδυματολόγος – σχεδιάστρια και λέκτορας και η εικαστικός – επίκουρη καθηγήτρια Ελευθερία Στόικου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ενδύματα που δημιούργησαν οι: Γεωργία Παχυγιαννάκη, Έλενα Τσαλικίδου, Ελένη Μαϊκάντη-Παλαιοχωρίτη, Ηρώ Κεμεντζεσίδου, Θανάσης Βασιλειάδης, Ιωάννα Σκουρλέτου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Κώστας Λυκούδης, Μαρία Καπουράνη, Σταυρούλα Τσεντίδου.
Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα στάδια κατασκευής των ενδυμάτων μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση των portfolio των δημιουργών τους, αλλά και να κατανοήσουν τις σχεδιαστικές επιλογές τους μέσα από την παρακολούθηση σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.
Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 18 x 21 cm της Σοφίας Βαφειάδου (παραγωγή: Βουλή TV 2021), που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.
Η έκθεση πλαισιώνει την αρχαιολογική περιοδική έκθεση του μουσείου «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη-Μακεδονία [1821-2021]».