Εκπαίδευση

Η “Microgreens Magicgreens” του 2ο Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης στο Ταλίν της Εσθονίας

Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens – Magicgreens» από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς, που αναδείχθηκε καλύτερη μαθητική «start-up» της χρονιάς στο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece, κατέκτησε το βράδυ της Πέμπτης 14.7.22 και το πρώτο Πανευρωπαΐκό Βραβείο και ανακηρύχθηκε Καλύτερη Μαθητική Επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022 στο Ταλίν της Εσθονίας.

Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Junior Achievement Greece.

Η ομάδα του Κιλκίς κατάφερε με τον Μicrowonders, τον έξυπνο πύργο παλιού υπολογιστή μέσα στον οποίο καλλιεργούνται με ταχύτητα-ρεκόρ μικρολαχανικά/superfoods με τη χρήση ΙΟΤ τεχνολογίας, να κατακτήσει τις εντυπώσεις και το βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διεξαχθεί στη χώρα της Βαλτικής.

Τα παιδιά συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία αξιοποιώντας τους άχρηστους πύργους των παλιών υπολογιστών, μετατρέποντάς τους σε πλήρως αυτοματοποιημένους, καλαίσθητους θαλάμους καλλιέργειας των εξαιρετικά θρεπτικών μικρολαχανικών που χρησιμοποιούνται για γκουρμέ πιάτα σε σπίτια και εστιατόρια.

Στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας Gen_E 2022- JA Europe συμμετείχαν οι καλύτεροι μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες «startuppers» από τους 370.000 νέους της Ευρώπης που συμμετείχαν συνολικά το 2021-’22, στο μαθητικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2022» (JA Company Program 2022) και το φοιτητικό πρόγραμμα «JA Start Up 2022».

Η ιδέα που κέρδισε το κοινό
Η μαθητική εικονική επιχείρηση «Microgreens – Magicgreens» ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του ’21, στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και αποτελείται από 30 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου, του 2ου Πειραματικού Λυκείου και του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Την βασική ομάδα αποτελούν οι μαθητές της τρίτης γυμνασίου του 2ου πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς Χριστίνα Κεχαγιά και Αλέξανδρος Κατσαρώνας και της δευτέρας Λυκείου του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς Μαρία Δούρου, Παναγιώτης Καρατζάς, Κωνσταντίνος Κουκάκης και Χάρης Κολιούσκας, ενώ οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί είναι οι Ελένη Σιδηροπούλου και ο Σταύρος Κατσαρώνας.

Εθελοντής/σύμβουλος της ομάδας είναι ο Στρατής Ρουμελιώτης Distribution Business Manager της HP και Inspirational Mentor o πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος.

Σημειώνεται επίσης, ότι το τρίτο πανευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία της κατέκτησε και η ελληνική φοιτητική «start up» «Drug n Drop» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το καινοτόμο προϊόν που παράγουν είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος θάλαμος καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών.

Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα πιο ακριβά μικρολαχανικά (microgreens) που μεγαλώνουν ταχύτατα, έχουν σαράντα φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν την επιλογή κορυφαίων σεφ είναι αυτά που καλλιεργούν μέσα σε κουτιά ηλεκτρονικών υπολογιστών οι μαθητές. Τα φυτά μεγαλώνουν με τη βοήθεια ειδικού φωτός, με βάση το μπλε και το κόκκινο χρώμα, που βοηθούν το φυτό να αναπτυχθεί και να βλαστήσει. Παράλληλα, ειδικοί αισθητήρες ειδοποιούν αν υπάρχει αυξημένη υγρασία, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανεμιστηράκι του παλιού υπολογιστή με την ενέργεια που παίρνει από το τροφοδοτικό του. Η καλλιέργεια γίνεται με τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και της αποστολής των δεδομένων της καλλιέργειας σε cloud, σε μια εφαρμογή που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έξυπνης γεωργίας.

Με αυτόν, λοιπόν, τον πλήρως αυτοματοποιημένο θάλαμο ανάπτυξης μικρολαχανικών που κατασκεύασαν και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής για ιδιοκατανάλωση αλλά και για πώληση, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων αυτών του Κιλκίς συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείριση».


Ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις στο περίπτερο της Microgreens Magicgreens. Ο θάλαμος Microwonders του τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον, έκανε πολλές ερωτήσεις στα παιδιά και τους έδωσε πολλά συγχαρητήρια!

Δήλωση Γιώργου Γεωργαντά για την επιτυχία του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς

«Θερμά συγχαρητήρια, στα παιδιά του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς για την κατάκτηση του πρώτου πανευρωπαϊκού βραβείου και την ανακήρυξη της Microgreens-Magicgreens, σε Καλύτερη Μαθητική Επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022, στον διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

Με την επιχειρηματική και καινοτόμα σας σκέψη κάνατε όλη την Ελλάδα υπερήφανη!»

Συγχαρητήριο μήνυμα αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη

Τα θερμά του συγχαρητήρια στην μαθητική εικονική επιχείρηση Microgreens-Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς που κατέκτησε το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο στο διαγωνισμό καλύτερης μαθητικής επιχείρησης της Ευρώπης για το 2022, στον οποίο συμμετείχαν 40 μαθητικές “επιχειρήσεις” από όλη την Ευρώπη, απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

«Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Microgreens-Magicgreens για την κατάκτηση του πρώτου πανευρωπαϊκού βραβείου στο διαγωνισμό καλύτερης μαθητικής επιχείρησης της Ευρώπης για το 2022. Η διάκριση αυτή μας γεμίζει με υπερηφάνεια και αποτελεί τεράστια επιτυχία για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο κ. Βεργίδης.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία είχατε την ευκαιρία να αναπτύξετε μοναδικές δεξιότητες και να οραματιστείτε το μέλλον, μέσα από την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο» προσθέτει ο αντιπεριφερειάρχης, συγχαίροντας, παράλληλα τους καθηγητές των μαθητών και των μαθητριών Σταύρο Κατσαρώνα και Ελένη Σιδηροπούλου και τον διευθυντή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς Αλέξανδρο Ταμουτσίδη, οι οποίοι ενθάρρυναν και στήριξαν τους μαθητές και τις μαθήτριες σε κάθε τους βήμα προς την υλοποίηση της καινοτόμας ιδέας.

«Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια τους. Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί την πλέον κρίσιμη παράμετρο ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες εκπαίδευσης», τονίζει ο κ. Βεργίδης.

Συγχαρητήριο μήνυμα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής Γιώργου Φραγγίδη

Εκφράζω τον θαυμασμό μου και συγχαίρω στους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς για την κατάκτηση του πρώτου Πανευρωπαϊκού βραβείου στο διαγωνισμό καλύτερης μαθητικής εικονικής επιχείρησης «Microgreens- Magicgreens», στον οποίο συμμετείχαν 40 μαθητικές επιχειρήσεις απ’ όλη την Ευρώπη.

Η πρωτοπόρα και σύγχρονη ιδέα που υλοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες με την καθοδήγηση και υποστήριξη των καθηγητών τους κ. Σταύρο Κατσαρώνα και κ. Ελένη Σιδηροπούλου αποτελεί επιβράβευση ,έμπνευση και παράλληλα ώθηση για τα παιδιά του νομού Κιλκίς, αλλά και για την μαθητική νεολαία της Χώρας στέλνοντας μήνυμα για συνεχή προσπάθεια και προοπτική επιτυχιών στο μέλλον. Η διάθεση και η προσπάθεια για καινοτομία, σε νέες ηλικίες, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την Ελληνική κοινωνία και δείχνει τον δρόμο για ευκαιρίες που αναδεικνύονται με την χρήση των νέων διαδραστικών τεχνολογιών.

Συγχαρητήριο μήνυμα δημάρχου Κιλκίς

Το Ταλίν της Εσθονίας υποκλίθηκε στο επιχειρηματικό ταλέντο του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς.
Με θάρρος, έμπνευση και πίστη στις δυνάμεις τους οι μαθητές και οι καθηγητές του Σχολείου έγραψαν το νικητήριο επίλογο, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο ως η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης.
Το Κιλκίς των καινοτόμων ιδεών, το Κιλκίς της εκπαιδευτικής δημιουργικότητας, εκφρασμένης στο πρωτοποριακό εγχείρημα της εικονικής επιχείρησης Microgreens – Magicgreens, ανεβαίνει ψηλά και η αξιοσύνη των εφήβων πολιτών του μας γεμίζει με περηφάνια και συγκίνηση.
Θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς και σε όλους όσοι συνεισέφεραν στην μεγάλη τους επιτυχία.

Συγχαρητήριο μήνυμα του πρόεδρου Επιμελητηρίου Κιλκίς Χ.Χατζημλάδη

Το  Επιμελητήριο Κιλκίς συγχαίρει ιδιαίτερα όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, καθώς και τους γονείς αυτών, για την κατάκτηση του Πρώτου Πανευρωπαϊκού Βραβείου στο Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας GEN-E, που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας.

Παρουσιάζοντας τον έξυπνο πύργο παλιού υπολογιστή μέσα στον οποίο καλλιεργούνται με ταχύτητα-ρεκόρ Superfoods, οι Έλληνες Κιλκισιώτες κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία του Junior Achievment Greece, πετυχαίνοντας την πρώτη πανευρωπαϊκή διάκριση, αλλά και την ανάδειξή τους ως η Καλύτερη Μαθητική Επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για την σκληρή δουλειά, που σίγουρα απέδωσε τα μέγιστα! Κάνατε όλους τους Έλληνες, αλλά κυρίως τους Κιλκισιώτες, να σφύζουν από υπερηφάνεια!

Συγχαρητήριο μήνυμα του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Δρ. Θ.Χριστοφορίδης

Ο Σταύρος Κατσαρώνας με την Ελένη Σιδηροπούλου καθοδηγώντας σ΄ ένα Όμιλο δυο ομάδες παιδιών από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο ανέβασαν το ακριτικό Κιλκίς στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Σαν Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλης της σχολικής κοινότητας αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος για την επιτυχία τους αυτή. Η επιμονή και η προσήλωση στην επίτευξη του στόχου τους θα γίνουν παράδειγμα λειτουργίας όλων των σχολείων της περιοχής μας που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Αγαπητοί μαθητές και καθηγητές. Σήμερα επιβεβαιώσατε την ποιότητα του χαρακτήρα σας. Σήμερα σηκώσατε την πατρίδα λίγο ψηλότερα όπως λέει ο Σεφέρης. Σήμερα μας δείξατε το δρόμο.

Συγχαρητήριο μήνυμα του προέδρου της ΔΕΕΠ ΝΔ νομού Κιλκίς

Στους μαθητές της εικονικής επιχείρησης «Microgreens – Magicgreens» και τους εκπαιδευτικούς συνοδούς τους του 2ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας για την κατάληψη της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό για την Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση της Ευρώπης για το 2022 στο Ταλίν της Εσθονίας.
Ευχόμαστε ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον και λαμπρή σταδιοδρομία στη ζωή τους.
Το Κιλκίς νιώθει δικαίως περηφάνια για τα νέα παιδιά του ατενίζοντας με περισσότερη αισιοδοξία το αύριο.
Θερμά συγχαρητήρια.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]

«Σε αναμμένα κάρβουνα»

Ήταν που ήταν ράθυμο το κλίμα στα κομματικά επιτελεία ωρισμένων κομμάτων αναφορικά με την δραστηριοποίηση τους εν όψει των προσεχών […]