Γενικά

Μία μεγάλη πρόκληση γιά την Πολιτική Προστασία ο καθαρισμός των οικοπεδικών εκτάσεων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Αντιμέτωπη με το φάσμα των  εκτεταμένων πυρκαγιών ευρίσκεται αυτή την περίοδο η χώρας μας, καθώς λόγω των “ευνοϊκών” καιρικών συνθηκών η εμφάνιση τους σε διάφορα σημεία της χώρας, ανάμεσα στα οποία εφέτος περιλαμβάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στο παρελθόν και η περιφερειακή μας ενότητα, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Η δεδομένη, κατά πάρα πολλούς, κλιματική κρίση – αλλαγή  έχει θέσει στο κάδρο της επικαιρότητας τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας εντονότερα από κάθε άλλη χρονική περίοδο την τελευταία κυρίως διετία, όπου τα ρεκόρ των υψηλότερων θερμοκρασιών στην σύγχρονη ιστορία της γής σπάνε το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας  ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, αναδεικνύοντας τα ζητήματα πολιτικής προστασίας σε ένα από τα κρισιμότερα στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Η αντιμετώπιση τους ήταν και πλέον τα τελευταία χρόνια σε μεγαλύτερο βαθμό εξακολουθεί να παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών ιδιωτικών και δημόσιων.

Ετούτη την περίοδο το ξέσπασμα και ή εξέλιξη πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι σταθερό σημείο αναφοράς των ειδήσεων στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η εμφάνιση τους, είτε από τυχαία περιστατικά, είτε και από εμπρηστικές ενέργειες, είναι εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο.

Γεγονός που προσδίδει αυξημένη σημασία στα ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη τους στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, 1η Μαϊου μέχρι 31 Οκτωβρίου, όπως αυτό που σχετίζεται με τον καθαρισμό των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων μέσα και έξω από  οικιστικές περιοχές με ή χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, ακόμη και σε ακτίνα 100 μέτρων από τα παραπάνω.

 

Καθαρισμένο οικόπεδο στην περιοχή της Αξιούπολης

Ένα πραγματικά ακανθώδες ζήτημα που “σκοντάφτει” στην επιχειρησιακά στην εκτέλεση του πολλές φορές και σε τοπικό επίπεδο.

Είτε γιατί πολλοί εξ ημών αμελούμε συστηματικά να προχωρήσουμε στους σχετικούς καθαρισμούς, ειτε γιατί και το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο επιχειρησιακά να ανταποκριθούν και οι δημόσιοι φορείς, κυρίως η περιφερειακή διοίκηση, στους καθαρισμούς όλων των δημόσιων σχετικών εκτάσεων και να προχωρήσουν μετά στην δήλωση καθαρισμού, όπως προβλέπει και η πρόσφατη (12-12-2023) νομοθεσία στην διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr,με την πρόβλεψη μάλιστα επιβολής προστίμου ύψους 1000 ευρώ.

Μία διαδικασία που έχει προχωρήσει σε ένα σχετικά αξιοπρόσεκτο βαθμό, πάνω από 170.000 σε εθνικό επίπεδο, όμως ήταν εξαιρετικά αμφίβολο ή καλύτερα αδύνατον να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου με βάση την σχετική νομοθεσία, καθώς οι υπόχρεοι ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο.

Γι΄αυτό το λόγο δόθηκε παράταση, όπως εκτιμούν μεταξύ άλλων και οι υπεύθυνοι των αυτοτελών τμημάτων πολιτικής προστασίας στους δήμους του Κιλκίς και της Παιονίας.

Δομή που σίγουρα έχει βελτιώσει την λειτουργία της πολιτικής προστασίας , όπου σε πρακτικό επίπεδο οι δήμοι πρωταγωνιστούν, έχοντας να αντιμετωπίσουν και ζητήματα στελέχωσης του αυτοτελούς τμήματος, στον δήμο Παιονίας λειτουργεί στην παρούσα φάση με έναν μόνον υπεύθυνο, ενώ υπάρχουν και άλλα “αγκάθια”, όπως το γεγονός της υπερωριακής απασχόλησης στους χειριστές μηχανημάτων στους δήμους, όπου το όριο των προβλεπομένων από την σχετική νομοθεσία είκοσι(20) ωρών ανά μήνα,  καλύπτεται σε περιόδους κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα.

Ανεξέλεγκτη χωματερή στο Δροσάτο, όπυ εναποθέτουν σε αυτήν κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στον δήμο του Κιλκίς, όπου, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος για θέματα πολιτικής προστασίας Αλέκος Σημαιοφορίδης, μέσα σε ελάχιστες ημέρες αυτές καλύφθηκαν σε δύο πυροσβεστικές συνδρομές του δήμου στις πρόσφατες πυρκαγιές σε Χέρσο και Κρηστώνη, όπου ο δήμος επιχείρησε συμβάλλοντας στην πυρόσβεση των με οκτώ και τέσσερα μηχανήματα αντίστοιχα.

Σε μία περίοδο μάλιστα με πολύ αυξημένη ζήτηση παροχής υπηρεσιών απομάκρυνσης όπου οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά αιτήματα για απομάκρυνση υλικών σε πληθώρα περιπτώσεων καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων, με τα παράπονα από τις σχετικές καθυστερήσεις να φτάνουν μέχρι τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Το ζήτημα της υπερωριακής απασχόλησης χειριστών μηχανημάτων είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το εξετάσει η κεντρική κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Σημαιοφορίδης και πώς ο ίδιος προτίθεται να αποστείλει σχετική επιστολή στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια επισημαίνοντας τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του σημερινού  σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Θυμίζουμε ότι τα συνθετότερα γύρω από τα μέτρα πυροπροστασίας που υποχρεούνται να λάβουν οι πολίτες και τα ποιο απαιτητικά σε δαπάνες για αυτούς θα προκύψουν ουσιαστικά από την εφαρμογή του νέου νόμου την επόμενη περίοδο όπου πέραν της έκθεσης αξιολόγησης από μηχανικό θα πρέπει να εκτελεστούν και όλες οι παρεμβάσεις που θα προβλέπουν οι  αντίστοιχες τεχνικές εκθέσεις.

Γεγονός  εξαιρετικά αμφίβολο να υλοποιηθεί στην πράξη στους δήμους μας, καθώς στην πληθώρα των μικρών χωριών τους υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα ή ελάχιστα χρησιμοποιούμενα σπίτια, όπου τα κόστη για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας θα είναι δύσκολο να εκταμιευθούν – δαπανηθούν.

Σε κάθε περίπτωση το  εφετινό καλοκαίρι διανύει τον πρώτο του ακόμη μήνα και τα θέματα της πολιτικής προστασίας σε ότι αφορά την πυροπροστασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και πιθανότατα θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες.

Γι΄ αυτό άλλωστε και τα αυτοτελή τμήματα πολιτικής προστασίας έχουν προχωρήσει στην έκδοση σχετικών προειδοποιήσεων, όπως  εν προκειμένω στον δήμο Παιονίας, όπου αναφέρουν τα εξής:

“Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου έτους 2024 σας ενημερώνουμε ότι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των ακόλουθων εκτάσεων:

α) Οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων.

β) Οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

γ) Εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των προαναφερόμενων περιπτώσεων (α) και (β).

δ) Εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα. έχουν την υποχρέωση να προβούν στον καθαρισμό των ανωτέρω χώρων μέχρι την 30η Ιουνίου 2024 και στη συντήρηση του καθαρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2024, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Ο απαιτούμενος καθαρισμός, περιλαμβάνει τα εξής:

α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β) Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ) Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ) Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Μετά τον καθαρισμό υποβάλλεται δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr (απαιτούνται κωδικοί TAXISNET και ΚΑΕΚ ακινήτου). Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν την ανωτέρω Δήλωση υπάρχει επιβολή προστίμου ύψους 1.000,00 ευρώ.

Σε περίπτωση που βρεθεί ακαθάριστο οικόπεδο, θα επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα λεπτών για κάθε τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης, μετά την παρέλευση 10ημέρου από την επιβολή του προστίμου, επιμένει να μην συμμορφώνεται στην υποχρέωση καθαρισμού του ακινήτου, ο δήμος θα προβαίνει σε καθαρισμό του ακινήτου και θα χρεώνει την δαπάνη καθαρισμού καθώς και την δαπάνη απομάκρυνσης των υλικών στους υπόχρεους.

Μετά τους ελέγχους που θα γίνουν και για να μην χρεωθείτε με πρόστιμα και δαπάνες καθαρισμού από τον δήμο Παιονίας, παρακαλείστε να καθαρίσετε το οικόπεδό σας”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα