Πολιτική

“Μετωπική” Γ.Γεωργαντά με Α.Τζιτζικώστα και Α.Βεργίδη για το Μεταναστευτικό

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης και βουλευτή Κιλκίς Γεωργίου Γεωργαντά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ξέσπασε τις τελευταίες ώρες με αφορμή τα όσα διατυπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου, στους εκπροσώπους των τοπικών ενημέρωσης από πλευράς του πρώτου γιά τις “ευθύνες” του δευτέρου στην διαχείριση του Μεταναστευτικού και της κατάστασης που έχει προκαλέσει στα όρια της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς, αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, ένα τεράστιο πρόβλημα εθνικής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας, όπως το χαρακτήρισε, και κάνοντας λόγο γιά το ζήτημα της αναλογικότητας του 1%, σε σχέση με την αναλογία μεταναστών – Ελλήνων πολιτών, «το οποίο έχει ειπωθεί και ισχύει ανά περιφέρεια», αναφέρθηκε στο γεγονός ότι “και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας θα έπρεπε να φροντίσει να ισχύει και μέσα στα όρια της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.

Μία αναφορά, που οδήγησε τον κ. Τζιτζικώστα και τον αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη να προχωρήσουν στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης, ασκώντας “σκληρή” κριτική ουσιαστικώς κατά του κ.Γεωργαντά και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι τέτοια σοβαρά θέματα, εννοώντας το Μεταναστευτικό, θα πρέπει «να αντιμετωπίζονται με γνώση, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, μακριά από λαϊκισμούς, ρητορείες και ανεύθυνες διατυπώσεις».

Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε, ότι «…την τήρηση του ορίου 1% ανά περιφέρεια και ανά την χώρα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση”.

Το ύφος και η ένταση της ανακοίνωσης προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, όχι μόνον διότι όλοι οι εμπλεκόμενοι προέρχονται πολιτικώς από τον κυβερνητικό χώρο, και ο κ. Βεργίδης θεωρείται ως πρόσωπο του πολιτικού περιβάλλοντος του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης, αλλά και διότι η αναφορά του κ. Γεωργαντά περί “φροντίδας” είχε να κάνει προφανώς με τις “πολιτικές αντιδράσεις”, σε σχέση με αυτό το οποίο βιώνει η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, και ιδιαιτέρως η βορειοανατολική πλευρά του δήμου Παιονίας.

Μία πολιτική αντίδραση – αντίθεση, η οποία μπορεί να έχει διατυπωθεί σε θεσμικό επίπεδο από πλευράς περιφερειών στο κομμάτι ανάληψης της ευθύνης συνολικής διαχείρισης του Μεταναστευτικού, όπως επισημαίνει και η επίμαχη ανακοίνωση, αλλά η οποία “δεν έχει διατυπωθεί από πλευράς του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας”, όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι πολιτικοί κύκλοι, “σε σχέση με τα όσα έχουν διαμορφωθεί και συμβαίνουν σε παρόντα χρόνο από κυβερνητικής πλευράς στην περιοχή μας”.

Ειδικότερα υπενθυμίζουν, ότι η “τελευταία φορά, που αυτό συνέβη, ήταν την περίοδο “αίγλης” της Ειδομένης, το 2016, και ότι έκτοτε δεν υπήρξαν ουσιαστικές αντιδράσεις από μέρους του, και ότι σταδιακώς στην δομή της Νέας Καβάλας οι διαβιούντες πολλαπλασιάσθηκαν από 700 στους 1700 περίπου σήμερα.

Εξ ου και τα κατά της λειτουργίας της δομής δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο Πολύκαστρο, την έδρα του δήμου Παιονίας, και αντιδράσεις από ευρύτατο φάσμα της λοιπής κοινωνίας του, καθώς στην περιοχή των 25.000 κατοίκων οι πρόσφυγες και μετανάστες, αθροιστικώς με αυτούς που διαβιούν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ξεπερνούν κατά αρκετά τις δύο χιλιάδες, διαμορφώνοντας ποσοστά αναλογίας σχεδόν δεκαπλάσια του προβλεπομένου ανά περιφέρεια ανά την χώρα”.

Βεβαίως, πέραν των όσων διημείφθησαν μετά τις δηλώσεις του κ.Γεωργαντά και το κατά πόσον το θέμα, που δημιουργήθηκε, ήταν απλώς θέμα φραστικής διατύπωσης ή ότι σχετίζεται ενδεχομένως με πτυχές πέραν όσων περιλαμβάνει η κοινή ανακοίνωση των κκ Τζιτζικώστα και Βεργίδη, αυτό, που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για τον τόπο μας, είναι αυτό που έχει επισημάνει σε παλαιότερο δημοσίευμα του ο “Μαχητής”, να διαμορφωθούν από κυβερνητικής πλευράς συνθήκες αποσυμφόρησης στην δομή της Νέας Καβάλας, και ευρύτερα στην περιφερειακή μας ενότητα, και μία κατάσταση η, οποία να μην προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνσή της από το Μεταναστευτικό.

Και εδώ οι πολιτικές ευθύνες όλων όσων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση τέτοιων δεδομένων, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες, διαρκείς και ευρέως αναγνωρίσιμες από τους πολίτες της ακριτική μας περιοχής, πάντα, βεβαίως, σε πνεύμα συνεννόησης, όπως ορθώς επισημαίνει και η κοινή ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα