Πολιτική

«Επεισοδιακή» αποκατάσταση των προτομών μετά την «εξαφανισή» τους

Από το Σάββατο 18.6.16 κι ύστερα από σχεδόν μία διετία στην ….αφάνεια, οι πέντε προτομές που κοσμούσαν το …πραγματικό πάρκο του Κιλκίς τοποθετήθηκαν και πάλι σ’ αυτό, αυτήν την φορά η μία δίπλα στην άλλη ακριβώς πίσω από το Ηρώον, καθώς μετά την (….ο Θεός να την πει) «ανάπλαση» δεν υπήρχε η δυνατότητα να τοποθετηθούν στις αρχικές θέσεις των.

Ωστόσο, το θέμα δεν λήγει εδώ, αφού το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» δικαιώθηκε πλήρως ως προς το εκ μέρους του συνεχές «ξεμπρόστιασμα» των ιθυνόντων του δήμου γιά την αρχική «εξαφάνιση» των προτομών.

Και επειδή είναι το μόνο που «χαλούσε τον κόσμο» γι’ αυτό το θέμα, δικαιούται να αναφέρει σήμερα, ότι οι υπόνοιές του γιά την τύχη των προτομών μετά την επιχειρηθείσα «ανάπλαση» αποδεικνύεται, ότι …είχαν βάση.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες «πηγές», όντως μετά την έναρξη των εργασιών «ανάπλασης» οι προτομές «ξηλώθηκαν» όπως-όπως και στην συνέχεια «παραπετάχθηκαν» σε αποθηκευτικούς χώρους.

Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι τέσσερες ορειχάλκινες (μπρούντζινες) υπέστησαν φθορές, ενώ η ανεπαρκής ενημέρωση γιά το πότε και πώς δημιουργεί την υπόνοια ότι το πρόβλημα μπορεί να μην περιορίζεται …μόνο σε φθορές!
ΑΓΑΛΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
Οσο γιά την μαρμάρινη ενώ η ίδια παρέμεινε άθικτη, φαίνεται οτι καταστράφηκε η επίσης μαρμάρινη, εγχάρακτη πινακίδα της, που αναφερόταν στον τιμώμενο ήρωα Μακεδονομάχο, που έδρασε και στην περιοχή του Κιλκίς.

«Παντελής Παπαϊωάννου ή καπετάν-Νικοτσάρας εκ Κολεσίνου Στρωμνίτσης. Έπεσεν εν Μοκρυόβω τω 1907».
Το ευτύχημα είναι, ότι μπορεί να «χάθηκαν» οι τέσσερες ορειχάλκινες (μπρούντζινες) προτομές, όμως οι καλλιτέχνες που τις φιλοτέχνισαν κράτησαν τα «καλούπια» τους όπως συνηθίζουν με όλα τα δημιουργήματά τους αυτού του είδους.

Ετσι, οι ιθύνοντες του δήμου είχαν την δυνατότητα μετά τα συνεχή «ξεφωνητά» του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή», να «αποκαταστήσουν» την «βλάβη» από αυτό το πολιτιστικό ατόπημα, και έτσι να ξαναπάρουν την θέση τους στο αναπλασμένο «πάρκο» Κιλκίς ο ηγέτης της Επανάστασης του 1821 στρατηγός Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο εθνομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, ο Μακεδονομάχος, μαχητής των Βαλκανικών Πολέμων και συγγραφέας στρατηγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης και ο πρωθυπουργός την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, κορυφαίος πολιτικός και εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μάλιστα στις προτομές αυτές τοποθετήθηκαν πινακίδες, στις οποίες εκτός από τα ονοματεπώνυμα, αναγράφονται και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου των προαναφερομένων.

Δίπλα τους και η μαρμάρινη προτομή του Παντελή Παπαϊωάννου ή καπετάν-Νικοτσάρα, στην οποία απομένει να «ενσωματωθεί» η παρατιθέμενη στην αρχή του σημειώματος μαρμάρινη επιγραφή (με το ίδιο κείμενο γιά λόγους ιστορικής καλλιτεχνικής δεοντολογίας).

Κατά τα λοιπά το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκαν και οι πέντε προτομές είναι το πλέον ενδεδειγμένο σε σχέση με την σημερινή μορφή του πάρκου καθώς «δένει» με την αισθητική του χώρου ενώ είναι και αρκούντως προσβάσιμο γιά κάθε επί μέρους τελετή.

Ας μην περιμένουν όμως εύσημα γι’ αυτό οι ιθύνοντες του δήμου Κιλκίς όπως ο οποιοσδήποτε που σε κάθε περίπτωση πράττει …το αυτονόητο.

Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που στην συγκεκριμένη περίπτωση το αυτονόητο θα ήταν να μην φτάσει το θέμα εκεί όπου είχε φτάσει πριν το αναδείξει το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]