Πολιτισμός

Μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη στην πανήγυρι του Α.Τρύφωνος στον ιερό ναό Α.Δημητρίου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε και φέτος ηπανήγυρις του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών, και των οπωροκηπευτικών στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με τον ομώνυμο σύλλογο Στενημαχιτών Κιλκίς με αναβίωση και του παραδιακού Κουρμπανιού.
Ιδιαίτερη τιμή απετέλεσε φέτος η συμμετοχή του θεοφιλεστάτου επισκόπου Στοβίων και τοποτηρητού Στρωμνίτσης κ.κ. Δαβίδ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Οχρίδος μετά από πρόσκληση του σεβαμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ.
Το πανηγύρι άρχισε με Αγιασμό, που τέλεσε ο κ.κ. Δαβίδ την παραμονή της εορτής και ευλόγηση των πανηγυριστών που ετοιμάζουν το Κουρμπάνι, πανηγυρικό εσπερινό και κέρασμα στο χώρο του υπό ανέγερσιν ενοριακού πνευματικού κέντρου.
Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου, τελέσθηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στο τέλος της οποίας ο εφημέριος του ιερού ναού αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, προσφώνησε τον κ.κ. Δαβίδ, μεταφέροντας του τις ευχές του κ.κ. Εμμανουήλ και τον ευχαρίστησε που αποδέχθηκε την πρόσκληση του.
Ακόμη του ευχήθηκε καλή δύναμη στον δύσκολο αγώνα που δίδει για την ενότητα της Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων με τα γνωστά προβλήματα λόγω της στάσης του κράτους απέναντι στην κανονική ορθόδοξη Εκκλησία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Οχρίδος με αποκορύφωμα την φυλάκιση του αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιωάννου.
Ο θεοφιλέστατος κ.κ. Δαβίδ κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στην εορτή του Αγίου Τρύφωνος αλλά και στην αρχή του Τριωδίου με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.
Ο π. Επιφάνιος εκ μέρους της ενορίας του Αγίου Δημητρίου προσέφερε στον κ.κ. Δαβίδ ένα πετραχείλι και ένα ομώφορο ως ένδειξη αγάπης και τιμής μια και η ενορία του έχει πνευματικούς δεσμούς με την Στρώμνιτσα στην οποία ο Θεοφιλέστατος είναι τοποτηρητής αφού οι Στρωμνιτσιώτες το 1913 με την έλευσή τους στο Κιλκίς ως πρόσφυγες μετωνόμασαν τον τότε ναού του Αγίου Αθανασίου σε ναό του Αγίου Δημητρίου μεταφέροντας σε αυτόν την εφέστιο εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου από τον μητροπολιτικό ναό της Στρώμνιτσας.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο κ.κ. Δαβίδ μοίρασε στους πιστούς άρτο και σταφύλι κατά το έθιμο ενώ ο Σύλλογος Στενημαχιτών το κουρμπάνι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]