Πολιτική

Οι μεγάλοι θριαμβευτές των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στο νομό Κιλκίς

Περικλής Κολότσιος, Δημήτρης Σισμανίδης και Χρήστος Γκουντενούδης είναι από την Κυριακή 25.5.14 οι νέοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες του νομού.
Ο κ. Κολότσιος εξελέγη νέος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς μετά την σαρωτική επικράτηση του συνδυασμού «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα επί του αντιστοίχου της «Περιφέρειεας Πρωταθλήτριας» του Γιάννη Ιωαννίδη, στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Νομαρχιακοί σύμβουλοι επανεξελέγησαν, με τον συνδυασμό του κ. Τζιτζικώστα, οι Ανδρέας Βεργίδης και Παύλος Θωμαϊδης, ενώ την τέταρτη έδρα περιφερειακών συμβούλων του νομού (περιφερειακής ενότητας) Κιλκίς καταλαμβάνει ο επικεφαλής του συνδυασμού του κ. Ιωαννίδη σ’ αυτόν Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Συνεχείς ανατροπές

Νικητής στις επαναληπτικές εκλογές γιά την δημαρχία Κιλκίς ανεδείχθη ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άνοδος-Επτάπολις» Δημήτρης Σισμανίδης, ύστερα από μία «μάχη στήθος με στήθος» με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλο Τονικίδη, η εξέλιξη της οποίας υπήρξε αγωνιώδης, με συνεχείς ανατροπές, και την αβεβαιότητα να παραμένει έως αργά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 26.5.14.
Ο κ. Σισμανίδης συγκέντρωσε ποσοστό 50,91% έναντι 49,09% του κ. Τονικίδη, μία διαφορά που αποδίδει πιστά την ανωτέρω «εικόνα».
Αξιοσημείωτο το ποσοστό λευκών και ακύρων (10,74%) το οποίο εκλαμβάνεται ως ψήφος απόρριψης και των δύο πλειοψηφησάντων συνδυασμών.

Άνετη επικράτηση

Αντιθέτως, η «μάχη» γιά την δημαρχία Παιονίας ολοκληρώθηκε με άνετη επικράτηση του επικεφαλής του συνδυασμού «Παιονία Ισχυρή» νυν αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Γκουντενούδη, με ποσοστό 55,01% έναντι 44,99% επικεφαλής του συνδυασμού «Παιονία της Προόδου» νυν αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Σιωνίδη.
Εκ του αποτελέσματος συνάγεται, ότι σ’ αυτές τις επαναληπτικές εκλογές «κύλησε στον μύλο» του κ. Γκουντενούδη το περισσότερο από το «νερό» της «δεξαμενής» του 18% του συνδυασμού «Παιονία εν Δράσει» της Σόνιας Συμεωνίδου, που κατετάγη τρίρος στον πρώτο γύρο, όπως και της αντίστοιχης του άνω του 7,5% των συνδυασμών της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης (ΑΡΣΥ) του Στέφανου Τσιόνκη και της Λαϊκής Συσπείρωσης του Αναστασίου Βασιλακάκη, ιδίως στην εκλογική περιφέρεια του Πολυκάστρου.

Το «άλμα» της Χρυσής Αυγής

Όσον αφορά στις ευρωεκλογές η ΝΔ κατέλαβε με άνεση την πρώτη θέση στον νομό (26,74%), χάνοντας όμως δέκα μονάδες σε σύγκριση με το ποσοστό της στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (36,14%).
Βάσει της ιδίας συγκρίσεως, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στην δεύτερη θέση έχοντας ωστόσο βελτίωση ελαφρώς το δικό του ποσοστό (19,32% έναντι 19,02% του 2012).
Όμως, πάντοτε σε επίπεδο νομού, το κόμμα, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει, ότι είναι ο μεγάλος νικητής, είναι η Χρυσή Αυγή, που με 12,3% σημείωσε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της χώρας πανελλήνιο (9,4%!), καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση και προκαλώντας έντονο προβληματισμό στις οργανώσεις νομού Κιλκίς όλων των άλλων κομμάτων.
Ανάκαμψη (8,28%) σημείωσε με την νέα μορφή του («Ελιά») ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αξιοσημειώτο κρίνεται το ποσοστό, που έλαβε το «Ποτάμι» (4,81%) στην «παρθενική» εκλογική δοκιμασία του (που ήταν πανελλήνια).
Ανεξάρτητη Έλληνες (3,25%) και Δημοκρατική Αριστερά (1,08%) ακολούθησαν την πανελλαδική καθοδική τροχιά, με σημαντικές απώλειες, ενώ ικανοποιητικά αλλά όχι το επιθυμητό υπήρξε το αποτέλεσμα του ΚΚΕ (7,12%), ενώ ο ΛΑΟΣ έφτασε το 3,26% σημειώνοντας, ως συνήθως, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε πανελλαδική κλίμακα.
Η αποχή (43,68%) δεν έφτασε στα επίπεδα των προηγουμένων ευρωεκλογών (2009) και βουλευτικών εκλογών (Μαϊου και Ιουνίου 2012), όμως το ποσοστό της δεν μπορειά να θεωρηθεί ευκαταφρόνητο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα