Γενικά

Μεγάλο χρυσό βραβείο για το ξινόμαυρο του Τάτση

Στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε ο «15ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» και ο «1ος Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων γευσιγνωστών-κριτών.

Οι διαγωνισμοί διοργανώθηκαν από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των μεταλλίων έγινε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης Oenos, σε ειδική εκδήλωση απονομής, με την πρώτη θέση και το Μεγάλο Χρυσό βραβείο να παίρνει το ξινόμαυρο του κτήματος Στέργιου Τάτση. Μία ακόμη απόδειξη για την ανώτερη ποιότητα των κρασιών της Γουμένισσας.

ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ

1. Old Roots Ξινόμαυρο 2011 Τάτσης Στέργιος Π.Γ.Ε. Μακεδονία Ερυθρός Ελλάδα “Μεγάλο Χρυσό”

ΧΡΥΣΑ

2 Kόκκινα Χώματα 2012 Αφοί Στραταριδάκη Ο.Ε.Π.Γ.Ε. Κρήτη Ερυθρός Ελλάδα Χρυσό

3 4η Διάσταση 2012 Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε. Π.Γ.Ε. Μακεδονία Ερυθρός Ελλάδα Χρυσό

4 Συλλογή 2010 Οινοποιία Αβαντίς Ε.Π.Ε. Π.Γ.Ε. Εύβοια Ερυθρός Ελλάδα Χρυσό

5 Το Κελάρι του Ταπ’νού 2008 Γ. Γκουτζιαμάνη – Ι. Μπουτάρης Ο.Ε. Π.Γ.Ε. Σιάτιστα Ερυθρός Ελλάδα Χρυσό

6 Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2013 Ι. Παπαδόπουλος – Ι. Καλαϊτζίδης Ο.Ε. Π.Γ.Ε. Δράμα Λευκός Ελλάδα Χρυσό

7 Δυο Φεγγάρια 2014 Οινοποιείο Γ. Καραμήτρου & Σία Ο.Ε. Π.Γ.Ε. Καρδίτσα Λευκός Ελλάδα Χρυσό

8 Μονεμβασιά – Malvasia 2010 Γ. Τσιμπίδης & Σία Οινοποιητική Μονεμβασιάς Ο.Ε. Π.Ο.Π. Μονεμβασία Malvasia Λευκός Ελλάδα Χρυσό

9 Πυρόραγο 2011 Mediterra Οινοποιητική – Κρέτα Ολυμπιάς Α.Ε. Π.Γ.Ε. Ηράκλειο Ερυθρός Ελλάδα Χρυσό

10 Ιχνηλάτης 2012 Αφοί Στραταριδάκη Ο.Ε. Π.Γ.Ε. Κρήτη Ερυθρός Ελλάδα Χρυσό

ΞΥΝΟΜΑΥΡΟ ΤΑΤΣΗOld Roots Ξινόμαυρο 2011
Το φθινόπωρο του 2011 η εναλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, ευνόησε την ανάπτυξη ευγενούς σήψης στα σταφύλια. Το αποτέλεσμα είναι το μοναδικό αυτό γλυκό κρασί από Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο, μοναδικό τόσο σαν ποικιλιακή σύνθεση όσο και χαρακτήρα. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει αυτό το κρασί περισσότερο σπάνιο είναι ότι το 2011 ήταν η μοναδική χρονιά που επικράτησαν οι συγκεκριμένες συνθήκες που επέτρεψαν την ανάπτυξη βοτρύτη και από 45 στρέμματα αμπελώνα παρήχθησαν μόλις 4.320 φιάλες!

Στην όψη είναι μαονί, θολό (εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο). Στην μύτη αναδύονται ελκυστικά αρώματα υπερώριμων μαύρων & κόκκινων φρούτων, δαμάσκηνου, σοκολάτας και υποψία βοτρύτη. Η σχετικά ήπια αρωματική ένταση στην μύτη δεν προμηνύει όμως για το γευστικό κρεσέντο στο στόμα… Στο στόμα βελούδινη υφή και ένας υπέροχος πυρήνας πελτέ φρούτων και γλυκού του κουταλιού ντομάτας, διαπερνάται από τραγανή οξύτητα που αναζωογονεί διαρκώς τον ουρανίσκο, ισορροπώντας τα περίπου 140γρ/λίτρο υπολλειματικών σακχάρων του εντυπωσιακά ισορροπημένου γλυκού αυτού κρασιού. Σοκολάτα & γλυκά μπαχαρικά γίνονται επίσης αντιληπτά μαζί με πλήθος μαρμελάδας φρούτων στην αχόρταγα γλυκιά και μακριά σε διάρκεια επίγευση. Η τρομερή του συμπύκνωση, η ψηλή του οξύτητα, η ένταση του (ώριμου) φρούτου και το ψηλό του αλκοόλ 15%!, είναι μερικά από τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κρασί αυτό θα είναι απολαυστικό για πολλά-πολλά ακόμα χρόνια.

Περισσότερα

Παραβίαση του προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντιπεριφερειάρχη Α.Βεργίδη

Παραβίαση του προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη ([email protected]), είχε ως αποτέλεσμα emails με φερόμενο ως αποστολέα τον […]

Δείτε ακόμα