Κοινωνία

«Παρών» στα δύο συλλαλητήρια γιά την Μακεδονία από το Πευκόδασος

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την ευαισθησία των κατοίκων του ακριτικού χωριού Πευκόδασος του δήμου Παιονίας στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων με την χρήση του όρου «Μακεδονία», ανέδειξαν τα δύο πρόσφατα διαδοχικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Και τούτο διότι παρά το μικρό μέγεθος του οικισμού, σε σχέση με άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα της περιοχής πολλοί από τους κατοίκους του έδωσαν το «παρών» και στα δύο.

Ενώνοντας επί της ουσίας την φωνή της διαμαρτυρίας τους με εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας ενάντια στην προσπάθεια να παραχαραχθεί η Ιστορία της Μακεδονίας και να χρησιμοποιηθεί η ονομασία του γειτονικού πολυεθνικού κρατιδίου σαν «πολιορκητικός κριός» γιά την επίτευξη στόχων και σκοπών, αντίθετων με την ιστορική αλήθεια και τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως σαφέστατα ορίζουν οι συνταγματικές τους αναφορές σε «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», πέραν βεβαίως των αναφορών περί «αλύτρωτων» «μακεδονικών» εδαφών, που ευκόλως διακινούν στο παρασκήνιο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ

Μπροστάρης στην πρωτοβουλία γιά την παρουσία τους στο συλλαλητήριο υπήρξε ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Αγιος Γεώργιος», ο οποίος υλοποιώντας απόφαση του διοικητικού συμβουλίου υπό την προεδρεία του Ανδρέα Πούλκα φρόντισε να ναυλώσει λεωφορείο και να φροντίσει γιά τις σχετικές μετακινήσεις.

Όπως χαρακτηριστικώς τόνισαν στον «Μαχητή» τόσο ο κ. Πούλκας όσο και ένα από τα δραστήρια μέλη του συλλόγου, η Βαρβάρα Αθανασιάδου, η πρωτοβουλία τους αποδείχθηκε λυτρωτική γιά την ευρύτερη περιοχή όχι μόνον διότι δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο μέσον μεταφοράς, καθώς στην πορεία επιβιβάσθηκαν σ’ αυτό άτομα και από Πολύκαστρο, Αξιούπολη, Τούμπα, Ρύζια αλλά και διότι ήταν από τις λιγοστές, δυστυχώς, της συνορεύουσας με τα Σκόπια ακριτικής περιοχής.

Δυστυχώς, όπως τόνισαν, υπάρχουν δυσκκολίες γιά την επανάληψη της πρωτοβουλίας παρουσίας των και στο επικείμενο συλλαλητήριο της Πάτρας λόγω της ημέρας διεξαγωγής του (Σάββατο), καθώς γιά πολλά μέλη του συλλόγου είναι εργάσιμη.

«Επειδή, όμως, το ζήτημα της ονομασίας (και όχι μόνον) του γειτονικού κράτους των Σκοπίων παραμένει ανοικτό και από ό,τι διαπιστώνεται υπάρχει ένα έλλειμμα συντονισμού σε τοπικό επίπεδο όπως δήλωσε ο κ. Πούλκας, είναι στις προθέσεις του να αναλάβει μία πρωτοβουλία να συζητηθεί το θέμα σε μία κοινή συνάντηση με την συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ

Μία πρωτοβουλία που αν εν τέλει υλοποιηθεί είναι βέβαιον, ότι θα συμβάλει στο να δραστηριοποιηθούν μαζικότερα, όσοι συμφωνούν βεβαίως με το πνεύμα των συλλαλητηρίων, στις προσπάθειες που αναμένεται να συνεχισθούν, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, προς την κατεύθυνση αυτή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα