Γενικά

4000 στρέμματα αποτέφρωσε η μεγάλη πυρκαϊά στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε Κρηστώνη, Πεδινό και Καμπάνη

Από αιτία, που διερευνάται, εξερράγη περί την 1.30 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 2.7.21 πυρκαϊά σε τοποθεσία κοντά στο βρετανικό στρατιωτικό κοιμητήριο Κρηστώνης.

Λόγω του πνέοντος ισχυρού ανέμου, η φωτιά προσέλαβε αστραπιαία μεγάλες διαστάσεις, και το «μέτωπό» της κατευθύνθηκε απειλητικώς προς Πεδινό και Καμπάνη, παράλληλα με την παλαιά εθνική οδό Κιλκίς – Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης με δεκατρία οχήματα και 28 στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιλκίς, οχήματα και μηχανήματα με προσωπικό των περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και δήμου Κιλκίς, οχήματα με προσωπικό πυροσβεστικών υπηρεσιών όλων των ομόρων νομών καθώς και αγροτικά οχήματα και μηχανήματα αρκετών κατοίκων της εν λόγω ευρύτερης περιοχής, που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Επίσης, υπήρξε από αέρος υποστήριξη, με δύο αεροσκάφη Κανανταίρ της 383 Μοίρας Ειδικών Αποστολών και Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ), που εδρεύει στο αεροδρόμιο Μίκρας Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα ελικόπτερο Έρικσον.

Στην επιχείρηση συμμετέσχον το τμήμα τροχαίας και το αστυνομικό τμήμα Κιλκίς, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία και μεριμνώντας για την ασφαλή διέλευση από την φλεγόμενη περιοχή.

Στον τόπο της πυρκαϊάς έσπευσε αμέσως ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και κατόπιν ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ενώ το έργο της κατάσβεσης συντόνισε ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κ.Μακεδονίας αρχιπύραρχος Νικόλαος Αθάνατος.

Ύστερα από σύντονες προσπάθειες όλων των προαναφερθέντων, σε συνδυασμό και με την εξασθένιση του ανέμου, η φωτιά ετέθη υπό έλεγχον περί τις 6 το απόγευμα και κατεσβέσθη λίγο αργότερα, ενώ υπήρξε επιφυλακή έως την επομένη γιά τον φόβο αναζωπύρωσης.

Σύμφωνα με τους πρώτους γενικούς υπολογισμούς, από την φωτιά αποτεφρώθηκαν αθέριστες καλλιέργειες, σιτοκαλαμιές, δένδρα, θάμνοι και αχυρόμπαλλες σε θερισμένα χωράφια, σε μία συνολική έκταση 4000 στρεμμάτων.

Προανάκριση γιά τα αίτια της πυρκαϊάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα