Κοινωνία

Τα Μ.Λιβάδια τίμησαν την μνήμη του πυρπολήματος από τους Γερμανούς Ναζί

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4.5.14 στα Μεγάλα Λιβάδια οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 70 χρόνια από την καταστροφή από τους ναζί κατακτητές της ορεινής πάλαι ποτέ ακμάζουσας ορεινής βλαχόφωνης κωμόπολης του Πάικου. Σε συγκινησιακώς φορτισμένο κλίμα, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, ο πρώην κοινοτάρχης Λιβαδίων καθηγητής Φώτης Κιλιπίρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας. Αναγνώσθηκε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, η ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζώρτζ Φραίηζερ ο οποίος, λίγο μετά τον πόλεμο, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«”…Προς την Κοινότητα Μεγάλων Λιβαδίων Αλμωπίας Πέλλης…
Σας απευθύνω το σύντομο αυτό μήνυμα για να σας ειπώ πόσο η Κυβέρνησις και ο Λαός της Νέας Ζηλανδίας είναι ευγνώμονες προς το Ελληνικός Έθνος. Ενθυμούμεθα όλα όσα εκάματε δια να βοηθήσετε τους Νεοζηλανδούς Στρατιώτας οι οποίοι έμειναν οπίσω όταν η χώρα σας κατελήφθη από το Γερμανικό Στρατό τον Απρίλιο του 1941. Έχομεν βαθείαν συναίσθησιν της υποχρεώσεως της Νέας Ζηλανδίας προς τους γενναίους τούτους Έλληνας δια το θάρρος και την αυτοθυσίαν των…”
Έγινε εκτενής αναφορά στην προσφορά των Λιβαδίων και των κατοίκων της στη στήριξη που παρείχαν στα ανταρτικά σώματα του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αλλά και των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων, οι οποίοι κατερχόμενοι από την γειτονική Τζένα προμηθεύονταν πολεμοφόδια, μέσω των ρίψεων της βρετανικής αεροπορίας στο «αεροδρόμιο» των Λιβαδίων. Παρουσιάσθηκαν οι πρωταγωνιστές αλλά και οι μάχες και τα γεγονότα που προδίκασαν την καταστροφή της ιστορικής κωμόπολης. «Τα Λιβάδια στις 4 Μαίου 1944 ακολούθησαν τη μοίρα της Μοσχόπολης και Γράμμουστας, τόποι καταγωγής των προγόνων μας, όμως σήμερα τα Μεγάλα Λιβάδια ξαναστέκονται στα πόδια τους, διότι θέλουν και είναι αποφασισμένοι οι Λιβαδιώτες να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους» κατέληξε ο ομιλητής. Αρμάνες-Μεγαλολιβαδιώτες
Κατόπιν έγινε κατάθεση στεφανιών στο Ηρώον από τον δήμαρχο Παιονίας Αθανάσιο Λαπόρδα και εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αρχής. Επίσης από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων γυναικών Λιβαδίων «Οι Αρμάνες» και του συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου Θεσσαλονίκης. Η ημέρα ήταν ιδιαίτερη διότι στην συνέχεια ο κ. Λαπόρδας, εγκαινίασε το μουσείο τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς Λιβαδίων. Το μουσείο αποτέλεσε πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου γυναικών Λιβαδίων «Οι Αρμάνες» όπου σε συνεργασία με τον λαογραφικό σύλλογο Μεγαλολιβαδιωτών Πάικου Θεσσαλονίκης και τον δήμο Παιονίας υλοποίησε το σχετικό έργο στο κτίριο της πρώην κοινότητας Λιβαδίων. «Είμαστε περήφανοι που σήμερα στα Μεγάλα Λιβάδια εγκαινιάζουμε το μουσείο τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο προβάλλει την πλούσια πολιτιστική παράδοση των Λιβαδίων και κάνει όλους τους δημότες του δήμου μας, ιδιαίτερα τους Λιβαδιώτες, περήφανους, δίνοντας ταυτόχρονα και σε εμάς σαν δημοτική αρχή την ικανοποίηση ότι επιτελέσαμε ένα χρέος προς την ιστορική κοινότητά μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαπόρδας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από συγκροτήματα των δύο προαναφερθέντων συλλόγους αλλά και γευσιγνωσία με τοπική Λιβαδιώτικη γαστρονομία που ετοίμασαν οι «Αρμάνες».

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας