Πολιτική

Με «περίπατο» εξελέγησαν Γιώργος Γεωργαντάς και Χρήστος Χατζησάββας

Την μοίρα των τριεδρικών περιφερειών, που θέλει στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι έδρες να κατανέμονται στα τρία κατά σειρά πρώτα σε δύναμη κόμματα στις κατά τόπους περιφέρειες, ακολούθησε και σε αυτήν, όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ο νομός μας.

ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣΜε μία ουσιώδη και συνάμα σημαντική διαφορά ετούτη την φορά, καθώς, πλην της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που «κρατούν», όπως ήταν αναμενόμενο, τις έδρες των, στην κοινοβουλευτική ομάδα του νομού μας συμπεριελήφθη και εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσής Αυγής ο έως προ τινος γενικός γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής και από τα ιδρυτικά μέλη του σε τοπικό επίπεδο ο Χρήστος Χατζησάββας.

Μία εξέλιξη κατά πολλούς άκρως αρνητική, λόγω της νεοναζιστικής φιλοσοφίας και πρακτικής, που της προσάπτουν στην πολιτικής έκφραση, αλλά με την οποία θα πρέπει να «μάθουν» να ζουν άπαντες, καθώς παρά τις διώξεις γιά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τις προφυλακίσεις ηγετικών τους στελεχών και οικονομικής «ασφυξίας» λόγω της αναστολής χρηματοδότησής της την τελευταία διετία, αύξησε την εκλογικής επιρροή της από το 7,79% στο 8.60% και κατά 283 ψηφοφόρους σε απόλυτους αριθμούς, παρά το γεγονός ότι είχαμε μικρή κάμψη προσέλευσης στις κάλπες.

Αυτό αποδεικνύει, εκτός των άλλων, το ότι τέτοιου είδους υποθέσεις θα πρέπει να τις διαχειρίζεται η δικαιοσύνη τάχιστα και να μην χρονίζουν, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο περιθώρια δημιουργίας «κυνηγημένων μαρτύρων», σεναρίων συνωμοσιολογίας, σε ένα βαθιά συναισθηματικό λαό, που αρέσκεται σε σενάρια συνωμοσιών, όπως ο ελληνικός.

Και μπορεί ο κ. Χατζησάββας να αποτελέσει οσονούπω πρωτοεμφανιζόμενο κοινοβουλευτικό στέλεχος, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους δύο άλλους εκπροσώπους του νομού μας, τους Γιώργο Γεωργαντά (ΝΔ) και Θεόδωρο Παραστατίδη (ΣΥΡΙΖΑ), που διαθέτουν κοινοβουλευτική πείρα.
Με τον πρώτο μάλιστα και κυβερνητική ως υφυπουργός παιδείας στην απελθούσα κυβέρνηση, και τον δεύτερο να εκλέγεται γιά τρίτη διαδοχική σειρά βουλευτής, δύο με την «σημαία» του ΠΑΣΟΚ και μία, την τελευταία, με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος.

Και μπορεί η πείρα τους να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό τους, όμως ο «δρόμος» προς την επανεκλογή τους όχι μόνον υπήρξε εντελώς διαφορετικός αλλά θα λέγαμε και «κόντρα» στα προγνωστικά στο ενδοπαραταξιακό τους πεδίο, όχι τόσο σε σχέση με την εκλογή τους, όσο με το κατά πόσον αυτή θα ήταν αποτέλεσμα «αμφίρροπης μάχης».
Και τούτο διότι οι εκτιμήσεις πριν την εκλογική αναμέτρηση «μιλούσαν» κυρίως γιά «ντέρμπυ» μεταξύ των Γιώργου Γεωργαντά και Ευάγγελου Μπαλάσκα και λιγότερο αυτό μεταξύ των Θόδωρου Παραστατίδη και Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου.

Κάτι το οποίο, βεβαίως, ανετράπη πλήρως στην πράξη, καθώς είχαμε την εύκολη επικράτηση του κ. Γεωργαντά με πρωτοφανή γιά τα δεδομένα της ΝΔ στον νομό μας, με την διαφορά τους να εκτοξεύεται σε πάνω από τις 4000 σταυρούς (7414 του πρώτου έναντι 4271 του δευτέρου) και την αντίστοιχη του δευτέρου «ζευγαριού» να διαμορφώνεται σε μερικές εκατοντάδες, και συγκεκριμένα σε 707 ψηφοδέλτια.

Οι λόγοι και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος είναι πολυάριθμοι, ομως πάντοτε ωρισμένοι από αυτούς είναι οι πιό αποφασιστικοί. Οπως γιά παράδειγμα, η διαμόρφωση του εκλογικού σώματος και του ψηφοδελτίου, η αναγνωρισιμότητα του υποψηφίου.

Είναι προφανές, ότι σε ένα σαφώς «αποστεωμένο» εκλογικό σώμα όπως αυτό της ΝΔ στην παρούσα συγκυρία όπου οι «πειρασμοί» μετακινήσεων γιά διαφόρους λόγους ήσαν δεδομένοι και πολλοί, η υποψηφιότητα του κ. Γεωργαντά που «έφερνε» από πίσω της κυβερνητική θητεία, οργανωμένο και εργατικό γραφείο όλα τα χρόνια της βουλευτικής θητείας, θα είχε σαφώς προβάδισμα έναντι του συνυποψηφίου του Ευάγγελου Μπαλάσκα, ο οποίος ναι μεν διέθετε ερείσματα από την αυτοδιοικητική του πορεία, όμως ταυτοχρόνως είχε να αντιμετωπίσει το «βαρίδιο» της δικαστικής καταδικής του γιά το θέμα με τις κάρτες των ΑΜΕΑ, ενώ επηρεάσθηκε σαφώς πιό έντονα από την συνυποψηφιότητα του Αναστάσιου (Σούλη) Καζαντζίδη απ’ ό,τι ο κ. Γεωργαντάς, όπως χαρακτηριστικώς, αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του «καπποδιστριακού» δήμου του Κιλκίς και του αντίστοιχου των Κρουσίων (Κρουσσών).

Τα δεδομένα ήσαν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την «μονομαχία» στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός των άλλων, οι υποψήφιοι απευθύνονταν σε ένα περισσότερο πολύμορφο εκλογικό σώμα κυρίαρχο μέρος του οποίου ήσαν οι «πασοκογενείς» ψηφοφόροι.
Κάτι το οποίο ήταν προσφανές, ότι θα λειτουργούσε υπέρ του κ. Παραστατίδη κυρίως στην περιοχή του δήμου Παιονίας, όπου η αριθμητική διαφορά του ήταν ουσιαστικά αυτή που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα καθώς η πολιτική καταγωγή των συνυποψηφίων («ΠΑΣΟΚ», «Συνασπισμός»), η ηλικιακή των διαφορά, και η απήχηση που σηματοδοτούσε κάτι τέτοιο στο νεανικό κομμάτι των ψηφοφόρων λειτουργούσε υπέρ της κ Αγαθοπούλου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής τον κ. Χατζησάββα η δεδομένη ουσιαστικώς επικράτησή του έναντι του κυριότερου αντιπάλου του Αντώνη Παπαδόπουλου, πέραν του σαφέστατου προβαδίσματός του σε σχέση με την αναγνωρισιμότητά του εξ αιτίας της μακρόχρονης παρουσίας του στον εν λόγω πολιτικό χώρο, έχει να κάνει και με το γεγονός, ότι κατάγεται από την αριθμητικώς κυρίαρχη περιοχή του δήμου Κιλκίς, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε κανένα από τα προαναφερθέντα «ζευγάρια» «μονομάχων».

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτως των λόγων γιά τους οποίους εξελέγησαν, οι τρεις βουλευτές του νομού μας αποτελούν τις επιλογές των Κιλκισιωτών ψηφοφόρων, θα είναι οι εκπρόσωποί τους στην Βουλή των Ελλήνων και οφείλουν να εργάζονται γιά το καλό του τόπου μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]