Πολιτισμός

Με παραστατικότητα αποδόθηκε ο Επαναστατικός Αγώνας για την Ελευθερία

Η αρετή της Ελευθερίας, κραυγή αγωνίας για τους επαναστατημένους Έλληνες και βαθιά λύτρωση από τα δεινά της μακροχρόνιας σκλαβιάς τους, αποδόθηκε με λόγο και μουσική στην εξαίρετη παράσταση που παρουσίασε χθες βράδυ στο συνεδριακό κέντρο ο δήμος Κιλκίς τιμώντας τη μνήμη των πολιούχων του Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.

Η επετειακή συναυλία για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης διένυσε τη δραματική κλίμακα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με συνθέσεις Ελλήνων μουσικών, πλεγμένες στον ιστό της δημοτικής παράδοσης.

Η ορχήστρα εγχόρδων ΝΟΜΟS, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημοσθένη Φωτιάδη, με άρτιο και λιτό ύφος έδωσε παραστατικότητα στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ελληνικής παλιγγενεσίας, εκτελώντας μουσικά αποσπάσματα από δημοτικούς χορούς, νησιώτικους ρυθμούς και συμφωνική ορχήστρα. Το υφάδι του λόγου ξετύλιγε ταυτόχρονα ο Κιλκισιώτης λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Γιάννης Τσιτσίμης με δημώδη τραγούδια, ποιήματα, κείμενα και προκηρύξεις της επαναστατικής περιόδου που συνέγραψαν οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της, ανάμεσά τους ο Ρήγας Φεραίος, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και μεταγενέστεροι λογοτέχνες και ποιητές όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιάννης Ρίτσος, εμπνευσμένοι  από τον ηρωικό αγώνα για την κατάκτηση της Ελευθερίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση- ύμνος στην Ελευθερία μεταφέρει το κοινό στο δοξαστικό απείκασμα της Ελληνικής Επανάστασης και ο νέος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ. Βαρθολομαίος ο οποίος τόνισε ότι η ελευθερία είναι συνυφασμένη με αγώνες και θυσίες.

Παρόντες στην συναυλία ήταν και ιερείς ενοριών της πόλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Μπαλάσκας, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, εκπρόσωπος της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]