Γενικά

Με ήπια ….συμπτώματα η εξέλιξη της πανδημίας στο Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Tην θετική εικόνα που εμφανίζει η χώρα μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης εξάπλωσης του φονικού Κορωνοϊού καθώς με 1156 μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα επί συνόλου 665.000 παγκοσμίως καταλαμβάνει την 40η θέση στην σχετική κατάταξη, ακολουθεί και η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, έχοντας ως “μερτικό” μόλις δύο εξ αυτών.

Ενας εξαιρετικά μικρός αριθμός, ο οποίος ευελπιστούμε άπαντες να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, σε μία κοινότητα με 80.000 περίπου κατοίκους και μάλιστα χωρίς την εμφάνιση περιστατικού βαριάς νοσηλείας, που θα πρέπει να πιστωθεί, εφ΄όσον τα δεδομένα παραμείνουν έτσι στην, συνεπή και συνετή συμπεριφορά την οποία επέδειξαν οι συμπολίτες μας στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν από μέρους των αρμοδίων θεσμικών οργάνων και των τοπικών δομών υγείας.

Επίσης εξαιρετικό είναι το γεγονός ότι ο θανατηφόρος ιός έχει μείνει μέχρι σήμερα έξω από τις μεγάλες δομές υγείας τις οποίες διαθέτει ο νομός μας και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία ότι και στο μέλλον, αν χρειασθεί, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση εξάπλωσης του φαινομένου αποτελεσματικά και παράλληλα βεβαίως να συνεχίσει να παρέχει κανονικά τις λοιπές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες μπορεί να έχουν “επισκιασθεί” από την λαίλαπα των αρνητικών συνεπειών, εξ αιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όμως συνεχίζουν να υπάρχουν.

Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα ο μήνας Απρίλιος θα είναι μία απολύτως κρίσιμη περίοδος σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι τα περιοριστικά μέτρα που “τρέχουν” μέχρι τις αρχές του θα επεκταθούν σε όλη την διάρκεια του.

Γι΄αυτό είναι αναλόγου σημασίας είναι να συνεχίσουμε την πετυχημένη “συνταγή” μας, να μην εμφανίσουμε σημάδια κόπωσης στην εφαρμογή των μέτρων και να συνεχισθεί η εγρήγορση των θεσμικών οργάνων σε ότι αφορά τις λειτουργίες τους που συνδέονται με την πανδημία, έτσι ώστε να “αναρρώσουμε από την νόσο με ήπια συμπτώματα”.

Τα όσα δυστυχώς δραματικά συμβαίνουν σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, όπου οι θάνατοι λόγω της επίμαχης ίωσης είναι χιλιάδες δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν.

Τουναντίον θα πρέπει να μας κάνουν ακόμη πιό αποφασιστικούς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου με άξονα το αποτελεσματικό μοντέλο που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα και ως χώρα και ως περιφερειακή ενότητα.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πέραν των όποιων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, η υπευθυνότητα ενός εκάστου, όπως έδειξε εσχάτως η ανεύθυνη και επικίνδυνη για τον ίδιο και την κοινότητα της νήσου Ικαρίας συμπεριφορά ενός εικοσιπεντάχρονου εξ Αθηνών, φορέα του επίμαχου ιού, συμπολίτη μας, είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία όσοι “επένδυσαν” στην χαλαρότητα και στην πρόταξη προστασίας των αρνητικών οικονομικών επιπλοκών από την εμφάνιση της πανδημίας, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις επιλογές τους πιθανότατα με βαρύ κόστος και σε απώλειες ανθρώπινων υπάρξεων, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας εν τέλει.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η ειδησιογραφία στην χώρα μας “στιγματίζονταν” από την ανακοίνωση πέντε ακόμη θανάτων συμπολιτών εξ αιτίας του φονικοί ιού, μέσα σε λίγες ώρες ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών ανθρωπίνων απωλειών στους 39.

Ενας αριθμός που μπορεί να φαντάζει μικρός για όσους παρατηρούν την διεθνή εξέλιξη του φαινομένου, αλλά είναι τεράστιος για όσους τους αφορά εκ του σύνεγγυς και που μπορεί να γίνει τεράστιος για πάρα πολλούς ακόμη εάν δεν εντείνουμε την υπεύθυνη στάση μας.

Ο καθένας από το μετερίζι του και τον ρόλο του.

Υ.Γ. Η Τουρκία είναι δίπλα και σύντομα θα φανεί η άκρως ανησυχητική πορεία εξέλιξης της πανδημίας εντός των ορίων της.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα