Με εθνική ομοψυχία έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη στη Θεσσαλονίκη
Του Φόρη Πεταλιδη
Ένας οφειλόμενος φόρος τιμής στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, όπως την αποκάλεσε ο συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου, πραγματοποιήθηκε με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Σε μια περιοχή και έναν δήμο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της εσωτερικής οικονομικής μετανάστευσης, το έκαναν το κέντρο των προσφύγων και των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου, όπου στα δρομάκια και στις πλατείες ακούς την ποντιακή διάλεκτο, τα ποντιακά τραγούδια να παίζουν στη διαπασών, από τα σπίτια και τα αυτοκίνητα.
Στο χώρο όπου αποδόθηκε από το 2017 στη Θεσσαλονίκη ως Μητροπολιτικό Πάρκο, όπου πρόκειται να στεγαστούν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο χώρο όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές Έλληνες Πατριώτες και έγιναν τραγούδι από τους απογόνους των προσφύγων.
Μετά την συναυλία «Δέηση Πόντου» που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021 στο υπαίθριο θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και ήταν ενταγμένη στο διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, στις 7.30 το βράδυ της Τρίτης 21 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η στιγμή, μία ιδέα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, και του νεοσύστατου συλλόγου «Νίκος Καπετανίδης», και να στηθεί το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη, χρειάστηκε να συνεργαστούν οι ποντιακοί σύλλογοι του δήμου Παύλου Μελά, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης», οι οποίοι κατέθεσαν σχετικό αίτημα στο δήμο Παύλου Μελά και έγινε ομόφωνα δεκτό από το δημοτικό συμβούλιο.
Και στη συνέχεια άρχισε ο μαραθώνιος για την εξεύρευση των χρημάτων όπου συνέβαλαν ομογενείς του εξωτερικού, ιδιαίτερα ο Βαλέριος Ασλανίδης από το Βιτιάζεβο της Ανάπας της Ρωσίας, την Ευρώπη, την Αμερική, την Ελλάδα και η ελληνική βουλή, αλλά και απλοί άνθρωποι που κατέθεσαν τον οβολό τους για να γίνει πραγματικότητα, να στηθεί στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη.
Και την ημέρα των αποκαλυπτηρίων την εκδήλωση παρουσίασε η Μελίνα Γιαλαμά, ήταν παρόντες και κάθισαν σε όλη τη διάρκεια της δίωρης εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και χαιρέτισε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, και οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Χρήστος Γιαννούλης, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη, ο Αιμίλιος Σαπρανίδης, ο Γιώργος Κομνηνός εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Κώστας Καπετανίδης, εγγονός του αδελφού του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, Κώστα, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Λυσαρίδης και ο Νίκος Σιδηρόπουλος δημοσιογράφος από τη Μόσχα ο οποίος ανέβηκε στο βήμα με τον Βαλέριο Ασλανίδη από το Βιτιάζεβο της Ρωσίας.
Το παρών στα αποκαλυπτήρια έδωσαν πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά Κώστας Τσιλφίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων και πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ηλίας Μαυρίδης, ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Βούπερταλ Δήμος Τριανταφυλλίδης, ο Γιάννης Πιλαλίδης από την Ποντιακή Εστία Μελβούρνης, αλλά και εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού από το εξωτερικό.
Ο Κώστας Καπετανίδης και η αδελφή του Σοφία, εγγόνια του Κώστα Καπετανίδη, αδελφού του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη
Παρών στα εγκαίνια των αποκαλυπτηρίων ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ ομότιμος καθηγητής ιατρικής Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, πρόεδροι ποντιακών συλλόγων από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, μέλη διοικητικών συμβουλίων ποντιακών σωματείων και πολλοί Πόντιοι από τη Θεσσαλονίκη.
Εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων του δήμου Παύλου Μελά και δημοτικοί σύμβουλοι και από δήμους της Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε στο βήμα ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος παρουσίασε το σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι, ο Γιώργος Δημητριάδης στο τραγούδι, ο Φάνης Κουρουκλίδης στη λύρα, ο Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα, ομάδα κρουστών του Κώστα Ζώη, ο Χρήστος Χαλκιάς στην Ψαλμωδία.
Συγκινητική ήταν η ανάγνωση της αναφοράς των ονομάτων από τον Γιώργο Γεωργιάδη με τη συνοδεία της ομάδας κρουστών του Κώστα Ζώη, των πεσσόντων καταδικασθέντων από τα ψευτοδικαστήρια της Αμάσειας.
Την τελετή των αποκαλυπτηρίων ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο ομογενής Βαλέριος Ασλανίδης με τον δήμοσιογράφο Νίκο Σιδηρόπουλο.
Η αποκάλυψη του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη, έγινε σε κλίμα συγκίνησης, από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι επικρότησαν την δουλειά του γλύπτη Γιώργου Κικώτη.
Ακολούθησε τρισάγιο από τον Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλως κ. κ. Βαρνάβας, και στη συνέχεια αναφέρθηκε για τη σημασία της θυσίας του Νίκου Καπετανίδη και για τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, για τους αγώνες τους τόσο στην αλησμόνητη Πατρίδα, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ρίζωσαν και προόδευσαν δίδοντας στην Ελλάδα τον καλύτερο εαυτό τους.
Ο σύλλογος «Νίκος Καπετανίδης», ευχαριστεί θερμά τον Μάκη Μαριάδη για όλη την τεχνική υποστήριξη του δήμου Παύλου Μελά, στο φωτισμό, τα ηχητικά και την εξέδρα.
Ευχαριστεί επίσης την βιοτεχνία παραδοσιακών τροφών «Ραγιάν» από τη Βάθη Κιλκίς του Θεόφιλου Γεωργιάδη και της συζύγου του Ελένης, για την προσφορά τους με ποντιακά εδέσματα, ταναμένον σορβά και ωτία.
Πηγή: efxinospontos.gr