Με αναστολή σύμβασης αντιμέτωποι εργαζόμενοι σε κέντρο κοινωνικής στήριξης, γηροκομείο και “Βηματίζω” Κιλκίς

Γενικά /

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι κυρώσεις για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία που -παρά το πλαίσιο υποχρεωτικού εμβολιασμού- δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου.

Στην περιφερειακή μας ενότητα τέτοιου είδους προβλήματα έχουν προκύψει σε ένα μικρό αριθμό εργαζομένων στις δημόσιες δομές του κέντρου κοινωνικής στήριξης, όπου υπάρχουν τέσσερεις περιπτώσεις σε σύνολο δώδεκα εργαζομένων και στον οίκο ευγηρίας και θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων (γηροκομείο) Κιλκίς όπου υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ανεμβολίαστων εργαζομένων σε σύνολο τριανταπέντε και δώδεκα εργαζομένων σε σύνολο σαράντα επτά στην δομή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία του Κιλκίς “Bηματίζω” με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να “επηρεάσει δραστικά την ουσιαστική λειτουργία των”, τουλάχιστον τις δημόσιες δομές, όπως δήλωσαν στον “Μαχητή” τόσο η πρόεδρος του κέντρου κοινωνικής Μιχαλία Καραμισάκη, όσο και ο διοικητικά υπεύθυνος του γηροκομείου Νικόλαος Αβραμίδης, καθώς εκτός των άλλων υπάρχει ετοιμότητα από μέρους των για το ενδεχόμενο πλήρωσης των κενών θέσεων μέσω σύναψης τρίμηνων συμβάσεων.

Και τούτο διότι το υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει πως το πρώτο μέτρο που θα εφαρμοστεί θα είναι η τοποθέτηση του εργαζομένου σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Αν και πρακτικά το ζήτημα έχει λαμβάνει μία ολιγοήμερη παράταση, καθώς όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο κ. Αβραμίδης, έχει τεθεί παράλληλα σε ισχύ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδος, μέσω σχετικής εγκυκλίου μέτρο που προβλέπει δυνατότητα ένταξης σε εξαιρέσεις εμβολιασμού σε πέντε περιπτώσεις εργαζομένων με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, οι σχετικές αιτήσεις των οποίων θα εξετασθούν από τριμερή επιτροπή της 4ης ΔΥΠΕ μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

Εκτός από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στη ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθετική ρύθμιση (αρ. 206 του Ν. 4820/2021), βάσει της οποίας το σύνολο του προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία , θα πρέπει να έχει λάβει την α΄ δόση ή τη μοναδική δόση εμβολίου έως και 16.08.2021, και για επιτακτικούς λόγους προστασίας των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση στο σύνολο της Επικράτειας».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επισημαίνει ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο : ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Διήμερη επίσκεψη στο Κιλκίς του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστου Παπαστεργίου

Διήμερη επίσκεψη στο δήμο Κιλκίς θα πραγματοποιήσει, αύριο Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο στελεχών της περιφερειακής παράταξης, […]